Cum să faci cocktail Pina Colada. Rețeta de Pina Colada. Rețeta de Pina Colada fără alcool.
Vara aceasta, cum vom pleca ieși mai puțin din cauza pandemiei, m-am gândit să-mi colorez zilele de vară testând rețete noi de cocktail-uri. Noi pentru mine și poate și pentru o parte dintre voi dacă ați ajuns să căutați rețetele acestea.
Ele de fapt nu sunt noi, nu am de gând să fac eu combinații care mai de care ci voi merge pe ce e clasic, cunoscut, devenit deja celebru. În acest spirit găsiți pe site și un articol despre ”cum să faci cocktail Hugo” care a fost de fapt și primul testat de mine din această serie dedicată băuturilor de vară precum și unul altul despre cum să faci acasă cocktail Mojito.
De data aceasta am zis că să-ncerc un cocktail Pina Colada care este o combinație de ananas, lapte de cocos și rom. Aceste trei ingrediente sunt de bază atunci când faci un astfel de cocktail însă se mai pot adăuga zahăr sau sirop de zahăr, zeamă de lămâie sau smântână. Obligatoriu se folosește și gheață.
Spre deosebire de alte cocktailuri, acesta presupune o amestecare în blender, fie el unul manual, fie electric. Când spun manual mă refer mai degrabă la un shaker special pentru combinarea cocktailurilor, ca acesta de aici, însă, cum mulți nu-l avem, cred că mai la îndemână este folosirea unui blender electric obișnuit.
Cine a creat Pina Colada?
Pina Colada s-ar traduce prin ”ananas strecurat” iar cocktailul cu această denumire este considerat băutură oficială în Puerto Rico, fiind creată acolo în 1950. Mai există și o variantă nealcoolizată a acestuia, care se numeste ”Virgin Pina Colada”, din prepararea lui excluzându-se romul.
Legenda spune că, în secolul 19 piratul portorican Roberto Corfresi a servit membrilor echipajului său, pentru a le ridica moralul, o băutură inventată de el, o combinație de rom alb, suc de ananas și nucă de cocos. Din nefericire rețeta originală s-ar fi pierduto dată cu moartea acestuia în anul 1825.
Însă, din câte se pare, aceasta este doar una dintre posibilele versiuni care ne vorbesc despre originile acestei băuturi exotice. Una dintre cele mai probabile îl da pe Ramón „Monchito” Marrero Perez drept creator al acestui cocktail. În 1954, moment dat ca an de naștere al băuturii, acesta lucra ca și barman la Caribe Hilton Hotel.
Băutura devine însă celebră abia în 1979, când Rupert Holmes a lansat piesa ”Escape” redenumind-o apoi ”The Piña Colada Song” în ideea de a include în titlul și ceva referitor la refrenul devenit popular între timp și care avea în el și numele cocktailului.
Vezi mai jos cum se face și nectarul de piersici!
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!
Apasă și pe clopoțel pentru noutăți!
Cum se prepară un cocktail Pina Colada?
Ei bine, există mai multe variante ale acestei băuturi. De bază sunt însă cele 3 ingrediente: ananasul, nuca de cocos și romul alb. Evident și nelipsita gheață fără de care nu există cocktail, nu?
IBA adica International Bartenders Association (Asociația Internațională a Barmanilor) recomandă ca și proporții de combinat:
o parte rom alb (30 ml),
o parte (30 ml) de cremă de cocos și
3 părți (90 ml) de suc de ananas.
Modul de preparare este simplu: se amestecă toate ingredientele cu un blender și se servește băutura într-un pahar răcit în prealabil, de formă specială, decorat cu ananas și cireașă maraschino.
Însă există și o combinație mai elaborată, dacă pot spune așa, adică cu ceva mai multe ingrediente, care se prepară în San Juan, Puerto Rico, proporțiile fiind:
30 ml de frișcă
180 de suc de ananas proaspăt stors
30 ml cremă de cocos
60 ml rom (de orice fel)
120 grame de gheață pisată
Modul de preparare este același, mixându-se toate ingredientele împreună pentru 15 secunde.
Apasă pe poza de mai jos ca să vezi și cum se face un cocktail Mojito
Făcând cercetări pentru a prepara rețeta am observat să sunt nenumărate variante și combinații. În unele se folosește, de exemplu doar crema de cocos care se poate obține punând pentru câteva zile la rece, în frigider o cutie de lapte de cocos.
La rece laptele de cocos se va separa, partea mai groasă, cea de consistența unei smântâni se va ridica în partea de sus iar la bază va rămâne apa de cocos. Ei bine, ambele, atât smântâna, crema de cocos cât și apa de cocos pot fi folosite pentru prepararea acestui cocktail delicios, așa cum puteți vedea, spre exemplificare, în video de AICI, de pe canalul de youtube al îndrăgitului bucătar britanic, Jamie Oliver.
