Cum să faci coktail Mojito acasă. Mojito, un cocktail cubanez care a cucerit lumea. O combinație de frunze de mentă, lime, rom alb, zahăr.
Cred că toată lumea, sau cel puțin majoritatea dintre voi ați auzit de celebrul cocktail Mojito (pronunțat ”mohito”), băutura de origini cubaneze care a cucerit lumea prin simplitatea și savoarea ei. Poate crezi că trebuie să mergi prin baruri sau sau o savurezi doar servita pe plajă când mergi la mare. Nici vorbă!
Un cocktail Mojito se face atât de rapid și atât de ușor încât îl poți face chiar și tu acasă deși nu ești barman. Ai nevoie pentru asta de foarte puține ingrediente și ustensile. Adică nu trebuie să fii un barman priceput care are seturi din alea speciale de făcut cocktail-uri ca să-ți faci și tu asta. Am să-ți explic în continuare cum să procedezi dar mai întâi am să-ți povestesc câteceva despre originile acestui savuros cocktail cu origini cubaneze.
Cuba este o țară foarte frumoasă situată în locul de întâlnire dintre Golful Mexic, Marea Caraibilor și Oceanul Atlantic. Insula Cuba este cea mai mare insulă din Marea Caraibilor și în afară de aceasta țara mai cuprinde și câteva insule mai mult mai mici.
Cocktail Mojito – origini și un pic de istorie
Din păcate însă țara a suferit și încă mai suferă sub regimul comunist, încă la putere, care a transformat un adevărat paradis într-una dintre cele mai sărace țări din lume. Dar cubanezii nu și-au pierdut niciodată veselia și optimismul specifice, dragostea de viață și bucuria de a trăi.
Multe lucruri provin din Cuba, printre care și Mojito, o băutură de tip cocktail care acum nu lipsește din nici un bar care se respectă, oriunde în lume s-ar situa acesta. Mojito este un cocktail care se prepară din cinci ingrediente. Acestea sunt: zahăr, suc de lime, frunze de mentă, sifon și rom.
Din start, oricine ar fi putut intui, fiind vorba de o băutură din Cuba, că romul nu avea cum să lipsească din rețetă. De ce? Deși are teritoriul mai puțin de jumătate cât al României, Cuba este unul dintre cei mai mari producători și exportatori de zahăr de trestie din lume și de aceea produce și băutura distilată din resturile de trestie de zahăr, care se numește rom.
Romul este deci „țuica” făcută din trestie de zahăr și este o băutură tare, aromată. Dar uneori oamenii nu vor băuturi tari, vara pe căldură mai ales și de aceea le combină cu sucuri, apă, gheață etc., obținând cocktailuri. În cazul acestui cocktail numit Mojito, se folosește romul alb, sau romul „crud” cum i se mai spune. Nu este preferat romul „adevărat”, adică cel brun, care este un rom învechit, maturat, cu arome suplimentare date de modul în care a fost păstrat și „îmbătrânit”.
Zahărul folosit în prepararea unui Mojito trebuie să fie de trestie, dacă vorbim de un Mojito original, cubanez. Acum nu sunt prea sigur că în barurile din lumea întreagă chiar se folosește zahăr din trestie de zahăr, dar cine se respectă asta va folosi. Există în Cuba și rețeta cu sirop de trestie în loc de zahăr, rețetă de asemenea considerată originală.
Și dacă tot am pomenit de origini, Mojito se știe exact că provine din Havana, capitala Cubei, dar numele barului și al inventatorului nu pot fi cunoscute, de vreme ce originea băuturii este incertă. Până și vechii amerindieni, locuitori ai insulei înaintea sosirii europenilor, aveau o băutură asemănătoare, folosită însă ca medicament. Cei drept și un Mojito (doar unul) băut atunci când trebuie este ca un medicament, un pansament pentru trup și suflet.
Și dacă tot am pomenit de suflet, trecând în planul spiritual de această dată, marele scriitor american Ernest Hemingway (laureat al Premiului Nobel pentru literatură) este cel care a făcut Mojito cunoscut întregii lumi. El a scris că preferă un Mojito băut în localul La Bodeguita del Medio din Havana și de aceea mulți consideră că acolo „s-a născut” cocktailul. De fapt La Bodeguita del Medio era pe vremea aceea mult mai renumită pentru mâncărurile sale decât pentru băuturi, iar Mojito era o băutură populară cunoscută cubanezilor de multă vreme.
De ce ai nevoie pentru a face un cocktail Mojito
Ingredientele pentru această băutură savuroasă sunt câteva la număr: frunze de mentă proaspătă, zeama de lime, zahăr, rom alb, gheață și apă carbogazoasă sau sifon. Tot căutând pe net informații despre acest cocktail am descoperit că nu există o singură rețetă după care să te poți lua și să o respecți așa cum trebuie să faci când vine vorba, de exemplu, de o prăjitură.
Practic un astfel de cocktail se poate face după gustul fiecaruia dar respetând cțteva reguli de bază. Iată o variantă de rețetă de cocktail Mojito: 40 ml de rom alb, 30 ml suc de lime, 6 frunze de mentă, două lingurițe de zahăr (sau 20 ml sirop de trestie de zahăr), sifon (neprecizat – dar cam 130 ml ar fi nevoie cât să umple paharul de 200-220 ml). O altă variantă propune 45 ml de rom și doar 20 ml de suc de lime.
În alte variante, tot în Havana, acum se mai adaugă și puțin lichior Angostura (din plante) ca să „taie” din dulceață și din gustul romului, în vreme de mexicanii au înlocuit romul cu, ați ghicit, tequila. În America de Sud (mai ales în Peru) nu se pune doar suc de lime, ci și puțin de suc de fructul pasiunii, dar probabil că de fapt există o multitudine de variațiuni pe aceeași temă în mai toate țările lumii, unde Mojito a ajuns să fie foarte popular. Și ce bun e!!!
Vă lăs mai jos și o rețetă de Mojito autentic, rețetă după care m-am inspirat și eu când am făcut Mojito acasă. Sper să vă inspire și pe voi și să încercați această variantă și acest mod de preparare.
- 6-7 frunzulite de menta
- 5-6 cuburi de gheață
- 50 ml de rom alb
- 25 ml de zeama de lime
- 2 lingurite cu zahar (sau dupa gust)
- 2-3 felii de lime
- apa carbogazoasa cat cuprinde
Mod de preparare pentru cocktail Mojito
Sper să încerci și tu să faci acasă cocktail Mojito!
[…] Modul de preparare îl găsești, în detali, AICI. […]