Chec cu lămâie și iaurt. Pufos și aromat! Chec cu nucă.
Guguluf cu iaurt și lămâie. Chec pufos cu lămâie și iaurt.
Am făcut zilele trecute un chec pentru ziua soțului meu. Cum am vrut să fie și o rețetă nouă, am testat o altă variantă a rețetelor de chec pe care le am deja publicate și am ales varianta cu lămâie. Inițiam m-am gândit ca să îl fac simplu dar, cum aveam și niște nucă pregătită pentru a face o napolitană cu cremă caramel, am zis că nu strică să pun și o mână de nucă tocată.
Și exact așa am și făcut. Am tocat rapid 30 de grame de nucă și le-am adăugat la final. Mie îmi place foarte mult nuca în prăjituri. poate că această combinație de nucă și lămâie o să pare ceva mai ciudățică dar să știți că e foarte bună.
Arome lămâiei se simte foarte puternic iar aroma de la nucă este aproapte insesizabilă. Fiind însă mai crocantă dă checului e textură aparte. Nu este însă necesar să o adăugați. Puteți să renunțați la ea dacă nu vă place nuca. Băiețelul meu are această ”problemă” cu nuca adăugată în prăjituri. Preferă fără genul ăsta de adaos de nucă tocată. Dar e ok cu cea măcinată. Mna, mofturi de copil, aș zice. Dar hai să vedem de ce ai nevoie și cum se face.
- 4 ouă
- 200 grame de zahăr tos
- 200 grame de iaurt
- 100 ml de ulei de floarea soarelui
- 350 grame de făină albă de grâu tip 000
- 10 grame de praf de copt
- 50 grame de nucă tocată mărunt
- 1 vârf de cuțit cu sare
- o fiolă cu esență de lămâie concentrată
- coaja rasă de la o lămâie
- 5 grame de praf de copt
Mod de preparare chec cu lămâie și nucă
- Aprindem cuptorul la 180 de grade și pregătim o tavă de chec sau guguluf adică o tavă care ne va permite să coacem checul nostru în formă rotundă dar cu o gaură la mijloc. Cum nu vom putea pune hârtie de copt, vom folosi, ulei și făină pentru uns tava. Ungem întâi cu ulei și apoi presărăm peste el făină și scuturăm surplusul.
- Într-un castron punem cele 4 ouă întregi, un praf de sare și esența de lămâie. Le batem cu mixerul 1 minut până când acestea se deschid la culoare și încep să facă mici bule după care adăugăm zahărul.
- Continuăm să batem până acesta se topește (aproximativ 5 minute) după care adăugăm iaurtul și uleiul.
- Mixăm scurt până la încorporare și apoi adăugăm treptat făina cernută în prealabil împreună cu praful de copt. Se poate folosi în continuare mixerul dar eu prefer să o încorporez cu ajutorul telului pentru a mai păstra din aerarea obținută mai devreme, când am mixat ouăle.
- La final adăugăm coaja rasă de lămâie și nuca.
- Turnăm compoziția în tava pregătită mai devreme și dăm la cuptor, la180 de grade, pentru 35 de minute. Facem testul cu scobitoarea și, dacă iese curată, scoate checul din cuptor, îl lăsăm la răcit pe un grătar și apoi îl feliem. După preferiță, putem să-l pudrăm și cu zahăr pudră.
Să aveți spor și poftă la făcut chec cu lămâie și iaurt!
[…] moduri decât vă puteți imagina. De la gătit la curățenie și îngrijire personală, coaja de lămâie poate aduce multiple […]