Astăzi facem împreună niște ceapă marinată cu oțet. Adică o să-ți spun cum să o faci, evident. Rămâne să testezi apoi, singur/ă, rețeta în bucătăria proprie. Dar poate că, la început ai să te întrebi, bun, dar, de ce să fac ceapă murată în oțet? Sau, să te întrebi ”la ce să folosesc ceapa marinată rapid în oțet?
Ei bine aceasta o poți folosi atât ca și garnitură la o friptură sau, pe timpul postului, lângă niște cartofi prăjiți dar și ca să faci una dintre salatele mele aperitiv preferate, salata chiftele cu ceapă marinată cu oțet și dressing de smântână cu maioneză.
Eu am făcut ceapă roșie marinată dar se poate marina și ceapa galbenă. Personal consider că gustul cepei roșii marinate este unul mult ma bun. Ceapa roșie ca atare mi se pare mult mai gustoasă decât cea galbenă.
La prepararea acesteia se folosește un amestec de apă și oțet care se condimentează după preferință cu piper boabe, foi de dafin sau alte condimente. Pentru a-i da un gust bun se adaugă puțină sare și puțin zahăr. Haideți să vedem cum se face.
- 750 grame de ceapă roșie
- 300 ml oțet de 9 grade
- 300 ml de apă
- o linguriță cu sare
- o linguriță cu zahăr
- o linguriță cu piper boabe
Mod de preparare ceapă marinată cu oțet
- Curațăm ceapa și o tăiem solzișori.
- Turnăm într-un vas și amestecăm oțetul cu apa și adăugăm sarea, zahărul și piperul boabe. Dacă avem și dorim, putem aromatiza și adăugând foi de dafin sau alte condimente după preferință.
- Punem vasul pe foc și aducem la punctul de fierbere. Amestecăm continuu ca să se topească zahărul și sarea.
- Punem ceapa într-un borcan încăpător. Eu am folosit un borcan de 1 litru.
- Adăugăm soluția de apă și oțet. Aceasta trebuie să acopere ceapa.
- Închidem cu capacul și dăm la rece.
- Se servește a doua zi ca și garnitură lângă o friptură sau pentru o salată delicioasă de chifteluțe cu ceapă și sos de smântână.
Eva Anca says
Nu am mâncat niciodată ceapă marinată la borcan. Poate o să pregătesc, să văd dacă ne place.
Claudia Vasilache says
Sper sa va placa. Noua ne place mult. Mai ales in combinatie cu sosul de smantana si maioneza :)
Catalin Lupascu says
Poste rezista mult timp la borcan asa ?
Claudia Vasilache says
Nu as putea sa va spun cat anume tine pentru ca nu am testat. De obicei fac cantitate mica si consumam cat mai repede. Dar puteti testa si daca inchideti bine borcanul si nu umblati la el cred ca tine mai mult timp pentru ca acea solutie de apa si otet seamana cu cea in care se fac gogosarii in otet.