Mâncare de năut cu spanac
Încerc să fiu cât mai inventivă zilele acestea și să folosesc la maxim ceea ce am în frigider sau cămară. Și, spre deosebire de alții care acum sunt puțin dezorientați de statul acasă și nu știu ce să mai facă cu timpul liber, cum eu lucrez de câțiva ani de acasă, evident că nu am timp liber prea mult la dispoziție.
Așa că gătesc în continuare rețete rapide care să nu mă țină mult în bucătărie și în felul acesta să am timp să și public rețetele pe care le fac ca să vă ajut și pe voi, să vă inspir să gătiți sănătos cu proviziile făcute.
Astăzi o să vedem ce se poate face cu o conservă de năut sau cu o pungă de năut uscat. Ambele se găsesc de cumpărat mai peste tot și depinde de timpul avut la dispoziție ca să alegeți o variantă sau alta pentru a prepara această mâncare de năut cu spanac.
Dacă folosiți năut boabe uscat, acesta va trebui pus la înmuiat cu o zi înainte în apă rece. A doua zi, aruncați apa, puneți alta și fierbeți năutul până se gătește și devine moale. Există diferite mărci de năut, dacă le pot spune așa. Am cumpărat năut boabe din diferite locuri. Am fiert și răsfiert năut care nu mi s-a fiert.
La un moment dat am renunțat la varianta aceasta și am recurs la cel prefiert, din conservă. Între timp am aflat de ici colo că năutul de la Sano Vita este ok și că fierbe repede. Așa că i-am mai dat o șansă și am pus la înmuiat o punguliță de năut de 500 de grame. Spre surprinderea mea chiar e fiert ușor și s-a gătit bine așa că de acum încolo voi mai recurge la nautul boabe.
Dacă nu aveți timp sau chef de fiert năut boabe, aveți la dispoziție și varianta folosirii năutului prefiert, din conservă. În felul acesta este și mai ușor de făcut această mâncare de năut cu spanac și nu vă ia mai mult de 30 de minute să o preparați.
Găsiți AICI foarte multe feluri de năut, de la diferite firme, fie prefiert, fie boabe uscate.
Eu am vrut o mâncare de post (vegan) așa că am folosit și niște lapte de cocos din conservă (vezi aici) pentru un plus de cremozitate și savoare. Haideți să vedem cum se face.
- 600 grame de năut fiert sau o conservă de năut
- 2 linguri de ulei (ideal ar fi de măsline)
- o ceapă
- 2-3 căței de usturoi
- 400 ml de suc de roșii
- 100 grame spanac proaspăt
- 2 linguri de lapte de cocos (opțional)
- sare, piper după gust
Mod de preparare pentru mâncare de năut cu spanac
- Curățăm și tocăm mărunt ceapa.
- Punem într-o tigaie uleiul și îl încingem.
- Adăugăm ceapa în tigaie, presărăm puțină sare și lăsăm să se gătească câteva minute amestecând ca să nu se ardă. Dacă folosim puțin ulei, ideal este să mai adăugați 2-3 linguri cu apă, în felul acesta ceapa se gătește înăbușit și nu se prăjește.
- Când ceapa s-a înmuiat adăugăm năutul din conservă sau cel pe care l-am fiert în prealabil cu apă și sare așa cum am explicat în introducere.
- Punem și o căniță din zeama în care a fiert sau în care a stat năutul în conservă și dăm un clocot după care turnăm sucul de roșii sau roșiile din conservă (depinde ce aveți). Dacă aveți pastă de roșii sau bulion mai dens, puteți să-l diluați cu puțină zeamă în care a fiert năutul sau zeama din conservă. Această zeamă este comestibilă și din ea se poate face chiar și o maioneză de post (vegan).
- Adăugăm sare, piper, alte condimente după gust și preferință.
- Dacă aveți puteți adăuga pentru un plus de savoare și 2 linguri de lapte de cocos. Este opțional dar dacă se adaugă în mâncare va face sosul mai cremos, ca și cum ați folosi o smântână la gătit.
- Lăsăm să fiarbă 5-6 minute ca să mai scadă zeama și să se combine aromele, timp în care spălăm frunzele de spanac, după care le adăugăm peste năutul din tigaie.
- Amestecăm și continuăm fierberea câteva minute pentru a se găti și spanacul. Acesta se gătește foarte ușor mai ales dacă este baby spanac cum am avut eu, cu frunze mici, tinere.
- Când și spanacul este gătit, mâncarea noastră poate fi servită cu mare poftă.
Să aveți spor la făcut mâncare de năut cu spanac!
adriana ciuca says
Am vazut ca ati tot incercat sa fierbeti nautul dupa ce l-ati lasat la inmuiat de cu seara…fierbe foarte greu daca folosim oala traditionala…eu gatesc de multe ori cu naut uscat si intodeauna am folosit oala rapida. In 20 de minute s-au fiert….cine nu are oala rapida , puneti la inmuiat nautul de seara in apa rece si o lingurita de bicarbonat. Sper sa va fie de folos sfatul!
Claudia Vasilache says
Multumesc tare mult de sfat! Am sa mai incerc si asa. Altfel nu mi-a reusit si pace! :(
Raluca says
Super reteta, multumesc pentru postare!
Claudia Vasilache says
Cu drag! Ma bucur ca iti place, Raluca :)