Nu stiu daca voua va place painea de casa dar mie da. Imi place gustul ei deosebit, aroma ei usor dulceaga mai ales atunci cand aceasta este facuta dintr-o combinatie de faina alba si integrala sau chiar si de secara.
Nu pot spune ca fac des paine in casa dar macar o data pe saptamana imi gasesc timp pentru a coace o paine, cateva chifle, turte pe plita sau cativa colacei ca cei de astazi. Si cum sunt genul caruia ii place sa testeze noi gusturi si retete diversific cat pot ingredientele.
Asa am ajuns si la colaceii/painea de astazi cu aluat in care am pus suc de rosii si seminte de dovleac luate de la Green Sense la un pret mai mult decat convenabil.
Reteta de colacei si paine cu suc de rosii si seminte de dovleac
- Ingrediente colacei si paine cu suc de rosii si seminte de dovleac
225 ml apa
175 ml ulei
20 grame de drojdie
450 grame de faina alba
450 grame de faina integrala
75 grame de seminte de dovleac (de la Green Sense)
250 ml de suc de rosii
o lingurita de sare
o lingura de zahar
seminte de mac sau in (de la Green Sense)
- Mod de preparare colacei si paine cu suc de rosii si seminte de dovleac
- Punem intr-un castronel drojdia, adaugam apa si zaharul si amestecam bine ca sa se dizolve drojdia
- Peste acest amestec adaugam o cantitate mica din faina cernuta cat sa devina totul ca o pasta de consistenta unei smantani mai groase. Cu alte cuvinte formam maiaua care va ajuta painea sa creasca si sa devina pufoasa. Aceasta se lasa la dospit la loc cald pana cand isi dubleaza volumul.
- Cand maiaua si-a dublat volumul, punem cele faina cernuta impreuna cu sarea intr-un vas mai mare si le amestecam. Facem in mijloc un loc sub forma de crater, indepartand faina si ridicand-o pe margini si adaugam maiaua
- Incorporam treptat, in maia, faina de pe margini, adaugand din cand in cand sucul de rosii si uleiul pana obtinem un aluat compact
- Acoperim cu un prosop vasul in care se afla aluatul si il lasam sa stea la loc cald aproximativ o ora, pana isi dubleaza volumul.
- Cand aluatul a crescut pregatim o tava rotunda in care punem hartie de copt
- Presaram faina pe masa de lucru si punem aluatul lasat in prealabil la dospit.
- Impartim aluatul in doua parti inegale ca si marime. Dintr-o parte, cea mai mica, facem colaceii si din cealalta painea.
- Aluatul pentru colacei il facem sul si apoi il impartim la randul in mai multe bilute si fiecare biluta in parte o intindem pe suprafata de lucru cu ajutorul mainilor, transformandu-le in suluri mai mici carora le dam forma de covrigi, ca in imagine. Punem covrigii in tava si presaram peste ei seminte de mac
- Pentru a forma painea procedam ca in reteta de paine de casa cu trei feluri de faina
- Acoperim tavile cu colacei si paine cu un prosop si mai lasam aluatul pus in tava la crescut, la loc cald pana isi dubleaza volumul, aproximativ o jumatate de ora
- Intre timp incingem cuptorul la 190 de grade
- Cand aluatul din tava a crescut ungem painea/colacii cu…si presaram cu seminte de in sau mac
- Dam tava la cuptor pentru aproximativ 35 de minute.
- Facem testul cu scobitoarea si daca este gata scoatem tava din cuptor si colacii/painea si ii asezam pe un gratar sa se raceasca.
Si, deoarece astazi sarbatorim Ziua Internationala a Painii (World Bread Day) va invit sa mergeti in vizita si prin bucatariile altor bloggeri culinari care s-au gandit ca ar fi bine sa sarbatoreasca acest eveniment framantand o paine buna, calda si pufoasa ;)
Gustolandia
Aceasta reteta participa la spectacolul culinar prilejuit de Word Bread Day si gazduit de Kochtopf unde puteti vedea retete similare din toata lumea.
Pofta buna sa aveti!
zorra says
Thank you for participating in World Bread Day 2014!
Roxana says
Imaginile sunt mai mult decat graitoare. Chiar daca nu sunt (in general) pasionata de produse de patiserie, m-ai convins sa incerc reteta ta.
Claudia V says
Multumesc, Roxana :) Sper sa iti placa painea asa, cu suc de rosii si seminte de dovleac
Simona says
Bine mai arata , trebuie incercati !!!
Alexandra says
Si uite asa folosim sucul de rosii si in alte retete. Foarte interesant Claudia! Merita incercat!
Claudia V says
:) Ma bucur ca ti-a placut ideea :)
E interesant si gustul, sa stii. Chiar ca merita incercat si asa :)
simonacallas says
Frumosi si apetisanti sunt si colaceii si painea, felicitari!
Claudia V says
Multumesc, Simona :) Ma bucur ca iti plac :)
andreeadenisa03 says
Foarte faini si covrigii si colacii , cred ca au un gust deosebit cu suc de rosii
Claudia V says
Da, e un pic acrisor si contrasteaza putin cu dulceata painii :)
Iuliana Sbirnea says
Imi dai si mie un colacel sa-l iau la pachet la serviciu? :)
Tare frumusei au iesit si painea la fel :)
Claudia V says
Dau, cum sa nu, acum cat sunt calzi ;)