Prăjitură festivă cu cafea cappuccino
Așa cum vă spuneam și zilele trecute, încerc să vă dau sugestii de rețete simple și ușor de făcut, potrivite pentru masa festivă de Paști. Perioada prin care trecem acum probabil că multora dintre noi nu le va mai permite să pregătească tradiționalele rețete festive pe care le știm așa că va trebui să ne adaptăm.
Dacă un cozonac sau o pască vi se par greu de făcut, această prăjitură festivă cu cappuccino vă asigur că se numără printre genul de desert pe care îl poate face și un copil. Nu aveți nevoie de cine știe ce îndemânare pentru a-l realiza.
Eu am mai făcut acest gen de desert și pentru masa festivă de Crăciun dar acum am modificat rețeta pentru a obține alt gust al prăjiturii. Așa că, în loc de iaurt am folosit o cafea cappuccino pentru a-i da o puternică aroma de cafea aluatului.
Am avut norocul să primesc pentru testare un aparat de făcut cafea, mai exact espressorul manual marca Breville Prima Latte II pe care l-am folosit și pentru a face ciocolata cu cafea espressso și napolitanele cremă caramel și cafea.
Am fost foarte încântată de rezultatul obținut și, cum aparatul face nu doar cafea lungă sau cafea espresso ci și cafea cappuccino cu spumă bogată de lapte, mi-a venit ideea să folosesc acest ultim tip de cafea pentru rețeta de astăzi.
Modul de preparare este același ca cel de la prajitura din video de mai jos!
Nu uita să te abonezi și tu la canalul de Youtube!
Ce mi-a plăcut mult la acest espressor de la Breville a fost faptul că poți avea cafea la o apăsare de buton, ceea ce mi se pare foarte comod comparativ cu celelate metode tradiționale de preparare a unei cafele.
- 4 ouă medii
- 200 grame de zahăr
- 200 ml de cappuccino
- 100 ml de ulei de floarea soarelui
- 375 grame de făină albă de grâu
- 15 grame de cacao
- 1 plic praf de copt
- un vârf de cuțit cu sare
- o linguriță cu esență de vanilie
- pentru glazură:
- 100 grame de zahăr pudră
- 2-3 linguri de cafea espresso
Mod de preparare pentru prăjitură festivă cu cafea cappuccino
- Aprindem cuptorul la 180 de grade și pregătim o tavă de guguluf adică o tavă cu o gaură la mijloc. Aceasta ne va permite să coacem checul nostru în formă rotundă, de coroniță. Cum nu vom putea pune hârtie de copt, vom folosi, ulei și făină pentru uns tava. Ungem întâi cu ulei și apoi presărăm peste el făină și scuturăm surplusul.
Dacă nu aveți o astfel de tavă puteți să folosiți o tavă normală, de chec/cozonac. - Într-un vas punem cele 4 ouă întregi, un praf de sare și esența de vanilie. Batem cu mixerul 1-2 minute până când acestea se deschid la culoare și încep să facă mici bule.
- Adăugăm zahărul și continuăm să batem împreună până când compoziția își dublează volumul și se albește la culoare (5-6 minute).
- Turnăm uleiul și cafeaua cappuccino pregătită la espressorul Prima Latte II și mai mixăm scurt.
- Cernem făina împreună cu praful de copt.
- Dăm deoparte mixerul și începem să adăugăm treptat făina cernută, încorporând-o cu mișcări ușoare, de jos în sus.
- La final adăugăm și cacaoa, la fel, cernută și o încorporăm și pe aceasta.
- Turnăm totul în tavă. Nivelăm și dăm la cuptor pentru 30-40 minute, în funcție de cum coace cuptorul.
- Facem testul cu scobitoarea și, dacă este gata, scoatem din cuptor și apoi, când se mai răcește puțin, scoatem și din tavă, lăsând prăjitura la răcit pe un grătar metalic.
- Înainte de servire pregătim o glazură din zahăr și cafea espresso, o cafea concentrată, făcută tot la espressorul Prima Latte II de la Breville, amestecând zahărul cu cafeaua după care turnăm peste prăjitură și decorăm după preferință.
- Tăiem felii și servim cu poftă.
Să aveți spor la făcut prăjitură festivă cu cafea cappuccino!
Leave a Reply