Pentru cei care nu stiu inca, astazi, se sarbatoreste in toata lumea “Food Revolution Day“, un proiect initiat de celebrul si simpaticul bucatar britanic, Jamie Oliver, despre care cred ca nu mai e nevoie sa va povestesc prea multe. “Food Revolution Day” este un proiect ambitios care are rolul de a promova un stil de viata sanatos.
Mesajul pe care vrea Jamie Oliver sa il transmita este acela ca, mancarea sanatoasa nu este doar apanajul unei clase anume ci este accesibila oricui. Atata timp cat stii sa gatesti te poti bucura de ea incadrandu-te in orice buget. Stilul de alimentatie gresit, bazat pe practicele, dar nesanatoasele semipreparate, au dus la cresterea numarului de persoane care sufera de diabet, boli de inima, obezitate, etc. Acesta este o consecinta a pierderii abilitatii noastre de a gati, abilitate pe care va trebui sa o regasim pentru a avea un stil de viata sanatos.
Jamie Oliver este unul dintre bucatarii mei preferati. El a fost sursa mea de inspiratie pentru acest mic proiect pe care l-am intitulat “Gateste sanatos“, la care ma gandesc de ceva vreme si pe care il lansez astazi, cu ocazia “Food Revolution Day“.
Este vorba de o provocare pe care o lansez tuturor blogerilor, culinari sau nu, si pe care ii invit sa ne vorbeasca despre viziunea pe care o au ei referitoare la un stil de viata sanatos, despre cat de greu, sau mai bine spus cat de usor este sa gatesti o mancare sanatoasa cu propriile tale maini.
A gati sanatos nu este chiar atat de greu pe cat ni se pare la prima vedere. Exista astazi acces la foarte multa informatie despre arta culinara. Sunt mii de bloguri culinare, sute de carti de gatit si emisiuni gastronomice. Bunavointa sa fie si ne descurcam chiar si cu o reteta mai complicata. Si oamenii din spatele blogurilor culinare sunt persoane obisnuite dar care au pasiunea pentru gatit, pasiune care ii ajuta sa abia un stil de viata mult mai sanatos decat multi dintre noi care in valtoarea vietii moderne gasim, din pacate, in semipreparate solutia perfecta.
Primul blogger culinar care a acceptat propunerea mea de a participa la aceasta provocare este Dana Burlacu Visternicu, pe care o cunoasteti de pe site-ul prajituricisialtele.ro si care este si ambasador Food Revolution in Romania.
Dana este iubitoare de prajiturici si de mancare buna, iubeste traditiile dar in aceeasi masura si provocarile indraznete de pe alte meleaguri asa ca pe site-ul ei veti gasi la un loc atat retete traditionale din Bucovina natala cat si retete ale unor bucatari celebri. Este interesata de un mod de alimentatie sanatos in special in ce priveste copii si incearca sa contribuie pe cat posibil la educatia lor gastronomica.
1. Dana, cand s-a nascut pasiunea ta pentru gatit?
Pasiunea pentru gatit isi are radacinile in Bucuvina natala si s-a nascut in copilarie, atunci cand experimentam retete simple din ingrediente putine.
2. Cum de ai decis sa iti faci blog culinar?
Blogul culinar a aparut ulterior unei pagini de Facebook unde postam imagini cu prajiturile facute de mine. Ca un raspuns mai amplu insa, blogul a aparut in momentul in care am ramas fara loc de munca si am cautat in mine altceva.
3. Dana, ce inseamna sa fii ambasador “Food Revolution Day”?
A fi ambasador “Food Revolution Day” inseamna o munca de voluntariat, o munca minunata ce presupune dorinta de a promova o alimentatie sanatoasa si a apropia copiii de bucatarie.
4. Ce inseamna pentru tine a gati sanatos?
E destul de grea intrebarea asta, mai ales ca fiecare om are niste nevoi si o traditie in spate. Eu incerc sa folosesc mai mult cuptorul, sa reduc prajelile, sa folosesc zilnic legume si fructe in stare proaspata. In acelasi timp nu fac abuz de sare si nici nu folosesc pliculete cu gusturi, arome ci doar condimente si ierburi aromate.
5. Ce parere ai despre bucataria traditionala romaneasca?
Bucataria traditionala este identitatea noastra, este mostenirea de la bunicii nostri si mie mi-e draga, mai ales cea din Bucovina , locul copilariei mele.
