Roșii umplute cu carne tocată la cuptor
Weekend-ul trecut am vrut să facem niște ardei umpluți cu carne de porc. Întâmplarea face că ne-am gândit prea târziu să facem asta și nu aveam ardei în casă. Însă aveam mai multe roșii așa că mi-a venit ideea să fac roșii umplute cu carne tocată la cuptor.
Mie îmi place mult vara să mă bucur de ardeii umpluți dar cel mai mult îmi place când cumpăr din cei roșii pentru a-i umple. Parcă dau gust mai bun mâncării, e mai aromată la final. Așa că am fost sigură că-mi vor plăcea roșiile umplute cu carne acestea fiind ceva mai acrișoare și mai gustoase decât ardeiul gras galben.
Așa că, zis și făcut. Am scos carnea din congelator, am lăsat-o la dezghețat până dimineața, după care am dat-o prin mașina electrică de tocat carne și m-am apucat de făcut roșiile umplute. Am învârtit și câteva sărmăluțe în foi de viță de vie pentru că nu îmi ajungeau roșiile adică aveam mai multă carne decât roșii pentru umplut.
Vă recomand și vouă să faceți asta și chiar dacă aveți suficiente roșii. De ce? Pentru că, oricât de bine ați așeza roșiile în vasul care merge în cuptor tot vor rămâne goluri între ele, goluri pe care le puteți umple cu câteva sărmăluțe.
- 500 grame de carne tocată de porc
- 1 ceapă
- 1 morcov
- o mână de pătrunjel tocat (opțional)
- 4 linguri de orez
- 200 grame de pastă de roșii cu ardei
- condimente: sare, piper, cimbru
- 50 ml ulei
- 100 ml apă
- 10 roșii medii
Mod de preparare roșii umplute cu carne la cuptor
- Curățăm ceapa și morcovul. Tăiem ceapa mărunt iar morcovul îl dăm pe răzătoare.
- Încingem uleiul într-o tigaie după care adăugăm ceapa. Presărăm puțină sare și apoi lăsăm la călit 1-2 minute după care adăugăm morcovul și 50 ml de apă.
- Lăsăm totul la gătit, la foc mediu pentru aproximativ 5-6 minute, cât să scadă apa, după care adăugăm și pasta de roșii și ardei. NOTĂ: Dacă nu aveți pastă de roșii cu ardei (eu am făcută în casă), puteți pune bulion sau suc de roșii.
- După ce am pus și pasta de roșii mai lăsăm să se gătească împreună câteva minute până mai scade zeama după care dăm deoparte și lăsăm la răcit.
- După ce s-a răcit puțin adăugăm orezul, pătrunjelul și carnea tocată. Condimentăm după gust și preferință cu sare, piper, cimbru sau orice alt condiment vă place.
- Scobim roșiile cu ajutorul unei lingurițe și le umplem cu compoziția pe care am făcut-o mai devreme. Închidem roșiile cu căpăcelul lor, cu partea de deasupra care a rămas după ce am tăiat ca să le scobim. TIPS: Dacă rămâne puțină compoziție putem face și câteva sarmale în foi de viță de vie. Eu așa am procedat.
- Punem pe fundul unui vas încăpător câteva frunze de viță de vie și apoi așezăm roșiile și, eventual sarmalele.
- Pulpa de la roșii o păsăm și o turnăm peste roșiile din tavă, împreună cu încă 2 căni de apă.
- Acoperim cu frunze de viță de vie și capac.
- Punem pe focul de la aragaz și lăsăm să dea un clocot după care dăm vasul în cuptorul încins la 160 de grade pentru aproximativ 60-70 de minute, în funcție de cât de mari sunt roșiile umplute.
- Servim cu poftă alături de mămăliguță și smântână.
Să aveți poftă la roșii cu carne tocată, la cuptor!
[…] Roșiile umplute cu ciuperci și orez sunt o mâncare de vară foarte gustoasă. Unde mai pui că este și DE POST și sănătoasă. Faptul că printre ingrediente nu se numără și carnea nu face ca acestea să fie mai puțin gustoase decât niște roșii umplute cu carne tocată. […]