Nu puteam sa las sa treaca Craciunul fara a avea in meniu inclusa si o traditionala friptura de porc. De fapt, am avut doua feluri diferite de friptura de porc. Una, cea de astazi, facuta la cuptor din piept de porc si carnati alaturi, si inca una gen tochitura (o sa va scriu reteta maine). Ambele insa, gatite un pic mai “light” decat cum se obisnuieste. Pentru ca pieptul de porc e de felul lui mai gras m-am gandit ca ar fi mai bine daca l-as face la cuptor decat sa il prajesc in tigaie, la fel ca in reteta de piept de porc la cuptor cu gulii. La fel si carnatii de porc care, fiind neafumati, au mers de minune sa fie facuti la cuptor.
Servita simplu, alaturi de o bucatica de mamaliguta calda, ma gandesc ca aceasta friptura la cuptor din piept de porc si un carnacior alaturi, preparata in acest mod, poate fi consumata, cu moderatie bineinteles, si de catre o persoana careia probleme de sanatate ii interzic consumul acestui gen de friptura foarte grasa sau de catre o persoana care tine la silueta ei si acum de sarbatori ;)
Reteta de friptura la cuptor din piept de porc si carnati
- Ingrediente de friptura la cuptor din piept de porc si carnati
600 grame de piept de porc cu os
500 de grame de carnati de casa neafumati
100 de grame de vin alb
doi catei de usturoi
sare, piper, maghiran, lemongrass (optional)
- Mod de preparare friptura din piept de porc la cuptor si carnati
- Punem intr-o tava vinul alb.
- Asezam peste vin bucatile de piept de porc.
- Curatam si taiem felii cateii de usturoi si in asezam peste carne.
- Presaram deasupra si condimentele, in cantitatile dorite si dupa gust. Daca doriti puteti folosi alte condimente in afara de sare si piper. Eu am folosit maghiran si lemongrass pentru ca se numara printre favoritele mele.
- Intapam carnatii din loc in loc cu o furculita si ii asezam in tava, peste carne
- Acoperim tava cu folie de aluminiu si o dam la cuptor, la foc mediu (180 de grade) pentru aproximativ 45 de minute.
- Scoatem tava din cuptor, dam deoaprte folia de aluminiu si intoarcem pe partea cealalta bucatile de carne si de carnati.
- Dam inapoi tava la cuptor pentru inca un sfert de ora, verificand din cand in cand sa nu ramana fara lichid.
- Cand vedem ca a inceput sa se rumeneasca carnea si carnatii oprim cuptorul. Putem scoate tava din cuptor sau sa o lasam inauntru sa se mai rumeneasca putin in continuare pana cand o servim.
- Daca o folosim a doua zi o putem lasa in tava asa cum este ea, o acoperim cu folia de aluminiu si o dam la rece. A doua zi o reincalzim in cuptorul fierbinte pentru inca zece minute-un sfert de ora.
- O servim alaturi de o bucata de mamaliguta calda si o salata de sfecla rosie cu hrean.
Pofta buna sa aveti!
[…] de ulei de masline un varf de cutit de oregano un varf de cutit de maghiran un varf de cutit de lemongrass trei catei de usturoi o bucatica de radacina de […]