Va povesteam zilele trecute despre cum se prepara chefirul cu ajutorul ciupercii de chefir de lapte. Insa nu am amintit nimic si despre cum/la ce il putem folosi. Asa ca astazi o sa incerc sa va scriu pe scurt despre cum putem folosi chefirul de lapte.
Chefirul obţinut cu ajutorul ciupercii de chefir se poate consuma simplu, dimineata pe stomacul gol, ca si tratament pentru prevenirea si tratarea diferitelor boli, se poate combina cu diferite fructe intr-un smoothie delicios, se poate folosi la prepararea prajiturilor, sau chiar se poate obtine din el branza si zer printr-un proces simplu de separare al acestuia.
Iata cum se poate proceda pentru a obtine branza din chefir:
– in primul rand, trebuie sa lasati un pic mai mult la fermentat chefirul fie cu ciuperca in el, fie după ce ati scos-o. Pentru asta puteti lasa borcanul la temperatura camerei sau in frigider. In ambele cazuri fermentarea va continua. Va fi diferit doar timpul in care se va face acest lucru.
-veti vedea ca la un moment dat zerul va incepe sa se separe in borcan si veti avea un strat de chefir de o consistenta mai groasa si un strat sub forma unui lichid transparent de culoare usor galbuie. Lichidul transparent este zerul din chefir pe care il vom separa pentru a obtine branza.
– pentru a obtine branza punem sita in care strecuram chefirul peste castron iar in interiorul sitei punem o bucatica de tifon. Turnam continutul de chefir din borcan dupa care strangem bine bucatica de tifon si o lasam la scurs peste noapte (sau minim doua ore) atarnata de ceva deasupra castronului. Cu cat o lasati mai putin cu atat branza va avea o consistenta mai moale.
Zerul obţinut este la randul lui foarte nutritiv si sanatos si se poate folosi fie consumandu-l pur si simplu fie adaugand-ul in prajituri fie folosid-ul pur si simplu la fermentarea legumelor, cerealelor etc. Iar branza astfel obtinuta o poti consuma fie simpla, fie in amestec cu fructe , diferite ierburi aromatice sau condimente.
Chefirul simplu, asa cum e el il puteti folosi pentru prepararea unor delicioase smoothie-uri cum sunt cele din retetele de “smoothie mentolat cu piersici si capsuni“, “smoothie cu ananas si capsuni” sau “smoothie cu visine, piersici si avocado“
sursa foto: cheesemaking.com
Leave a Reply