De câte ori nu te-ai întrebat care dietă ar fi potrivită pentru tine? De câte ori nu te-ai întrebat de ce oare te simţi rău după ce ai mâncat ceva ce îţi place? De câte ori nu te-ai întrebat cum să faci să ai o alimentaţie sănătoasă, ce să elimini din meniul zilnic, sau ce să adaugi ca să îţi fie bine? Şi câte informaţii nu ai citit despre aceste subiecte, dar întrebările tale au rămas fără răspuns?!
Ei bine, un posibil răspuns la aceste întrebări ni-l dă cartea scrisă de către Keith Scott-Mumby, “Dieta inteleapta“. Keith Scott-Mumby este doctor în medicină în Marea Britanie, dar actualmente locuieşte în Statele Unite ale Americii. Este profesor de nutriţie la Univesitatea Internaţională Deschisă pentru Medicină Complementară, ţine prelegeri la Institutul pentru Ştiinţe Umane din California şi este un inovator recunoscut şi respectat în domeniul medicinei alternative.
Vă veţi întreba ce poate aduce nou încă o carte despre diete, că doar aţi citit atâtea şi aţi încercat atâtea şi tot nu aţi obţinut rezultatele dorite. Ei bine, cartea doctorului Keith Scott-Mumby, pe drept intitulată “Dieta inteleapta“ pune altfel problema. În viziunea lui şi a colectivului de medici care a lucrat la acest proiect mai bine de treizeci de ani, alimentele pot fi toxice pentru oameni. Da, aţi citit bine, alimentele, nu mâncărurile de tip fast food care, clar sunt toxice, ci alimentele de zi cu zi aflate în meniul nostru. Alimente considerate bune (chiar şi cele integrale) pot fi toxice pentru noi, adică pot să provoace intoleranţe şi alergii alimentare şi pot duce la declanşarea bolilor cronice, chiar şi a cancerului. Este de reţinut însă că unele alimentele pot fi toxice pentru anumite persoane, dar benefice pentru altele, deoarece fiecare om este unic.
Interesantă şi fascinantă această teorie, nu? Şi, îmi permit şi eu să zic, cea mai aproape de adevăr, dacă e să ne gândim doar la ce spunea pe vremuri înţeleptul Lucreţiu: “ceea ce pentru unii este hrană pentru alţii este otravă“. Ultimele descoperiri ale ştiinţei ne arată că genele, care au legătură cu sănătatea noastră, controlează şi toleranţa la alimente! Astfel, o mâncare care este bună şi acceptată de un organism, poate să fie distrugătoare pentru metabolismul altei persoane.
Medicina actuală, convenţională, ne-a obişnuit cu ideea că pentru fiecare boală exista o metodă de tratament cu ajutorul pastilelor şi am ajuns să luăm medicamente pentru orice dezechilibru din corpul nostru, în speranţa că ne vom face mai sănătoşi. Nu spune nimeni că aceste medicamente nu sunt bune. Ele însă tratează de fapt simptomele şi nu cauzele bolilor. De aceea şi multe tratamente sunt ineficiente şi boala persistă.
Cum ar fi însă ca toate aceste probleme să dispară, să ne bucurăm de sănătate şi de vitalitate pur şi simplu eliminând unele alimente din hrana noastră zilnică? Sună utopic? Poate că da, însa este adevărat. Eliminarea alimentelor toxice din dieta noastră zilnică poate duce la dispariţia unor boli provocate de acestea.
Veţi spune probabil şi că nu sunteţi intolerant sau alergic la nici un aliment. La fel de greşită este şi această idee. A fi intolerant sau alergic nu înseamnă neapărat să ajungi în stare gravă la spital şi să fii tratat împotriva alergiei declaşate, după care o viaţă întreagă să eviţi contactul cu substanţa care a produs alergia.
În mod bizar chiar, o persoană alergică sau intolerantă poate să devină dependentă de alimentul care îi provoacă aceste reacţii şi să nu fie conştientă de acest fapt. Alergiile ascunse sau intoleranţa genetică pot să apară chiar şi la alimentele pe care le consumăm frecvent, chiar zilnic şi totuşi acestea să rămână nedetectate. Da, mâncarea poate fi extrem de toxică!
