Că sunt fan Jamie Oliver şi îi citesc cărţile pentru a mă inspira din ele ştiţi deja de pe celălat blog ;) unde am scris o recenzie la una din cărţile lui, carte în care am găsit şi o reţetă cu fasole verde, simplă şi la îndemâna oricui. Avem şi noi în grădină fasole verde de diferite feluri dar nu ştiam că fasolea pitică se mai numeşte şi fasole verde franţuzească până nu am văzut reţeta asta care mi-a atras atenţia. Cum nu am avut în casă toate ingredientele pe care le foloseşte Jamie Oliver în reţetă am fost nevoită să improvizez dar mi-a plăcut cum a ieşit aşa că să trecem la treabă. ;)
Ingrediente fasole verde frantuzeasca:
- 800 grame de fasole verde pitică
- două-trei linguri de ulei de măsline
- cinci linguri de parmezan
- cinci linguri de brânză telemea
- trei căţei de usturoi
- sare, piper după gust
- apă
Mod de preparare fasole verde frantuzeasca:
Spălăm fasolea, o curăţăm de codiţe şi o punem la fiert într-o oala cu apă şi sare, timp de 10 minute, un sfert de oră, până când se înmoaie. Între timp pregătim amestecul de brânzeturi răzând într-un castron parmezanul şi brânza telemea.
Curăţăm şi cele trei căpăţăni de usturoi şi le zdrobim cu mâna. După ce fasolea verde a fiert o scoatem din apă şi o lăsăm să se scurgă. Păstrăm o cantitate, cam cât o căniţă mică din apa în care au fiert fasolele.
Aşezăm tigaia pe foc, punem uleiul de măsline şi cand este încălzit adăugăm usturoiul zdrobit. Îl lăsăm să se călească un pic la foc mic cât să se înmoaie. Când acesta devine auriu adăugăm şi fasolea verde şi amestecăm bine ca să se pătrundă uniform cu uleiul din tigaie.
Adăugăm apoi brânzeturile şi căniţa cu apă păstrată de la fiert fasolele, amestecăm totul bine si mai lăsăm să fiarbă la foc mic până când brânza începe să se topească şi se amestecă cu apa formând un fel de sos, moment în care luăm cratiţa de pe foc şi …. servim cât este caldă încă.
Poftă bună!
mijnzeep1 says
Suna bine, voi incerca si eu reteta ( fiarta la aburi)!
Multumim!
Claudia says
Sigur iese buna si fiarta la aburi. Oricum e mai sanatos sa fie fiarta asa :)
Cristina P says
varianta la fel de sanatoasa ca si iaurtul: cottage cheese (branzica cu smantana?!) . eu o “imbrac” cu niste coaja de lamaie, zeama de lamaie, piper si usturoi – tot idee de la jamie – si o var peste fasolea fiarta:) tocmai ce am facut ieri asta si o sa fac iar (ca am primit fasole din gradina de la o prietena!)
Claudia says
Da, Jamie are idei bune :)
Data viitoare fac si eu asa cum spui tu.
Multumesc de idee, Cristina ;)
Cristina P says
el pune si sare in cottage cheese…eu nu :) eu am gasit vreo 3 braduri care imi plac, asa ca nu prea conteaza ce alegi (eu folosesc cu 2% grasime). sunt curioasa dc iti place ;)
Iulia S. says
E de incercat cat de curand :). Eu fac o fasole verde cu sos de iaurt si usturoi, tot foarte rapida si delicioasa.
Claudia says
Buna ideea cu sosul de iaurt si usturoi.
Imi imaginez ca e foarte buna si in varianta ta,Iulia.
Ai reteta pe blog?