Salam de biscuiti de post – reteta cu unt de cocos
Salam de biscuiti. Cine nu a auzit de el? E practic reteta copilariei mele. Si este si foarte usor de facut. Este deci o reteta rapida care poate fi facuta in multe variante. Eu am ales astazi varianta vegan adica de post pentru ca tot suntem in postul Pastelui.
Desi postul va duce automat cu gandul la abstinenta, si pe buna dreptate, multe carti de bucate specializate in retete de post, ca sa zic asa, au si un capitol destinat dulciurilor. Singura mea problema cu deserturile de post si cu retetele de deserturi de post din cartile de bucate este ca printre ingrediente se afla margarina despre care stim deja ca este un ingredient de evitat datorita faptului ca nu este unul natural. Asa ca, dupa parerea mea, decat sa postesti folosind margarina mai bine te abtii de la orice desert. E mai sanatos asa, fara desert decat cu un desert facut cu margarina.
Da, reteta de salam de biscuiti de post de astazi este fara margarina! In locul acesteia putem folosi si chiar este mai indicat sa folosim unt/ulei de cocos care de ceva vreme se gaseste si pe la noi, la preturi din ce in ce mai accesibile, asa ca daca tot vrem sa facem un desert de post si sanatos e mai bine sa folosim acest tip de ulei.
Sau, pregatim reteta veche de salam de biscuiti cu rahat si stafide care este si aceasta tot de post – click aici pentru reteta si este la fel de buna.
Personal, nu recomand nimanui sa inlocuiasca din reteta untul de cocos cu margarina insa este optiunea fiecaruia si in cazul in care doriti sa stiti daca se poate inlocui, va spun din start ca da. Avem liberul arbitru sa decidem fiecare dintre noi ce consideram ca e mai bine sa consumam sau nu.
Este deci optiunea fiecarui daca in reteta de salam de biscuiti de post, sau orice alta reteta de post, folosim unt de cocos asa cum am procedat eu sau margarina asa cum, din pacate, este obiceiul de cativa zeci de ani incoace.
Daca nu putem evita total consumul de margarina dat fiind faptul ca este prezenta in foarte multe dintre produsele pe care le cumparam din magazine, macar sa nu o folosim noi in mod constient in mancarea cea de toate zilele pe care o pregatim in bucatariile noastre. Less is the best, cum ar zice englezul, adica, cu cat e mai putin cu atat mai bine ;)
Reteta de salam de biscuiti de post
- Ingrediente pentru reteta de salam de biscuiti de post
500 de grame de biscuiti simpli
500 de grame de rahat
100 de grame de unt de cocos ()
250 de grame de nuca taiata bucati
doua linguri de cacao
200 ml apa
doua lingurite de esenta de rom
nuca de cocos sau biscuiti pentru ornat
- Mod de preparare pentru reteta de salam de biscuiti de post
- Biscuitii ii rupem/taiem marunt, fara insa a ii sfarama
- Rahatul il taiem bucati de marime medie si il punem impreuna cu apa intr-un vas, pe foc
- Lasam se se topeasca, amestecand din cand in cand
- Cand acesta s-a topit adaugam cacaoa, esenta si apoi dam vasul de pe foc si lasam la racit cateva minute dupa care adaugam untul de cocos, amestecam ca sa se incorporeze dupa care adaugam biscuitii si nuca si incorporam bine totul
- Punem pe masa de lucru o folie de plastic dintr-o punga, presaram pe ea fulgi de cocos sau biscuti sfaramati bine ca o faina si adaugam o parte din compozitie. Cu ajutorul foliei de plastic strangem amestecul de biscuiti si ii dam forma unui sul. Il invelim in folia cu care l-am rulat si il dam la rece pana a doua zi cand le taiem felii. La fel procedam si cu restul de compozitie pana cand terminam de format toate sulurile.
Recomandare: O alta modalitate interesanta de prezentare a salamului de biscuiti o gasiti pe site la Dana (Prajiturici si altele) care a avut o idee foarte draguta de a face un tort de biscuiti cu portocale. Enjoy! :)
Pofta buna sa aveti!
Alte retete de deserturi de post
Salam de biscuiti de post cu rahat si stafide, puteti gasi si in varianta FARA unt, o reteta veche din cartea de bucate a Sandei Marin (click aici pentru reteta)
Prajitura de post cu nuca si gem – click aici pentru reteta
Negresa vegana cu ciocolata, nuci si portocale (click aici pentru reteta)
Georgiana Lupascu says
Buna ziua!
Credeti ca e vreo sansa sa mi se intareasca bine astfel incat sa il pot felia daca folosesc doar ulei de cocos si nu pun rahat? Sunt in dubii daca se va lega sau nu…
Multumesc!
Claudia Vasilache says
Nu stiu ce sa va spun. Este posibil. Trebuie testat. Poate daca adaugati mai mult ulei de cocos cat sa compenseze lipsa rahatului ar merge.
Claudia Trofin says
Bună ziua! Mulțumim pentru rețetă!
Vroiam să întreb, untul de cocos e uleiul de cocos solidificat? Mulțumesc frumos!
Claudia Vasilache says
Buna ziua! Da, este vorba despre acelasi produs :)
Andra says
Buna ziua
Nu am pus nuca iar rahatul după ce s a topit putin l am mărunțit cu paleta cu care fac cartofii pireu.
Mi au ieșit circa șase suluri.
Credeti ca mi se va închega astfel încât să l pot tăia?
Multumesc
Andra
Claudia Vasilache says
da, cred ca se va putea taia mai ales ca nu ati pus nuca. Ar fi fost mai greu de taia daca avea nuca dar asa e posibil sa fie ok daca si rahatul e mai de calitate si cel topit e suficient pentru a lega compozitia :)
Vegis says
Mmmmm… arată delicios!
Felicitări!
Claudia V says
Multumesc :)
Iuliana says
Asa-i ca uneori deserturile simple sunt cele mai bune? :) Si noua ne place salamul de biscuiti mult de tot si il facem des in ambele variante si de post si de dulce. Ba chiar si sub forma de tort :)
Claudia V says
Simple si… rapide ;) Ca deh, nu avem timp mult de stat prin bucatarie :p
Sub forma de tort inca nu am facut dar urmeaza, e pe lista :)