• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

November 22, 2014 · 15 Comments

Cea mai simpla prajitura cu mere rase

De post (vegan)· Prajituri

Spune si altora!
 370     
370
Shares

Ce dulce poate fi mai bun in acest sezon decat o prajitura cu mere rase, aromatizata cu scortisoara si ghimbir? Si daca prajitura asta se mai face si rapid, fara mari batai de cap, sigur va fi vedeta sezonului toamna-iarna. Ei bine, da se poate face foarte simplu o astfel de prajitura.

Nu as putea zice ca e una pretentioasa, genul cu care sa iti astepti musafirii la masa dar … da ce nu?! Cand esti in criza de timp si ingrediente poti rapid sa o faci si sa ii servesti si pe ei. Presari cativa fulgi de migdale pe deasupra si i se va schimba tot aspectul.

prajitura cu mere rase

Dar sa revin la reteta. Poate ca multi dintre voi o stiti deja. Eu o stiu de la mama dar altfel iar cand am vazut-o la Monica pe blog (Furnicuta Bucatar) facuta si mai simplu, mi-am adus aminte de ea si am refacut-o pornind de la reteta ei. Aceasta reteta reprezinta si “provocarea secreta” de luna asta a carei gazda este Kadia care mi-a repartizat blogul Monicai.

As fi putut sa aleg alta reteta pentru ca Monica are o colectie intreaga de retete interesante insa mi-a ramas gandul la “prajitura lenesului” cum i-a mai spus ea pentru ca aveam foarte multe mere in gradina care trebuiau sa fie cumva valorificate. Si in plus, stiam ca se face simplu si rapid, adica pe gustul meu. Sa vedem reteta deci…

Reteta de prajitura cu mere rase

  • Ingrediente prajitura cu mere rase

100 grame de faina alba de grau
100 grame de gris
50 de grame de zahar
trei – patru linguri de unt de cocos sau ulei de floarea soarelui (pentru varianta vegana)
* unt din lapte de vaca – in cealalta varianta

800 grame de mere rase – De retinut! Alege mere din soiuri foarte zemoase. Altfel prajitura nu va va iesi.
un varf de cutit de
o lingurita rasa de scortisoara
un plic de zahar vanilat
o lingura de fulgi de migdale

  • Mod de preparare prajitura cu mere rase
  1. Intr-un castron punem faina cernuta, grisul, zaharul si le amestecam bine.
  2. Merele rase le aromatizam, amestecandu-le cu zaharul vanilat, scortisoara si ghimbirul.
  3. Impartim in doua cantitatea de amestec de faina si gris si la fel procedam si cu cantitatea de mere.
  4. Ungem o tava cu o lingura de unt de cocos si punem pe fundul ei jumatate din cantitatea de faina si gris dupa care adaugam jumatate din cantitatea de mere rase. 
  5. Procedam la fel si cu restul de amestec de faina si merele rase terminand ce merele. La mijloc mai punem o lingura de unt de cocos.
  6. Peste ultimul strat de mere punem din loc in loc cealalta lingura de unt de cocos (eu am folosit de la Solaris) si presaram fulgii de migdale.
  7. Aprindem cuptorul la 190 de grade si cand acesta este incins dam tava la cuptor pentru aproximativ 50-60 de minute. Va puteti da seama cand este gata daca folositi testul cu scobitoarea si urmariti ca merele sa fie rumene pe margine.prajitura cu mere_1
  • Tips&Tics

– Neaparat ultimul strat trebuie sa fie cel de mere. Practic “blatul” prajiturii se coace utilizand si zeama lasata de mere.
– Folositi mere care sa fie cat mai zemoase. Zeama merelor va coace prajitura. Daca merele nu sunt zemoase adaugati putina apa (cateva linguri)

– Eu am folosit ulei de cocos de la Solaris pentru ca am vrut o prajitura de post/vegan insa, daca nu o doriti in aceasta varianta, puteti inlocui untul de cocos cu unt din lapte de vaca. 

