Ce dulce poate fi mai bun in acest sezon decat o prajitura cu mere rase, aromatizata cu scortisoara si ghimbir? Si daca prajitura asta se mai face si rapid, fara mari batai de cap, sigur va fi vedeta sezonului toamna-iarna. Ei bine, da se poate face foarte simplu o astfel de prajitura.
Nu as putea zice ca e una pretentioasa, genul cu care sa iti astepti musafirii la masa dar … da ce nu?! Cand esti in criza de timp si ingrediente poti rapid sa o faci si sa ii servesti si pe ei. Presari cativa fulgi de migdale pe deasupra si i se va schimba tot aspectul.
Dar sa revin la reteta. Poate ca multi dintre voi o stiti deja. Eu o stiu de la mama dar altfel iar cand am vazut-o la Monica pe blog (Furnicuta Bucatar) facuta si mai simplu, mi-am adus aminte de ea si am refacut-o pornind de la reteta ei. Aceasta reteta reprezinta si “provocarea secreta” de luna asta a carei gazda este Kadia care mi-a repartizat blogul Monicai.
As fi putut sa aleg alta reteta pentru ca Monica are o colectie intreaga de retete interesante insa mi-a ramas gandul la “prajitura lenesului” cum i-a mai spus ea pentru ca aveam foarte multe mere in gradina care trebuiau sa fie cumva valorificate. Si in plus, stiam ca se face simplu si rapid, adica pe gustul meu. Sa vedem reteta deci…
Reteta de prajitura cu mere rase
- Ingrediente prajitura cu mere rase
100 grame de faina alba de grau
100 grame de gris
50 de grame de zahar
trei – patru linguri de unt de cocos sau ulei de floarea soarelui (pentru varianta vegana)
* unt din lapte de vaca – in cealalta varianta
800 grame de mere rase – De retinut! Alege mere din soiuri foarte zemoase. Altfel prajitura nu va va iesi.
un varf de cutit de
o lingurita rasa de scortisoara
un plic de zahar vanilat
o lingura de fulgi de migdale
- Mod de preparare prajitura cu mere rase
- Intr-un castron punem faina cernuta, grisul, zaharul si le amestecam bine.
- Merele rase le aromatizam, amestecandu-le cu zaharul vanilat, scortisoara si ghimbirul.
- Impartim in doua cantitatea de amestec de faina si gris si la fel procedam si cu cantitatea de mere.
- Ungem o tava cu o lingura de unt de cocos si punem pe fundul ei jumatate din cantitatea de faina si gris dupa care adaugam jumatate din cantitatea de mere rase.
- Procedam la fel si cu restul de amestec de faina si merele rase terminand ce merele. La mijloc mai punem o lingura de unt de cocos.
- Peste ultimul strat de mere punem din loc in loc cealalta lingura de unt de cocos (eu am folosit de la Solaris) si presaram fulgii de migdale.
- Aprindem cuptorul la 190 de grade si cand acesta este incins dam tava la cuptor pentru aproximativ 50-60 de minute. Va puteti da seama cand este gata daca folositi testul cu scobitoarea si urmariti ca merele sa fie rumene pe margine.
- Tips&Tics
– Neaparat ultimul strat trebuie sa fie cel de mere. Practic “blatul” prajiturii se coace utilizand si zeama lasata de mere.
– Folositi mere care sa fie cat mai zemoase. Zeama merelor va coace prajitura. Daca merele nu sunt zemoase adaugati putina apa (cateva linguri)
– Eu am folosit ulei de cocos de la Solaris pentru ca am vrut o prajitura de post/vegan insa, daca nu o doriti in aceasta varianta, puteti inlocui untul de cocos cu unt din lapte de vaca.
Alternative
Pandispan cu mere (click aici pentru reteta)
Tort cu mere caramelizate, mascarpone si ciocolata (click aici pentru reteta)
Tort cu mere intregi caramelizate, nuci si migdale (click aici pentru reteta)
Pofta buna sa aveti!
