Cornulețe fragede cu untură și smântână. Cum se fac cornulețele fragede cu untură fără drojdie. Cornulețe fragede umplute cu gem și nucă. Cornulețe tradiționale cu untură.
Nu există masă festivă de Crăciun la care să nu existe, pe platoul cu prăjituri și câteva cornulețe fragede cu untură. Acestea îmi aduc mereu aminte de zilele din copilărie când făceam împreună cu bunică cantități uriașe de cornulețe.
Ziua de naștere a bunicii mele era pe 30 decembrie și în fiecare an pregătea deserturi din timp, cu o saptămână înainte, special ca să aibă și de Crăciun și de ziua ei și, evident, pentru a doua zi, la masa de Revelion.
În fiecare an, când le fac în această perioadă, îmi aduc aminte de ea și de copilăria fericită pe care am avut-o chiar și în acele vremuri de restriște. Acum să nu mă întrebați și o dată de naștere :p dar, ca să înțelegeți despre ce vorbesc vă spun doar că e vorba de perioada de tristă amintire de înainte de Revoluție.
Dar să lăsăm amintirile și să revenim la cornulețele noastre tradiționale cu untură și smântână umplute cu gem sau cu nucă și gem sau cu rahat. Mai modern se pot umple și cu cremă de ciocolată tip Nutella. Sau știu eu, orice altceva vă trece prin minte. De exemplu, am pe blog o rețetă de cornulețe umplute cu halva.
Inscrie-te și tu în grupul de Facebook Lecturi și Arome – apasă AICI
Urmărește-mă și pe Youtube, Instagram, Facebook
Este un aluat foarte simplu și ușor de făcut și să nu vă mire că nu are și zahăr în el. Nu are nevoie. Un pic de sare însă e bine să punem pentru că altfel are gust fad. Cornulețul își va lua dulceața din umplutură și zahărul pudră de deasupra. Dar hai să vedem împreună cum se fac.
- * pentru aluat
- 250 untură
- 250 smântână cu 30% grăsime
- făină cât cuprinde (eu am folosit 420 grame)
- un sfert de linguriță cu sare
- * pentru umplutură
- 150 grame de nucă măcinată
- 3 linguri cu gem
Mod de preparare pentru cornulețe cu untură și smântână
- î
Vezi mai jos și rețeta video!
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
- Luăm o farfurie întinsă, o așezăm peste aluat și, cu ajutorul unui cuțit îndepărtăm marginile și dăm aluatului întins o formă perfect rotundă
- Așezăm în tavă și dăm la cuptor pentru aproximativ 10-15 minute în funcție de cum coace cuptorul dar și de mărimea cornulețelor. Cu cât sunt mai mari și au mai multă umplutură cu atât timp necesar pentru a sta la cuptor crește. Sunt gata atunci când se rumenesc frumos.
- Le scoatem din cuptor, le așezăm pe un platouu și le pudăm cu zahăr. Se pot păstra chiar și o lună dacă le ținem în recipeinte închise, a loc răcăros și uscat.
Să aveți spor și poftă la făcut cornulețe cu untură și smântână!
Leave a Reply