Alternative 

Pandispan cu mere (click aici pentru reteta)

pandispan cu mere Lecturi si Arome

Tort cu mere caramelizate, mascarpone si ciocolata (click aici pentru reteta)

tort cu mere

Tort cu mere intregi caramelizate, nuci si migdale (click aici pentru reteta)

tort cu mere intregi caramelizate_1

Pofta buna sa aveti!


Spune si altora!
 370     
370
Shares
 
370
Shares
 370    
« Concurs! Pregateste dulciurile de sarbatori cu Green Sugar
O “carte de retete” fara secrete – interviu cu Adina (Mitinita) »

Comments

  1. Maria says

    October 22, 2015 at 1:30 pm

    Buna! Am facut prajitura aceasta si mi se pare foarte gustoasa! Mereu se strang o gramada de mere si nu stiu ce sa fac cu ele (nu ma pricep la gatit si cu foi cumparate nu vreau sa fac placinta)In primul rand este o prajitura potrivita pentru copii, chiar si mai mici, 1-2 ani. cred ca zaharul poate fi inlocuit f usor cu sirop de artar sau chiar exclus. (eu am pus oricum f putin sa vad cum iese). Acum am cateva intrebari, si sper sa ma poti ajuta. Din nefericire, blatul nici mie nu prea mi a iesit, desi mi s a parut ca merele au fost zemoase.. Ma gandeam eu cum ti se pare ideea de a pune sucul de mare ce se lasa de la mere, cand le rad, cu lingura peste blat, inainte sa asez merele rase…asta ca sa fiu sigura ca se inmoie faina cu grisul si ca sa nu dau gres…A doua intrebare ar fi, ce parere ai daca as inlocui faina, macar jumate cu faina integrala sau/si grisul tot cu integral, asta pentru a fi o prajitura si mai nutritiva?? Ar trebui sa mai fac si alte modificari oare?? Mai multe mere, mai mult timp la cuptor? Scuze daca sunt intrebari aiurea, dar nu ma pricep mai deloc la gatit..mai ales prajituri..

    Reply
    • Claudia V says

      October 22, 2015 at 3:09 pm

      Buna, Maria!
      Nu, nu sunt intrebari aiurea. Ci legitime. Sa stii ca nici mie nu mi-a iesit din prima si da, am inteles apoi ca depinde mult de cat de zeamase sunt merele.
      Daca ai zeama de la merele rase eu zic sa o pui peste ”blat” si da, poti incerca sa inlocuiesti faina alba cu cea integrala si grisul cu gris integras (desi nu am vazut sa fie asa ceva).
      Nu cred ca mai mult timp la cuptor ar fi ok pentru ca ar usca mai mult. Important e sa fie mai multa zeama ca sa se imbibe blatul.
      Mai am cateva retete simple de prajituri cu mere cam pe principiul acesta si o sa le incerc cat de curand sa vad cum ies dupa care le pun pe site.

      Reply
      • Maria says

        October 23, 2015 at 12:02 am

        Multumesc de raspuns. De abia astept sa o fac iar..o sa am mai multa grija..da, exista gris integral si este mult mai sanatos..nu arata asa bine pt ca are multe fibre cred..de la firma terra natura parca era…e si bio..merci inca o data si sa speram ca o sa ti scriu ca a iesit perfect! Astept oricum si celalate retete cu mere!

        Reply
  2. Ina says

    January 31, 2015 at 12:28 pm

    Am respectat intocmai reteta, dar pe fundul tavii (am folosit o tava de teflon, ca de iena nu am asa mare), a ramas faina cu gris si dupa o ora la cuptor. Oare ce nu am facut cum trebuie?

