Bine ne-am regăsit în 2020! Să aveți un an mai bun și mai frumos! :) Și, cum tot e început de an și ne facem urări, m-am gândit ca prima rețeta pe anul acesta să fie una festivă. Mai exact, o rețetă de tort. Însă nu orice fel de tort ci unul ceva mai dietetic decât de obicei.
Așa că tortul de astăzi este unul FĂRĂ zahăr. Este dulce dar nu are zahăr rafinat adăugat ci, pentru a-l îndulci am folosit un înlocuitor de zahăr din stevia rebaudiana, marca Sweeteria (găsiți aici). Am mai folosit acest gen de indulcitor și atunci când am făcut checul de post cu ciocolată (vezi aici rețeta) și sunt mulțumită de cum se comportă la copt și nu numai.
Așa că mi-am zis, daca tot am testat produsul într-o rețetă de post, să o fac și într-una mai complexă, care să nu fie ”destinată” zilelor de post ci din contra, ocaziilor festive de peste an. Așa că am făcut un tort rapid, gustos și ușor de făcut, cu un bat din pandișpan cu ouă întregi, un strat de mere călite și încă unul de frișcă. Ceva simplu dar o să vedeți că e foarte bun. Alor mei, cel puțin le-a plăcut tortul și mi-au spus că vor să repet rețeta.
Evident că, dacă nu aveți sau nu doriți să folosiți un înlocuitor al zahărului, cum e acel folosit de mine, din stevia rebaudiana, puteți fără probleme să folosiți zahăr rafinat. E în general, în rețete nu folosesc așa mult zahăr cât s-ar pune de obicei în deserturi pentru că ne-am obișnuit cu un gust adaptat la ”mai puțin dulce” așa că, dacă preferați și mai dulce, puteți chiar mări cantitatea de îndulcitor folosită în rețetă. Hai să vedem cum se face și de ce ingrediente avem nevoie.
- pentru blat
- 3 ouă
- 90 grame de făină
- 75 îndulcitor (sau zahăr)
- 3 linguri de ulei de floarea soarelui
- o linguriță cu esență de vanilie
- un vârf de cuțit cu sare
- pentru stratul de mere
- 1 kilogram de mere
- o linguriță cu scortișoară măcinată
- îndulcitor după gust (2-3 linguri)
- zeama de la o jumătate de lămâie
- - pentru stratul de frișcă
- 400 grame de smântână pentru frisca
- 2 linguri de îndulcitor
- - pentru sirop
- 200-250 ml de apă
- 2 linguri de îndulcitor (zahăr)
Mod de preparare pentru tort cu FĂRĂ zahăr cu mere și frișcă
Pentru blatul de pandișpan fără zahăr
- Scoatem din timp ouăle ca să ajungă la temperatura camerei
- Dam drumul la cuptor la 180 de grade și pregătim o tava de tort cu pereții detașabili, de 20 cm, in care punem hârtie de copt.
- Spargem ouăle și le punem în vasul mixerului.
- Mixăm pentru un minut după care adăugăm zahărul, sarea și esența de vanilie (dacă dorim).
- Continuăm mixarea timp de 10-15 minute până când compoziția devine albicioasă și își triplează volumul.
- Adăugăm și uleiul și în încorporăm mixând pentru câteva secunde cu mixerul după care îl dăm deoparte.
- Adăugăm treptat făina cernută, încorporând-o, de data aceasta, cu ajutorul unui tel sau paletă de silicon, cu mișcări ușoare, de jos în sus. ATENȚIE! Nu vom mai folosi mixerul!
- După ce am încorporat toată făina turnăm compoziția în tava pregătită din timp
- Dăm în cuptorul încins pentru 20-30 de minute, în funcție de cum coace acesta.
- Când este gata scoatem tava din cuptor, lăsăm puțin la răcit și apoi scoatem blatul din tavă, desprindem hârtia și lăsăm la răcit pe un grătar.
Pentru stratul de mere
- Curățăm merele și le dăm pe răzătoarea mare.
- Pe măsură ce le radem le punem într-o cratiță și le stropim cu puțină zeamă de lămâie ca să nu se oxideze
- Adăugăm îndulcitorul și scorțișoara, amestecăm și punem cratița pe foc pentru a căli merele.
- Vom căli merele până când acestea se gătesc și scade zeama pe care o lasă. Consistența finala ar trebui să fie omogenă, asemănătoare unui gem. Puteți folosi pentru acest strat chiar și un gem gata făcut.
Pentru sirop
- Amestecăm cei 200 ml de apă cu îndulcitorul și fierbem, dând 2-3 clocote cât să-i permitem acestuia să se topească. Apoi lăsăm siropul să se răcească
Pentru frișcă
- Punem smântâna pentru frișcă într-un vas înalt și o bateam foarte bine până când începe să se întărească după care adăugăm la final și îndulcitorul și continuăm baterea 2-3 minute cât să-l integrăm și pe acesta. Îndulcitorul folosit de mine avea consistența unui zahăr pudră. E de preferat să fie așa și nu sub formă de cristale, cum e zahărul. Dacă doriți să folosiți zahăr, alegeți un zahăr pudră!
Aș vrea să precizez faptul că acest tort are avantajul că se poate lucra la el cu o zi înainte și monta a doua zi dimineata iar seara va fi bun de servit. Zic ca ăsta e un mare avantaj atunci când ești mai mereu pe fugă când intri în bucătărie.
Montarea tortului
După ce avem toate elementele pregătite, blatul, merele, siropul, frișca, ne putem apuca de montat tortul.
- Punem blatul pe un platou de dimensiunea potrivită și, cu ajutorul unei pensule de bucătărie îl însiropăm din belșug. Eu am folosit 200 ml de sirop. Puteți însă folosi mai mult sau mai puțin, după cum doriți ca blatul să fie mai însiropat sau nu. Atenție însă, trebuie să țineți cont și de umiditatea merelor.
- Așezăm peste blat stratul de mere și îl întindem uniform după care punem frișca și, la fel, nivelăm.
- Pentru că orice tort trebuie și ornat este bine să păstrăm o cantitate mică de frișcă pe care să o folosim, la final, pentru asta. Și tot pentru ornat putem folosi bucățele sau fâșii de măr pe care să le călim ușor înainte de a le folosi mai ales dacă tortul va fi păstrat pentru mai multe zile.
- Dăm la rece pentru câteva ore după care servim cu poftă.
Să aveți poftă la savurat tort cu mere FĂRĂ zahăr!
Super reteta, nota 10!
Multumesc! :)