8 sfaturi practice pentru a găti minimalist
Gătitul minimalist se referă la utilizarea unui număr limitat de ingrediente simple și proaspete pentru a prepara mese delicioase, fără a sacrifica calitatea sau gustul acestora. A găti minimalist înseamnă să te concentrezi utilizarea ingredientelor esențiale, evitarea ingredientelor inutile sau procesate, precum și utilizarea unui număr limitat de ustensile de bucătărie.
Gătitul minimalist se concentrează pe simplificarea procesului de gătit, economisirea de timp, energie si bani, și reducerea risipei alimentare. Acesta poate fi benefic și pentru sănătatea ta prin evitarea alimentelor procesate si prin consumul de alimente proaspete și sănătoase.
Gătitul minimalist poate fi o componentă a gătitului responsabil care implică o abordare holistică pentru alegerea și utilizarea ingredientelor, ținând cont de impactul asupra sănătății, mediu și societății. Acesta se concentrează, așa cum spuneam la începutul articolului, pe utilizarea unui număr limitat de ingrediente simple, fără a sacrifica gustul sau calitatea mesei fiind benefic pentru economisirea timpului, a banilor și a efortului, precum și pentru a reduce cantitatea de gunoi alimentar.
Pe de altă parte, gătitul responsabil se concentrează pe utilizarea ingredientelor sănătoase, respectarea mediului și a drepturilor animalelor. Acest lucru include cumpararea de produse locale, organice, de sezon si evitarea de carne de animale crescute in sisteme intensive, sau produse cu aditivi sau conservanți.
Gătitul minimalist include și alte aspecte cum ar fi: utilizarea ingredientelor simple și proaspete pentru a obține o mai bună calitate și gust al mesei, economisirea timpului și a efortului prin utilizarea unui număr limitat de ingrediente și ustensile de bucătărie, îmbunătățirea sănătății prin evitarea alimentelor procesate și conservate și prin utilizarea ingredientelor proaspete și sănătoase
De asemenea, reducerea costurilor prin cumpărarea de ingrediente esențiale și evitarea cumpărării de alimente inutile, încurajarea creativității în bucătărie prin utilizarea unui număr limitat de ingrediente și prin experimentarea cu noi rețete și combinații de ingrediente, reducerea risipei alimentare prin utilizarea ingredientelor în mod eficient și prin gătit în cantități adecvate reprezintă alte aspecte ale noțiunii de găti minimalist.
8 sfaturi practice pentru a găti minimalist
Iată câteva sfaturi practice pentru a găti minimalist:
- Planifică-ți mesele: Înainte de a merge la cumpărături, planifică-ți mesele pentru săptămâna următoare și fă o listă de ingredientele esențiale de care ai nevoie pentru a transforma ideile tale în mese savuroase. Aceasta te va ajuta să eviți cumpărarea de alimente inutile sau de a cumpăra prea multe ingrediente.
- Învestește în ingrediente de bază cum ar fi uleiuri, oțet, sare, piper, ierburi și condimente. Acestea iți vor permite să prepari o varietate de mese cu ingrediente simple.
- Folosește ingrediente cu utilizări multiple. Încercați să găsiți rețete care utilizează aceleași ingrediente în mai multe mese. Iată un exemplu banal: oțetul, spre exemplu se poate utiliza atât pentru a face un dressing pentru salată cât și pentru a marina legume – vezi AICI cum se face ceapa marinată.
- Utilizează ustensile de bucătărie esențiale. Nu ai nevoie de o mulțime de ustensile de bucătărie pentru a găti în stil minimalist. Un cuțit bun, o tigaie, o cratiță și o lingură de lemn sunt de obicei suficiente.
- Pregătește mâncare în cantități mari și apoi congelează pe porții. În felul acesta economisești timp de stat în bucătărie.
- Folosește diferite condimente și ierburi pentru a da mai multă savoare mâncării, fără a adăuga prea multe ingrediente în aceasta.
- Învață să prepari mâncăruri simple. Câteva rețete simple precum ouă, orez, paste sau legume la gratar te vor ajuta sa prepari mese rapide si sanatoase.
- Nu te speria sa incerci noi ingrediente: Chiar dacă gătești în stil minimalist, nu înseamnă că trebuie să te limitezi la aceleași ingrediente în fiecare zi. Înceacă noi ingrediente, cum ar fi legume sau fructe necunoscute, pentru a adăuga varietate mesei și a-ți îmbunătăți sănătatea.
Și, înainte de toate, NU uita să te bucuri de procesul de gătit. Gătitul minimalist nu trebuie să fie o sarcină plictisitoare. Încearcă să te bucuri de procesul de gătit, experimentează cu noi rețete și savurează, împreună cu familia, mesele simple, dar delicioase pe care le prepari. Majoritatea rețetelor pe care le găsești aici, pe blog, sunt gătite în acest stil minimalist. Sunt rețete, simple rapide și cu un rezultat gustos iar ingredientele folosite sunt de obicei puține și la îndemână în orice gospodărie.
Gătitul minimalist poate ajuta la reducerea cantității de gunoi alimentar și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră generate de transportul alimentelor. Prin cumpărarea și utilizarea ingredientelor locale și de sezon, puteți contribui la reducerea impactului asupra mediului.
Eva Anca says
Nici nu știam că există conceptul de minimalism în gătit. Interesant articolul și informațiile sunt utile.
Claudia Vasilache says
Ma bucur ca le consideri utile :)