    Reply
    • Claudia V says

      January 31, 2015 at 1:38 pm

      Buna Ina!
      Nu imi pot da seama daca teflonul a putut influenta acest lucru. E posibil insa ca merele sa nu fi fost la fel de zemoase ca ale mele sau sa fi pu un strat mai mare si sa nu fi ajuns zeama si mai jos, la baza.
      Eu am facut de mai multe ori reteta si am patit si eu o data asa, sa gasesc insulite de faina cu gris de asta banuiesc merele si grosimea stratului.
      O data chiar am incercat sa calesc merele inainte si am patit ce ai patit si tu deci incearca sa alegi niste mere dintr-un soi zemos.
      Prajitura asta e foarte buna si simplu de facut dar felul merelor sigur influenteaza rezultatul final. Practic lichidul de la mere amestecat cu stratul de faina si gris duc la coacere. Asa gandesc eu. :)
      Nu pot spune daca si tava de teflon influenteaza cu ceva rezultatul :(

      Reply
  3. Adnia says

    November 22, 2014 at 8:54 pm

    ce-mi plac prajiturile astea: nu au cum sa nu iasa..si nici nu e complicat de facut! si nici nu iau mult timp, ceea ce la mine e vital :)

    Reply
    • Claudia V says

      November 23, 2014 at 6:53 am

      Si mie tot de asta imi plac. Insa…e o problema cu ele: dispar mai repede decat se fac :))))

      Reply
  4. Iuliana says

    November 22, 2014 at 6:04 pm

    Mere, scortisoara, ghimbir, migdale…mmm…parca ai stiut si ai adunat la un loc toate aromele mele preferate! :)

    Reply
    • Claudia V says

      November 22, 2014 at 6:15 pm

      Si nu numai. E si genul ta de reteta. Simpla si rapida, fara mari batai de cap ;)

      Reply
      • Neculcea Cristina says

        April 27, 2016 at 8:07 am

        Am facut aceasta prajitura dar nu a ieșit . Nu e buna si a rămas faina cruda ! In mod sigur trebuie mult suc de mere adăugat extra, nu doar din merele rase . Nu o recomand !

        Reply
        • Claudia V says

          April 27, 2016 at 8:51 am

          NU trebuie suc de mere adaugat extra ci doar sa fie un anumit tip de mere, ma zemoase.
          Am specificat acest lucru in reteta.
          E o reteta incercat de multe ori si mie mi-a iesit. Si bunicele noastre o faceau ;)
          Mai incearca cu mere mai zemoase.

          Reply

Trackbacks

  1. Ce-am facut saptamana asta #20 - Septembrie, joi says:
    October 21, 2015 at 6:12 am

    […] treburile gospodaresti m-am ocupat si de o prajiturica rapida cu mere, dupa reteta Claudiei, simpla si rapida. Pana sa ma hotarasc ce vreau sa fac, eu apucasem sa calesc putin merele, asa ca […]

    Reply
  2. Prăjitura cu mere rase şi griş - Cartea de Bucate Aromate says:
    April 6, 2015 at 2:38 pm

    […] prăjiturii. Iar al treilea secret, pe care mărturisesc că “l-am furat” de la Claudia, sunt fulgii de migdală de deasupra. Ultimul strat, cel de mere, se va oxida când băgaţi […]

    Reply
  3. Cartofi la cuptor cu branza Camembert - Lecturi si Arome says:
    March 19, 2015 at 5:59 am

    […] o compozitie cu mere si scortisoara, combinatia clasica, a folosit salvie pentru a condimenta merele, scortisoara neavand la dispozitie. Mi s-a parut o idee foarte interesanta asa ca am retinut-o si […]

    Reply
  4. Rețete de noiembrie | In Jurul Kadiei says:
    December 1, 2014 at 2:01 pm

    […] Cea mai simplă prăjitură cu mere rase de la Lecturi și Arome […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 5 trucuri pentru a tăia ceapa fără lacrimi January 31, 2025
  • Cum să economisești bani în ianuarie planificând inteligent mesele January 14, 2025
  • 5 idei de mic dejun nutritiv pentru zilele friguroase de ianuarie January 10, 2025

Archives

November 2014
MTWTFSS
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
« Oct   Dec »

Copyright © 2025 · captivating theme by Restored 316