• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

April 7, 2020 · Leave a Comment

Grisine de casă crocante – rețeta de bază

Aluaturi/Placinte· De post (vegan)

Spune si altora!
 13     
13
Shares

Grisine de casă crocante- rețeta de bază. Grisine italiene făcute în casă

Grisinele numite și Grissini în Italia sau ”breadsticks” în englezăsunt un produs celebru de de patiserie care s-a născut în Piemonte (Italia). Sub formă de bastonașe de grosimea unui deget și cu lungimea de 30 cm sau mai lungi, crocante dar nu tari ca lemnul, grisinele sunt un simbol al gastronomiei torineze.

Se pare că grisinele au fost pentru prima dată făcute în jurul secolului XIV în Torino când un brutar pe nume Antonio Brunero ar fi preparat, viitorului rege Vittorio Amedeo II de Savoia, care avea probleme cu digestia pâinii, la indicațiile medicului acestuia, Teobaldo Pecchio ceva crocant, uscat, de ronțăit.grisine de casă crocante

Ulterior acestea au avut mare succes atât faptului că erau ușor de digerat cât și datorită rezistenței mari în timp (pot ține și 3 săptămâni) așa încât au devenit preferatele chiar și celebrului Napoleon Buonaparte.

Ele se folosesc atât ca aperitiv cât și pe post de ceva bun de ronțăit când te uiți la televizor. Aluatul din care se fac acestea este un aluat de pâine care maia poi se coace în forma de bastonașe alungite și, înainte de a le pune la cuptor se presară pe ele puțină sare și se ung cu ulei de măsline.

Îmi aduc aminte și acum cât de bune erau grisinele pe care le cumpărau ai mei din comerț atunci când eram copil. Erau super și ne bucuram de fiecare dată când părinții ne aduceau acasă grisine.

Iată că acum m-am gândit să încerc să le fac și eu acasă, inspirată fiind de rețeta celor de la Bread Ahead Bakery despre care v-am povestit când am scris rețeta de prăjitură cu morcov (vezi aici).

Nu am reușit să folosesc exact cantitățile date de ei pentru că tipul de făină de la noi diferă de cea din Anglia. În rețeta de la Bread Ahead Bakery se folosește făină albă de grâu cu conținut ridicat de proteine. O făină de forță, cunoscută la ei sub numele de ”strong white bread”.

Ei bine, eu nu am avut așa ceva în casă și am folosit făină de patiserie, de tip 480 la care am avut nevoie de doar 150 grame de apă și nu 160 cum era în rețeta lor. Cu alte cuvinte trebuie să fiți atenți la ce fel de făină folosiți și să reglați cantitatea de apă în așa fel încât să obțineți în final un aluat moale, nelipicios și elastic ca o plastelină.

Grisine de casă crocante - rețeta de bază
 
Save Print
Prep time
40 mins
Cook time
20 mins
Total time
1 hour
 
Autor: Claudia
Recipe type: Paine
Cuisine: Italiana
Serves: 12 bucati
Ingrediente
  • 250 făină albă de grâu
  • 150 grame de apă la temperatura camerei
  • 3 grame de sare
  • 3 grame de drojdie proaspătă sau 1,5 grame de drojdie uscată
  • o lingură de ulei de măsline
  • sare și făină de mălai mare pentru presărat peste
3.5.3251

Mod de preparare pentru grisine crocante de casă

  • Cernem făina, adăugăm sarea, drojdia, apa și frământăm un aluat moale dar nelipicios pe care îl frământâm 5-6 minute după care îi dăm o formă rotundă, îl punem într-un vas și acoperim cu folie alimentară.
  • Punem vasul într-un loc calduț și ferit de curent. Lăsăm să dospească 30 de minute.
  • După ce au trecut cele 30 de minute aprindem cuptorul la 200 de grade și punem pe tava de la cuptor hârtie de copt.
  • Punem aluatul pe masa de lucru și îl împărțim în 12 bucăți egale pe care le întindem apoi cu mâna dându-le formă de bastonașe.
  • Punem bastonașele, pe măsură ce le facem, în tavă după care le ungem cu puțin ulei de măsline și presărăm peste ele sare mare și făină de mălai.
  • Dăm la cuptor pentru 12 minute dacă avem cuptor electric sau 15-20 minute dacă e pe gaz (depinde însă și de cum coace cuptorul vostru!).
  • Sunt gata când se rumenesc bine.

grisine crocante de casă

Notă! Aceasta este rețeta de bază. Ele însă se pot face și cu ierburi aromatice sau măsline sau parmezan. Dacă vreți să încercați și această variantă va trebui să adăugați ingredientul respectiv dupa ce aluatul a stat 30 de minute la dospit. Îl întindeți pe masa de lucru, presărați, de exemplu, rozmarin, frâmântați puțin cât să se încorporeze și apoi formați bastonașele.

Să aveți spor la făcut grisine de casă crocante!


Spune si altora!
 13     
13
Shares
 
13
Shares
 13    
« Prăjitură festivă cu cafea cappuccino
Cafea Dalgona. Café Frappé cu spumă cremă de ness »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 8 sfaturi practice pentru a găti minimalist January 23, 2023
  • Prăjitură rapidă cu mascarpone January 19, 2023
  • 10 idei de salate pentru anotimpul rece January 13, 2023

Archives

April 2020
MTWTFSS
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
« Mar   May »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316