“Savuros, Sanatos si Satios!” astea sunt cele trei conditii pe care trebuie le indeplineasca retetele de pe blogul culinar al Adniei, “Retetele Mele Dragi” si daca ii veti vizita mica ei bucatarie virtuala veti vedea ca are dreptate sa le descrie asa. Profesoara de engleza la o scoala din Brasov, Adnia, este un om simplu, obisnuit, ca si noi, mereu pe fuga intre doua navete si lucrari de control de verificat. Cu toate astea are timp si pentru gatit fiind astfel un exemplu pentru toti cei ce nu gatesc gasind scuza “nu am timp”.
Adnia ne va impartasi astazi, stand de vorba cu noi in cadrul proiectului “Gateste Sanatos” pe care l-am initiat luna trecuta, despre ce inseamna pentru ea un stil de viata sanatos, ne va vorbi despre gusturile ei, despre ce ii place sa gatesca si ne va alcatui si un meniul al zilei. Sper sa va inspire si pe voi aceasta mica discutie la un ceai virtual ;)
1. Dia, sa incepem cu inceputul: de cand s-a nascut pasiunea ta pentru gatit?
Pot sa-ti spun ca pasiunea mea pentru gatit exista inca din copilarie, cand ma invarteam prin bucatarie si imi doream sa invat lucruri noi. De atunci cred ca mi-am dezvoltat si convingerea ca mancarea nu trebuie doar sa aiba un gust desavarsit, dar si sa arate impecabil. Si cum ce naste din pisica soareci mananca, si fiul meu si-a dezvoltat aceeasi convingere ca a mea. Insa la el simtul olfactiv este primordial. Intai trebuie sa “adulmece” el preparatele si numai daca il satisface mirosul, se hotaraste sa si guste. El e cel mai mare critic al meu!
2. Cum de ai decis sa iti faci blogging culinar?
Ideea aceasta ma “bantuia” de mult, inca de cand incepeam timid sa caut retete mai deosebite pe internet ca sa-mi diversific si sa-mi imbunatatesc propria lista de retete. N-am avut curajul sa fac acest pas pana acum 2 ani.
3. Ce inseamna pentru tine “a gati sanatos”?
Foarte simplu: sa nu folosesc produse chimice, pe cat posibil. Incerc sa folosesc produse cat mai naturale, fara potentiatori de aroma si… nimic la plic!
4. Ce parere ai despre bucataria traditionala romaneasca?
Este foarte gustoasa si apreciata in intreaga lume, dar, trebuie sa recunoastem, si destul de greu de digerat. Mi-a ramas in minte o expresie in care a fost caracterizata de catre o persoana pubica de la noi, si anume “brimming cholesterol”. Insa, daca e consumata cu moderatie, nu cred ca reprezinta chiar asa un pericol. Si inca o data, este foarte gustoasa!
5. Ce parere ai despre curentele noi de gatit cum sunt cele vegan, raw vegan? Sunt doar o moda trecatoare sau isi au si ele locul lor in bucataria de azi?
Curentele acestea exista de mult, poate chiar si-au inceput existenta cu mult inainte ca noi sa aflam de ele. Asa cum fiecare dintre noi este unic, si modul nostru de a fi si a ne alimenta este unic. Trebuie sa ne respectam alegerile si chiar sa luam ce e mai bun din fiecare. Mie, de exemplu, imi plac foarte mult dulciurile si preparatele cu fructe din astfel de bucatarii.
6. Rasfoindu-ti blogul am observat ca ai multe retete raw vegan. As vrea sa ne spui parerea ta despre acest stil de viata. Este unul costisitor, asa cum se spune?
Da, dupa cum am spus, imi plac foarte mult preparatele raw vegan, mai ales in perioada verii, cand exista asa o explozie de culoare, parfumuri si arome imbietoare. In plus de asta, cand e foarte cald nici nu pot consuma mancaruri gatite pentru ca nu ma simt bine. Insa nu am devenit raw vegana si nici nu intentionez, cel putin pentru moment. In privinta costurilor, nu mi se par prea ridicate, odata ce am stabilit niste surse de incredere si avantajoase pentru procurarea ingredientelor necesare. In privinta aparaturii utilizate, se stie ca ai nevoie de unele mai puternice si de calitate (in primul rand pentru ca preparatele sa iasa asa cum iti doresti, apoi sa reziste si aparatura in timp), iar asta inseamna niste sume.
7. Stiu ca faci naveta si esti mereu pe drumuri si cu toate astea esti si foarte activa, atat in mediul online cat si in offline. Cum reusesti sa le faci pe toate si mai ales sa gatesti si sa tii la zi un blog culinar?