6. Ce parere ai despre curentele noi de gatit cum sunt cele bio sau raw vegan?
Fiecare om are dreptul sa-si aleaga modul de viata si alimentatie , important e sa fie informat. Eu nu prea cred in curente ci in echilibru, adica o alimentatie echilibrata si adaptata nevoilor fiecaruia este foarte importanta.
7. Esti genul care respecta cu strictete o reteta sau iti place sa improvizezi in bucatarie?
Depinde de reteta. Exista retete stricte, in care nu-ti permiti sa te abati de la reteta, mai ales in patiserie. De multe ori insa imi place sa improvizez, mai ales cu ceea ce am in frigider si in camara.
8. Care sunt sursele tale de inspiratie- carti de bucate, reviste, bloguri, emisiuni TV, etc?
Inspiratia poate veni dupa o vizita la piata sau o imagine vazuta intamplator. Imi place sa rasfoiesc carti de bucate, bloguri sau sa ma uit la emisiuni culinare numai ca nu am atat timp cat mi-as dori.
9. In afara de Jamie Oliver, ce alt bucatar celebru admiri?
L-am descoperit pe Matt Tebbutt dar si deja celebri Gordon Ramsay, Paul Bocouse!
10. La ce alte proiecte interesante care au ca obiectiv principal ideea de a gati sanatos ai mai participat?
Am o colaborare frumoasa cu Slow Food Iasi cu care am sustinut ateliere de educatie gastronomica destinate copiilor.
11. Dana, care este bucataria ta preferata si ce anume iti place la ea?
Nu as putea spune ca am o bucatarie preferata. Imi place mancarea mediteraneeana dar si mexicana si libaneza…In general imi place mancarea buna.
12. Care este mancarea ta preferata ?
Mi-e greu sa spun doar un fel. Spun asadar ca imi plac mancarurile picante.
13. Daca ar fi astazi sa alegi o reteta de la tine de pe blog pe care sa ne-o recomanzi sa o pregatim care ar fi aceea?
Daca tot suntem in spiritul sarbatorii de astazi, Food Revolution Day, va propun un desert sanatos, gustos si nu in ultimul rand usor de facut: galuste cu caise. Ne trebuie cateva ingrediente usor de gasit si care se afla pe masa noastra de multe ori, mai ales pe timpul verii: 500g branza de vaci, o lingurita de coaja rasa de lamaie, un varf de cutit vanilie macinata, un praf de sare, 150g faina, 50g pesmet, 1 ou, 10 caise, 100g unt, 75g zahar, 1-2 lingurite scortisoara, macinata. Este o reteta foarte usor de facut iar modul de preparare il gasiti pe site, descris in amanunt si in imagini pas cu pas.
14. Ne poti alcatui un meniu al zilei care sa fie usor de pregatit, gustos si sanatos in acelasi timp?
Am sa va sugerez un meniu de sezon:
mic dejun: sendvisuri calde cu branza si oua de prepelita+ smoothie de capsune si banane
pranz: ciorba de loboda + pui cu lamaie si salvie + gateau au chocolat
cina: cartofi noi la cuptor + o salata
15. Se intampla sa ai si esecuri in bucatarie sau totul iti iese din prima?
Normal ca am si esecuri, dar numai asa putem progresa. Ar fi chiar monoton fara evenimente din astea. :)
16. Crezi ca oricine poate invata sa gateasca?
Cu siguranta oricine poate sa gateasca iar copiii imi demonstreaza mereu asta.
17. Un sfat pentru cei ce vor sa se apuce de gatit dar inca nu au curaj?
Sa inceapa cu retete simple, cu imagini si mai ales cu incredere in ei.
Multumesc, Dana pentru amabilitatea de a raspunde la aceste intrebari si iti doresc succes in continuare, atat ca si blogger culinar cat si ca ambasador “Food Revolution Day”.
Iuliana says
Imi place foarte mult noul tau proiect, Claudia, si ai fost foarte inspirata sa o alegi pe Dana drept prim invitat. Va urmaresc cu drag pe amandoua. Abia astept sa citesc si urmatoarele interviuri. Mult succes! :)
Claudia V says
Multumesc, Iuliana! Esti si tu invitata sa participi la acest proiect. Ce zici, pe cand un interviu? :)
Dana says
Eu iti multumesc ca, demersul tau pentru un proiect nou a inceput cu mine. Asta ma onoreaza si ma responzabilizeaza cumva.
Sa gatim deci !
Claudia V says
Placerea e de partea mea, Dana:)
Sa gatim! Si nu oricum ci cat mai sanatos, asa, in spiritul Food Revolution Day ;)