Maria says
Buna! Am facut prajitura aceasta si mi se pare foarte gustoasa! Mereu se strang o gramada de mere si nu stiu ce sa fac cu ele (nu ma pricep la gatit si cu foi cumparate nu vreau sa fac placinta)In primul rand este o prajitura potrivita pentru copii, chiar si mai mici, 1-2 ani. cred ca zaharul poate fi inlocuit f usor cu sirop de artar sau chiar exclus. (eu am pus oricum f putin sa vad cum iese). Acum am cateva intrebari, si sper sa ma poti ajuta. Din nefericire, blatul nici mie nu prea mi a iesit, desi mi s a parut ca merele au fost zemoase.. Ma gandeam eu cum ti se pare ideea de a pune sucul de mare ce se lasa de la mere, cand le rad, cu lingura peste blat, inainte sa asez merele rase…asta ca sa fiu sigura ca se inmoie faina cu grisul si ca sa nu dau gres…A doua intrebare ar fi, ce parere ai daca as inlocui faina, macar jumate cu faina integrala sau/si grisul tot cu integral, asta pentru a fi o prajitura si mai nutritiva?? Ar trebui sa mai fac si alte modificari oare?? Mai multe mere, mai mult timp la cuptor? Scuze daca sunt intrebari aiurea, dar nu ma pricep mai deloc la gatit..mai ales prajituri..
Claudia V says
Buna, Maria!
Nu, nu sunt intrebari aiurea. Ci legitime. Sa stii ca nici mie nu mi-a iesit din prima si da, am inteles apoi ca depinde mult de cat de zeamase sunt merele.
Daca ai zeama de la merele rase eu zic sa o pui peste ”blat” si da, poti incerca sa inlocuiesti faina alba cu cea integrala si grisul cu gris integras (desi nu am vazut sa fie asa ceva).
Nu cred ca mai mult timp la cuptor ar fi ok pentru ca ar usca mai mult. Important e sa fie mai multa zeama ca sa se imbibe blatul.
Mai am cateva retete simple de prajituri cu mere cam pe principiul acesta si o sa le incerc cat de curand sa vad cum ies dupa care le pun pe site.
Maria says
Multumesc de raspuns. De abia astept sa o fac iar..o sa am mai multa grija..da, exista gris integral si este mult mai sanatos..nu arata asa bine pt ca are multe fibre cred..de la firma terra natura parca era…e si bio..merci inca o data si sa speram ca o sa ti scriu ca a iesit perfect! Astept oricum si celalate retete cu mere!
Ina says
Am respectat intocmai reteta, dar pe fundul tavii (am folosit o tava de teflon, ca de iena nu am asa mare), a ramas faina cu gris si dupa o ora la cuptor. Oare ce nu am facut cum trebuie?
Claudia V says
Buna Ina!
Nu imi pot da seama daca teflonul a putut influenta acest lucru. E posibil insa ca merele sa nu fi fost la fel de zemoase ca ale mele sau sa fi pu un strat mai mare si sa nu fi ajuns zeama si mai jos, la baza.
Eu am facut de mai multe ori reteta si am patit si eu o data asa, sa gasesc insulite de faina cu gris de asta banuiesc merele si grosimea stratului.
O data chiar am incercat sa calesc merele inainte si am patit ce ai patit si tu deci incearca sa alegi niste mere dintr-un soi zemos.
Prajitura asta e foarte buna si simplu de facut dar felul merelor sigur influenteaza rezultatul final. Practic lichidul de la mere amestecat cu stratul de faina si gris duc la coacere. Asa gandesc eu. :)
Nu pot spune daca si tava de teflon influenteaza cu ceva rezultatul :(
Adnia says
ce-mi plac prajiturile astea: nu au cum sa nu iasa..si nici nu e complicat de facut! si nici nu iau mult timp, ceea ce la mine e vital :)
Claudia V says
Si mie tot de asta imi plac. Insa…e o problema cu ele: dispar mai repede decat se fac :))))
Iuliana says
Mere, scortisoara, ghimbir, migdale…mmm…parca ai stiut si ai adunat la un loc toate aromele mele preferate! :)
Claudia V says
Si nu numai. E si genul ta de reteta. Simpla si rapida, fara mari batai de cap ;)
Neculcea Cristina says
Am facut aceasta prajitura dar nu a ieșit . Nu e buna si a rămas faina cruda ! In mod sigur trebuie mult suc de mere adăugat extra, nu doar din merele rase . Nu o recomand !
Claudia V says
NU trebuie suc de mere adaugat extra ci doar sa fie un anumit tip de mere, ma zemoase.
Am specificat acest lucru in reteta.
E o reteta incercat de multe ori si mie mi-a iesit. Si bunicele noastre o faceau ;)
Mai incearca cu mere mai zemoase.