• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

December 22, 2020 · Leave a Comment

Cornulețe fragede cu untură și smântână umplute cu gem și nucă

Fursecuri/biscuiti

Spune si altora!
 146     
146
Shares

Cornulețe fragede cu untură și smântână. Cum se fac cornulețele fragede cu untură fără drojdie. Cornulețe fragede umplute cu gem și nucă. Cornulețe tradiționale cu untură.

Nu există masă festivă de Crăciun la care să nu existe, pe platoul cu prăjituri și câteva cornulețe fragede cu untură. Acestea îmi aduc mereu aminte de zilele din copilărie când făceam împreună cu bunică cantități uriașe de cornulețe.

Ziua de naștere a bunicii mele era pe 30 decembrie și în fiecare an pregătea deserturi din timp, cu o saptămână înainte, special ca să aibă și de Crăciun și de ziua ei și, evident, pentru a doua zi, la masa de Revelion.cornulețe cu untură

În fiecare an, când le fac în această perioadă, îmi aduc aminte de ea și de copilăria fericită pe care am avut-o chiar și în acele vremuri de restriște. Acum să nu mă întrebați și o dată de naștere :p dar, ca să înțelegeți despre ce vorbesc vă spun doar că e vorba de perioada de tristă amintire de înainte de Revoluție.

Dar să lăsăm amintirile și să revenim la cornulețele noastre tradiționale cu untură și smântână umplute cu gem sau cu nucă și gem sau cu rahat. Mai modern se pot umple și cu cremă de ciocolată tip Nutella. Sau știu eu, orice altceva vă trece prin minte. De exemplu, am pe blog o rețetă de cornulețe umplute cu halva.

Inscrie-te și tu în grupul de Facebook Lecturi și Arome – apasă AICI
Urmărește-mă și pe Youtube, Instagram, Facebook

Este un aluat foarte simplu și ușor de făcut și să nu vă mire că nu are și zahăr în el. Nu are nevoie. Un pic de sare însă e bine să punem pentru că altfel are gust fad. Cornulețul își va lua dulceața din umplutură și zahărul pudră de deasupra. Dar hai să vedem împreună cum se fac.

Cele mai fragede cornulețe cu untură și smântână umplute cu gem și nucă
 
Save Print
Prep time
15 mins
Cook time
15 mins
Total time
30 mins
 
Autor: Claudia
Recipe type: Desert
Cuisine: Romaneasca
Serves: o portie
Ingrediente
  • * pentru aluat
  • 250 untură
  • 250 smântână cu 30% grăsime
  • făină cât cuprinde (eu am folosit 420 grame)
  • un sfert de linguriță cu sare
  • * pentru umplutură
  • 150 grame de nucă măcinată
  • 3 linguri cu gem
3.5.3251

Mod de preparare pentru cornulețe cu untură și smântână

  • Incepem prin a face aluatul fraged cu untură si smantana.
  • Într-un castron încăpător amestecăm untura, moale, la temperatura camerei, cu smântâna până se omogenizeaza bine.
  • Punem sarea și apoi adaugăm treptat făina, frământând până obținem un aluat compact, omogen și elastic, care nu se mai lipește de mâini. Cantitatea de făină depinde de tipul făinii precum și de consistența smântânii. Eu am avut nevoie de aproximativ 420 de grame plus ce mi-a trebuit și pentru pus pe masa de lucru la format cornulețele.
  • După ce am terminat de frământat aluatul îl îvelim în folie alimentară și îl dăm la rece, la frigider până a doua zi. Il putem ține chiar mai mult la rece deoarece cu cât stăm mai mult la rece cu atat devine mai fraged.
  • A doua zi, înainte de a ne apuca de format cornulețele încingem cuptorul la 200 de grade, punem o foaie de copt în tavă și ne apucăm de format aluatul.
  • Dăm aluatului o formă de sul și apoi îl împărțim în 6 părți cât de cât egale.

Vezi mai jos și rețeta video!
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!

  • Presărăm făină pe masa de lucru, luăm o bucată de aluat și o întindem în foaie subțire cu ajutorul sucitorului, încercând să-i dăm o formă cât mai rotundă. Luăm o farfurie întinsă, o așezăm peste aluat și, cu ajutorul unui cuțit îndepărtăm marginile și dăm aluatului întins o formă perfect rotundă
  • Împărțim și tăiem cercul obținut întâi în două, apoi în patru după care în opt și formăm triunghiuri
  • Pe triunghiurile obținute punem o cantitate mică de gem, nucă și gem, rahat, ciocolată etc și le rulăm. Eu am folosit pentru umplutură nucă amestecată în prealabil cu gem de prune.
  • Așezăm în tavă și dăm la cuptor pentru aproximativ 10-15 minute în funcție de cum coace cuptorul dar și de mărimea cornulețelor. Cu cât sunt mai mari și au mai multă umplutură cu atât timp necesar pentru a sta la cuptor crește. Sunt gata atunci când se rumenesc frumos.
  • Le scoatem din cuptor, le așezăm pe un platouu și le pudăm cu zahăr. Se pot păstra chiar și o lună dacă le ținem în recipeinte închise, a loc răcăros și uscat.

cornulețe cu untură și smântănă umplute cu nucă

Să aveți spor și poftă la făcut cornulețe cu untură și smântână!


Spune si altora!
 146     
146
Shares
 
146
Shares
 146    
« Prăjitură cu foi de bulion și cremă de griș. Prăjitura copilăriei.
Tort festiv de Revelion cu cremă de ciocolată »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 5 motive să folosești o hotă în bucătărie September 4, 2023
  • Cum să faci Sangria, băutura spaniolă cu vin și fructe September 1, 2023
  • Cum găsești echilibrul perfect între eleganță și comoditate atunci când gătești August 28, 2023

Archives

December 2020
MTWTFSS
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
« Nov   Jan »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316