Aici intervine prioritizarea si programul zilnic calculat la secunda. Vreau ca la finalul zilei, dupa ce imi indeplinesc toate sarcinile, sa ma “premiez” si eu cu cateva minute (sau ore) dedicate pasiunii mele. Asa simt eu ca am avut o zi buna! :)
8. Esti genul care respecta cu strictete o reteta sau iti place sa improvizezi in bucatarie?
Intotdeauna mi-a fost greu sa respect ceva cu strictete, indiferent daca a fost vorba de retete culinare, sau altceva. De curand am auzit o denumire ce se da bucatareselor tailandeze care gatesc asa, la ochi! Ele se numesc aga-aga. Mi-a placut foarte mult aceasta denumire si mi-am dat seama ca si eu sunt o aga-aga.
9. Care sunt sursele tale de inspiratie – carti de bucate, reviste, bloguri, emisiuni TV, etc?
De cele mai multe ori gatesc ce-mi trazneste prin cap si cu ce am la indemana. Sunt mereu pe fuga, asa ca nu-mi permit sa pierd prea mult timp in bucatarie. Totusi, cand reusesc sa “fur” putin timp, gatitul relaxeaza teribil. Inspiratia mi-o gasesc oriunde, de cele mai multe ori in fotografii vazute pe ici, pe colo… si de acolo porneste imaginatia mea. Insa este evident cat mai am de invatat!
10. Ce bucatar celebru admiri?
Nu pot sa spun ca am un bucatar celebru pe care-l admir. Poate si din cauza ca nu am timp de studiu, la Tv am renuntat de mult (ceva trebuia sa iasa din programul meu, totusi… asa ca acesta a fost cel taiat de pe lista), iar cartile mele preferate (de cele culinare vorbim acum) abia daca mai ajung sa fie rasfoite. In mod clar trebuie sa-mi mai cumpar timp!
11. Care este bucataria ta preferata si ce anume iti place la ea?
Ca si la intrebarea de mai sus, nu pot spune ca am o bucatarie preferata. Sunt foarte curioasa din fire si imi place sa incerc mereu ceva nou. Iar acest ceva nou nu are o tinta precisa. Asadar, totul tinde sa se transforme intr-o bucatarie globala. Si imi place asa, deocamdata.
12. Care este mancarea ta preferata ?
Sucurile naturale de fructe si legume si smoothie, in special cele verzi. Ele sunt mesele mele lichide, pe care le ador!
13. Daca ar fi astazi sa alegi o reteta de la tine de pe blog pe care sa ne-o recomanzi sa o pregatim care ar fi aceea?
Asta depinde foarte mult de timpul pe care-l ai la dispozitie, de persoanele care vor manca (eu incerc sa gatesc pentru toate gusturile si tipul de alimentatie adoptat) si de momentul zilei. In momentul acesta, eu m-as rasfata cu o inghetata de avocado cu menta! Ne trebuie doar avocado, lapte, menta, miere si un pic de zeama de lamaie iar odul de preparare este foarte simplu si il gasiti accesand link-ul de mai sus.
14. Ne poti alcatui un meniu al zilei care sa fie usor de pregatit, gustos si sanatos in acelasi timp?
O sa-ti las unul din meniurile preferate ale baiatului meu, pentru ca totul se invarte in jurul lui:
aperitiv: Bulete de orez negru cu cocos si susan
supa: Supa de salata cu somon afumat
fel de baza: Lasagna cu peste
desert: Ciocolata de casa
15. Se intampla sa ai si esecuri in bucatarie sau totul iti iese din prima?
Bineinteles ca am si esecuri si asta se datoreaza faptului ca nu sunt o prefosionista, mai am enorm de invatat. Insa, din fericire pentru mine si pentru bietele ingrediente care ar risca sa ajunga la gunoi, aproape intotdeauna imi dau seama din timpul prepararii retetei ca nu iese ce ar trebui; astfel, o transform imediat, in asa fel incat sa nu regret rezultatul final.
16. Crezi ca oricine poate invata sa gateasca?
Sunt convinsa de asta. Tocmai de aceea incerc sa tin cursuri si workshopuri pe aceasta tema. Deocamdata incercarile mele sunt sporadice si timide din cadrul scolii mele, dar poate in timp se vor inmulti.
17. Un sfat pentru cei ce vor sa se apuce de gatit dar inca nu au curaj?
In primul rand sa aiba incredere in fortele proprii, apoi sa inceapa cu retete foarte simple. Nimic nu poate egala bucuria unei reusite!
Multumesc, Adnia pentru ca ai acceptat sa stai de vorba si sa ne impartasesti din secretele bucatariei tale. Provocarea ramane deschisa tuturor celor care vor sa ne vorbeasca despre stilul lor de viata.
Inspiratie sa aveti!
Didi says
Da, si eu acum studiez printre picaturi cartea de bucate “Bucataria sanatatii” (Adria, Fuster, Corbella) . Am inceput sa iau masuri pentru ca altfel nu mai putem controla greutatea.
Adnia gateste sanatos. Bravo voua!
Claudia V says
Multumim, Didi.
Esti invitatea mea sa ne vorbesti despre …. carte ;)
adnia says
multumesc tare mult, Claudia, pentru acest interviu! a fost o reala placere!
Claudia V says
Placerea a fost de partea mea, Adnia :)
Multumesc si eu!