“ADN-ul nostru controleaza randamentul a numeroase căi metabolice, care la rândul lor, reglementeaza modul în care facem faţă substanţelor care ajung în corpul nostru. Produsele alimentare nu sunt altceva decât un amestec de substanţe chimice – care ne aduc foarte puţină energie vitală!”
Ştiinţa recentă a genomicii nutriţionale ne arată că există o legătură continuă între ceea ce mâncăm şi sănătate, în sensul că anumite mâncăruri pot să intensifice sau să reducă acţiunea genelor. Altfel spus, unele alimente ne sunt prieteni şi ne protejează iar altele ne sunt duşmani şi ne fac rău.
Înainte de a asculta sfaturile din domeniul nutriţei ale unora sau ale altora, poate ar fi mai bine să începem prin a ne asculta propriul corp, care ne este sigurul prieten şi sfătuitor de nădejde.
Doctorul Keith Scott-Mumby ne dă, în cartea sa, “Dieta inteleapta“ şi cele patru principii după care ne putem ghida ca să avem o alimentaţie sănătoasă:
- Să mănânci ce nu ar trebui îţi face mai mult rău decât să nu mănânci ce ar trebui.
- Alimentele toxice sau incompatibile diferă de la un individ la altul. Prin urmare nu există dietă “bună pentru toata lumea”. Dietele nu funcţionează nu pentru că nu îţi oferă alimente bune, ci pentru că nu te învaţă să eviţi alimentele rele.
- Când auzi de cazuri de succes răsunător printre cei care au ţinut dieta X, gândeşte-te şi la cei care au avut ghinionul să nu li se potrivească şi au ajuns să se simtă mai rău.
- Un singur regim alimentar ţi se potriveşte şi ar trebui să îţi dai seama care este acela.
Există la ora actuală o multitudine de teste genetice care sunt foarte scumpe şi care pot să detecteze şi intoleranţele alimentare ale fiecărui individ în parte. Asta nu sună prea îmbucurător, însă din fericire există şi teste foarte simple pe care fiecare poate învăţa să le facă singur acasă şi să descopere astfel care alimente se potrivesc propriului metabolism. Se procedează prin “metoda detectivului”, adică se încearcă diferite alimente după diferite scheme explicate în carte, pentru a se găsi apoi prin eliminare alimentele potrivite şi pe cele la care suntem intoleranţi din punct de vedere genetic.
Mare atenţie însă trebuie acordată şi aşa numitelor intoleranţe ascunse, adică acelor alimente despre care noi doar avem impresia că ne fac bine, dar care în realitate ne îmbolnăvesc. Dar mi-ar trebui un spaţiu mai mare decât cartea însăşi, ca să vă povestesc tot ce e acolo. Sunt şi multe exemple din practica autorului. Sunt şi date legate de publicaţii medicale de prim rang în care au apărut articole despre studii ştiinţifice care confirmă această teorie, care câştigă din ce în ce mai mulţi adepţi. Dar ca la orice lucru nou şi în rândul medicilor există o reticenţă în a-l accepta. Va trebui probabil să mai treacă ceva vreme până când va deveni ceva firesc ca odată cu tratamentul medicamentos să se stabilească şi dieta strict personalizată a fiecărui pacient.
Cartea “Dieta inteleapta” a fost publicată la editura Vidia în anul 2013, are 437 de pagini şi poate fi comandată chiar de pe site-ul editurii, la preţuri de multe ori reduse.
Pentru a fi protejat trebuie să fii informat. Alege deci, să citeşti cât mai mult şi învaţă să cerni informaţiile!
Lectură plăcută să aveţi!
Iuliana says
Foarte interesant si echimibrat acest mod de a privi dietele. O sa comand si eu cartea, pentru ca ma intereseaza subiectul chiar foarte mult.
Claudia V says
Ma bucur ca iti place, Iuliana. Chiar e o carte care mi-a placut tocmai pentru ca priveste lucrurile intr-un mod foarte echilibrat :)