De asemenea, în unele rețete, așa cum vă spuneam la început, se pune și zeamă de lămâie. Înițial am fost contrariată dar, după ce am gustat din băutură, pentru mine personal, pentru gusturile mele, se simțea nevoia de a contrabalansa gustul dulce cu aroma de cocos cu ceva acrișor așa că eu l-am servit în varianta cu lămâie.
De asemenea, având și copil în casă, am fost nevoită să încerc și un Virgin Pina Colada, adică varianta fără rom. I-a plăcut băiețelului meu însă, dacă mă raportez tot la gusturile mele, după ce am pus romul și lămâia… ei bine, discutăm despre cu totul și cu totul altceva. E un alt gust, alte arome.
Dulceața ananasului și aroma specifică de cocos se combină perfect cu gustul ușor amărui al romului alb (așa l-am simțit eu) și cel al lămâii acrișoare. Rămâne, deci, la latitudinea voastră să-l preparați după cum doriți. În nicio variantă nu este greșit mai ales atunci când ceea ce savurați este perfect pentru ce vă place vouă. Important e să țineți cont că nu există Pina Colada fără cocos, ananas și rom. Restul e doar o joacă în pahar.
Vezi AICI cum se face și cocktailul Hugo!
Cum se servește Pina Colada?
Acest cocktail este unul de tip ”long drink” și se servește în pahare speciale, de tip Poco Grande sau Hurricane decorat cu o bucățică dintr-o felie de ananas și o cireașă maraschino.
Cocktailuri derivate din Pina Colada
Cea mai cunoscută variantă este cea non-alcoolică, preparând astfel o Virgin Piña Colada sau Piñita Colada prin eliminarea romului de la ingrediente. De ea se pot bucura șoferii, copiii și cei ce nu beau alcool din diferite motive.
Se mai poate prepara și un cocktail Lava Flow Hawaian sau Miami Vice prin combinarea în același pahar dar fără amestecare, a unui cocktail Pina Colada împreună cu unul de tip Daquiri cu căpșuni sau un cocktail Chi Chi în care romul se înlocuiește cu vodkă.
Amaretto Colada este o altă variantă de derivată din cocktail-ul Pina Colada care include include rom, amaretto, cremă de cocos și suc de ananas. Există şi varianta Kiwi Pina Colada, Strawberry Pina Colada sau Mango Pina Colada, în care ananasul este înlocuit de kiwi, căpșuni, respectiv, mango.
Pina Colada Sangria adaugă reţetei originale vin alb iar Soda colada folosește soda în loc de lapte de cocos pe când Scotchsman colada înlocuiește romul cu scotch-ul cu rom iar Blue Hawaiian se deosebește de Pina Colada prin faptul că include printre ingrediente și lichior blue Curaçao.
Varianta mea de Pina Colada
- o conserva de ananas de 400 grame
- 100 ml de lapte de cocos
- 150 grame de gheata
- 50 ml rom alb
- 2 linguri de zeamă de lămâie sau lime
Iată cum am procedat eu
Mod de preparare cocktail Pina Colada
- Am desfăcut conserva de ananas care era bucăți. Dacă aveți o conservă de ananas felii va trebui să le tăiați.
- Am pus ananasul în blender după care am adăugat laptele de cocos. Eu nu l-am separat pentru că nu am dorit să fie prea concentrat așa că aș zice că a fost atât smântână de cocos cât și apă de cocos în proporții egale.
- Am adăugat și gheața după care am mixat câteva secunde până am pasat totul.
- Am strecurat compoziția obținută cu ajutorul unei strecurători după care am adăugat romul și lămâia și am amestecat. Am procedat astfel pentru că, așa cum vă spuneam și mai sus, a gustat și băiețelul meu așa că aveam nevoie de o parte din băutură fără alcool.
- Am turnat în paharele ținute în prealabil la frigider, am decorat și apoi am servit cu poftă. Vom mai face și altă dată pentru că e ușor de făcut și gustos.
TIPS: Dacă aveți sirop de ananas nu mai trebuie să strecurați cocktailul înainte de servire. Pur și simplu amestecați toate ingredientele între ele după care adăugați gheață pisată și serviți.
Să aveți spor și poftă la cocktail Pina Colada!
[…] Dar de unde denumirea de bomboane Pina Colada atat de ciocolatoase? Pina colada este un cocktail cu origini undeva la 1950, denumirea se traduce ca ananas strecurat (da, stiu, suna comic), contine crema de nuca de cocos, rom si suc de ananas. Ingrediente ce stau si la baza acestor bomboane, dandu-le un iz exotic. Eu nu am aceasta bautura pe blog dar, daca va tenteaza sa o incercati, gasiti reteta la Claudia. […]