Pâine rapidă cu praf de copt. Fără frământare, fără dospire!
Într-una din zilele trecute am rămas fără pâine în casă. Aveam nevoie, rapid de pâine așa că m-am decis să testez o rețetă foarte cunoscută în afară, de pâine din doar 2 ingrediente. Este vorba despre pâinea care se face din ”self rising flour” și iaurt sau chefir.
”Self rising flour” este o făină foarte întâlnită în afară și conține făină albă de grâu care este deja combinată cu sare și praf de copt într-un anumit procent. Cum la noi se găsește mai rar de cumpărat această făină, putem să o preparăm în casă, adăugând sare și praf de copt.
Așa că, în loc să facem rețeta de pâine cu 2 ingrediente, vom face, practic o păinică de casă cu 4 ingrediente: făină, praf de copt, sare și iaurt sau chefir, în cazul meu. Iaurtul este ceva mai gros, chefirul ceva mai subțire. Puteți să le folosiți pe ambele însă va trebui să țineți cont că iaurtul, fiind mai gros va trebui să fie folosit în cantitate mai mică. Sau invers, micșorați cantitatea de făină.
Oricum ar fi, această rețetă este una extrem de ușor de făcut dar și extrem de versatilă. Din ea puteți să faceți atât pâine cum am făcut eu azi, cât și chifle, gogoșele sau să folosiți aluatul ca bază pentru o pizza delicioasă.
Singurul neajuns la pâinica asta este faptul că aluatul este unul mai lipicios datorită iaurtului. Așa și trebuie să fie! Nu trebuie adăugată făină în plus! Se pune așa cum e în tavă sau chiar se poate coace direct pe tava de la cuptor, în formă rotundă așa cum am copt pâinea cu bicarbonat.
De fapt, dacă e să comparăm lista ingredientelor putem să observăm că acestea sunt cam la fel. Diferența ar fi că aici am folosit ca agent de creștere praful de copt și nu bicarbonatul.
Marele atu al acestei pâini rapide este tocmai faptul că nu are nevoie de frământare și nici de dospire înainte de a fi dată la cuptor, așa cum se întâmplă în cazul pâinii cu drojdie. Nu frământăm însă va trebui să lucrăm aluatul până ce încorporăm toată făina. Dacă am frământa mai mult am obține un rezultat final gumos și deloc plăcut.
Clar, dat fiind modul de preparare și ingredientele folosite, nu vom obține în final o pâinică pufoasă, aerată, așa cum e o pâine cu drojdie. Pâinea cu praf de copt este una densă. Miezul este moale și coaja crocantă, așa cum se poate vedea și în video de mai jos. Însă o felie din această pâine este foarte sățioasă pentru că este compactă, densă.
Sper să vă placă și varianta aceasta mai ales că este o soluție tare la îndemână atunci când ai rămas fără pâine în casă, când nu ai drojdie sau nu te încumeți să frămânți o astfel de pâine, un pic mai pretențioasă, ca să zic așa. În plus, e așa de ușor de făcut încât și un copil poate să o facă ;)
- 450 grame de făină albă de grâu
- 350 grame de chefir
- 10 grame de praf de copt
- 5 grame de sare
Mod de preparare pâine rapidă cu praf de copt
Modul de preparare este unul foarte simplu așa că nu îl mai scriu ci vă las să urmariți videoclipul pe care l-am filmat cu ajutorul băiețelului meu. Mânuțele alea mici și delicate de la începutul filmării sunt ale lui. A ținut neapărat să mă ajute la făcut acestă pâine rapidă cu praf de copt. Sper să vă placă și vouă!
Leave a Reply