Grisine de casă crocante- rețeta de bază. Grisine italiene făcute în casă
Grisinele numite și Grissini în Italia sau ”breadsticks” în englezăsunt un produs celebru de de patiserie care s-a născut în Piemonte (Italia). Sub formă de bastonașe de grosimea unui deget și cu lungimea de 30 cm sau mai lungi, crocante dar nu tari ca lemnul, grisinele sunt un simbol al gastronomiei torineze.
Se pare că grisinele au fost pentru prima dată făcute în jurul secolului XIV în Torino când un brutar pe nume Antonio Brunero ar fi preparat, viitorului rege Vittorio Amedeo II de Savoia, care avea probleme cu digestia pâinii, la indicațiile medicului acestuia, Teobaldo Pecchio ceva crocant, uscat, de ronțăit.
Ulterior acestea au avut mare succes atât faptului că erau ușor de digerat cât și datorită rezistenței mari în timp (pot ține și 3 săptămâni) așa încât au devenit preferatele chiar și celebrului Napoleon Buonaparte.
Ele se folosesc atât ca aperitiv cât și pe post de ceva bun de ronțăit când te uiți la televizor. Aluatul din care se fac acestea este un aluat de pâine care maia poi se coace în forma de bastonașe alungite și, înainte de a le pune la cuptor se presară pe ele puțină sare și se ung cu ulei de măsline.
Îmi aduc aminte și acum cât de bune erau grisinele pe care le cumpărau ai mei din comerț atunci când eram copil. Erau super și ne bucuram de fiecare dată când părinții ne aduceau acasă grisine.
Iată că acum m-am gândit să încerc să le fac și eu acasă, inspirată fiind de rețeta celor de la Bread Ahead Bakery despre care v-am povestit când am scris rețeta de prăjitură cu morcov (vezi aici).
Nu am reușit să folosesc exact cantitățile date de ei pentru că tipul de făină de la noi diferă de cea din Anglia. În rețeta de la Bread Ahead Bakery se folosește făină albă de grâu cu conținut ridicat de proteine. O făină de forță, cunoscută la ei sub numele de ”strong white bread”.
Ei bine, eu nu am avut așa ceva în casă și am folosit făină de patiserie, de tip 480 la care am avut nevoie de doar 150 grame de apă și nu 160 cum era în rețeta lor. Cu alte cuvinte trebuie să fiți atenți la ce fel de făină folosiți și să reglați cantitatea de apă în așa fel încât să obțineți în final un aluat moale, nelipicios și elastic ca o plastelină.
- 250 făină albă de grâu
- 150 grame de apă la temperatura camerei
- 3 grame de sare
- 3 grame de drojdie proaspătă sau 1,5 grame de drojdie uscată
- o lingură de ulei de măsline
- sare și făină de mălai mare pentru presărat peste
Mod de preparare pentru grisine crocante de casă
- Cernem făina, adăugăm sarea, drojdia, apa și frământăm un aluat moale dar nelipicios pe care îl frământâm 5-6 minute după care îi dăm o formă rotundă, îl punem într-un vas și acoperim cu folie alimentară.
- Punem vasul într-un loc calduț și ferit de curent. Lăsăm să dospească 30 de minute.
- După ce au trecut cele 30 de minute aprindem cuptorul la 200 de grade și punem pe tava de la cuptor hârtie de copt.
- Punem aluatul pe masa de lucru și îl împărțim în 12 bucăți egale pe care le întindem apoi cu mâna dându-le formă de bastonașe.
- Punem bastonașele, pe măsură ce le facem, în tavă după care le ungem cu puțin ulei de măsline și presărăm peste ele sare mare și făină de mălai.
- Dăm la cuptor pentru 12 minute dacă avem cuptor electric sau 15-20 minute dacă e pe gaz (depinde însă și de cum coace cuptorul vostru!).
- Sunt gata când se rumenesc bine.
Notă! Aceasta este rețeta de bază. Ele însă se pot face și cu ierburi aromatice sau măsline sau parmezan. Dacă vreți să încercați și această variantă va trebui să adăugați ingredientul respectiv dupa ce aluatul a stat 30 de minute la dospit. Îl întindeți pe masa de lucru, presărați, de exemplu, rozmarin, frâmântați puțin cât să se încorporeze și apoi formați bastonașele.
Să aveți spor la făcut grisine de casă crocante!
Leave a Reply