Ciocolată de casă cu cafea espresso.
Cum să faci ciocolată de casă cu cafea espresso la espressorul manual Breville
Dragilor, azi o să avem ”în meniu” o rețetă de prăjitură pe bază de , sau, mai bine zis un desert cu cafea. Iubesc aroma cafelei așa că m-am gândit să o aduc într-o ciocolată. Dacă la o cafea mai pot renunța, la ciocolată nu prea. Așa că m-am gândit să le pun pe ambele în același loc. Așa a luat naștere rețeta de ciocolată de casă cu cafea espresso pe care o voi scrie în continuare.
Zilele trecut am primit spre testare un aparat de făcut cafea. Nu e vorba despre orice aparat de cafea ci despre nimeni altul decât Prima Latte II – espressor manual marca Breville pe care care eu îl ochisem deja pe net și cochetam cu ideea de a vedea cum iese cafeaua făcută la el.
Ador cafeaua espresso, o cafea concentrată, cu aromă puternică de cafea și un gust inconfundabil. M-am îndrăgostit pur și simplu de ea când am locuit câțiva ani în Italia. Acolo o beam aproape zilnic. Întoarsă acasă am revenit la obiceiul cafelei făcută la cafetieră.
Bună și aceasta dar nimic nu se compară totuși cu un espresso dacă vrei să simți aroma adevărată a cafelei. În plus, un aparat ca acesta te ajută să ai cafea la o apasare de buton ceea ce mi se pare și mai comod comparativ cu celelate metode de preparare a unei cafele.
Unde mai pui că la un aparat cum e de la Breville poți prepara și o cafea lungă sau o cafea cu spumă bogată de lapte. Ba chiar am testat într-o dimineață o ciocolată cu lapte pentru cel mic. Am pus în cană o linguriță de ciocolată pudră, din aceea pentru copii, am aprins aparatul și am folosit doar funcția pentru lapte, având în acest fel, la final o delicioasă ciocolată cu lapte fără să mai murdăresc alte recipiente pentru a încălzi laptele. Practic și comod!
Dar să revin la ciocolata de azi. Mi-a venit mie ideea de a folosi 3 ceșcuțe de cafea espresso înlocuind apa din rețeta de ciocolată de casă pe care o fac de atâtea ori și pe care o găsiți aici. Am vrut să obțin o ciocolată cu aromă de cafea și am reușit.
Și, cum se apropie Valentine’s day și Dragobetele m-am gândit că această ciocolată de casă poate fi pregătită special pentru o astfel de ocazie. Așa că o parte am turnat-o în forme speciale din silicon pentru bomboane ca să obțin inimioare de ciocolată și în coșulețe din aluat pe care le-am cumpărat gata făcute din supermarket. Le-am umplut cu ciocolată și apoi le-am ornat cu fulgi de cocos și goji.
Modul clasic de preparare al ciocolatei îl puteți vedea și în acest video
Nu uitati sa va abonati pentru a fi la curent cu ultimele retete video!
Click si pe clopotel pentru a fi primul care afla noutatile!
Restul de compoziție l-am turnat, ca de obicei, într-o tavă de 20/20 cm în care am pus în prealabil folie alimentară și apoi, după ce s-a întărit, am tăiat-o bucăți așa cum v-am arătat la rețeta de bază de ciocolată de casă – (click AICI).
- 500 grame de lapte praf pentru cofetărie
- 400 grame de zahăr
- 150 ml cafea espresso
- 40 grame cacao
- 100 grame unt cu 82%
- 5 ml esență de rom/vanilie
Mod de preparare ciocolată cu cafea
- Amestecăm bine cacaoa cernută cu laptele praf într-un bol bine uscat.
- Pregătim siropul punând cafeaua și zahărul într-o cratiță și lăsăm să fiarbă.
- Din momentul în care siropul începe să fiarbă și se formează bule, inițial la mijlocul cratiței, apoi spre margini, cronometrăm 3 minute.
- După cele 3 minute adăugăm untul și esența de vanilie/rom etc, după preferințe
- Amestecăm pentru a-l dizolva în sirop după care mai fierbem încă 3 minute.
- După ce au trecut și aceste 3 minute, luăm cratița de pe foc și adăugăm treptat amestecul de lapte praf și cacao.
- Amestecăm bine și repede folosindu-ne de o lingură metalică sau de un mixer. Trebuie să lucrăm foarte repede pentru ca ciocolata să nu apuce să se răcească.
- După ce am amestecat totul foarte bine, turnăm repede compoziția în forme speciale din silicon în formă de inimioară, în coșulețe din aluat și/sau punem totul într-o tavă dreptunghiulară de 25/18 cm tapetată în prealabil cu folie alimentară.
- Lăsăm totul la răcit câteva ore, sau chiar peste noapte, apoi scoatem din forme și servim alături de o cafea espresso.
Putem să adăugăm în compoziție și diverse fructe uscate, nuci, alune etc. De asemenea, dacă dorim ca ciocolata să iasă mai moale reducem timpul de fierbere al siropului. Cu cat siropul este mai legat, cu atât ciocolata va ieși mai tare, mai ca cea pe care o știm din copilărie.
Să aveți poftă la ciocolată cu cafea espresso!
Cat de bine arata! Chiar aseara am facut si eu ciocolata de casa, doar ca fara cafea.
Multumesc! Sa incerci si varianta cu cafea ;) E deosebita!