Rețeta asta de gomboti cu prune sau găluște cu prune tot așteaptă săraca de ea să fie publicată de mai bine de un an și ceva. Când vine toamna și începe sezonul prunelor fac pentru ai mei găluște cu prune dar ori le fac prea târziu și nu apuc să le pozez, ori se termină prea repede ca să mă mai gândesc să le pozez.
Dar acum m-am ambiționat și am zis ”stop”, orice ar fi, de data asta pozăm și abia apoi mâncăm. Și m-am mai și apucat de pregătit aceste delicioase găluște cu prune de la prima oră a dimineții ca să fi sigură că prin lumina bună pentru pozat.
Așa că azi o să vă spun cum fac eu gomboti cu prune. Nu zic că ar fi rețeta tradițională și nici că o am din bătrâni. La noi, în zona asta a Moldovei în care locuiesc gomboti nu sunt o mâncare tradițională și nu îmi aduce aminte de copilărie cum e în cazul cuiva care a copilărit în Transilvania, de exemplu. Sau în nordul Moldovei, unde și acolo se fac aceste găluște cu prune.
Soțul meu e originar din acea parte de nord și chiar el m-a rugat să îi fac o poftă și să pregătesc găluște cu prune așa cum mânca el când era tânăr. Însă cum el nu mai ținea minte rețeta și cum eu habar nu aveam cum se fac acești delicioși gomboti cu prune m-am apucat de studiat și am luat de reper o rețetă din cartea de bucate a Silviei Jurcovan pe care o consult foarte des.
Am adaptat însa rețeta gusturilor noastre așa că nu vă pot spune cum iese dacă faceți exact după rețeta din carte. Știu că aluatul ar trebui, în mod tradițional să fie unul mai tare, care vine întins pe masa de lucru dar eu am preferat o variantă mai ”soft”, cu un aluat mai lipicios.
Nu prea mă dau în vânt după cartofi și ca să-i mai combin și cu făină nu e chiar pe placul meu dar cu o consistență mai moale aluatul acesta chiar mi-a plăcut. Și nu doar mie ci și membrilor familiei mele. Și au mai cerut! Dar au specificat că vor doar așa, cu aluat mai moale. Am testat și o variantă cu mai multă făină dar nu a fost pe placul lor.
- 19-20 prune medii
- 400 grame de cartofi fierți în coajă și curățați
- 200 grame de făină albă de grâu + 75 grame pentru format gomboti
- 1 ou medii
- 50 ml ulei
- un sfert de linguriță cu sare
- 50 grame de unt
- 100 grame de pesmet
- apă și sare pentru fiert gomboti
- 50 grame de zahăr brun
Mod de preparare gomboti cu prune
- Spălăm prunele și le lăsăm să se scurgă de apă.
- Cartofii, fierți și curățați de coajă, îi pasăm cu furculița sau cu pasatorul de cartofi până îi transformăm într-un piure de cartofi
- Punem peste ei uleiul și oul bătut bine și le încorporăm.
- Adăugăm sarea și făina și amestecăm totul rapid până le încorporăm și obținem un aluat ușor lipicios dar care e totuși compact. Ca o plastelină mai moale. Nu frământăm aluatul ci doar încorporăm făina rapid.
- Rupem cu mâna înfăinată bucăți de aluat cam de mărimea unei prune, le rotunjim în mâini și apoi le aplatizăm. Luăm o prună și o punem în mijocul aluatului și apoi o învelim cu acesta. Când facem acestă operațiune ne ajutăm de făina suplimentară pentru a nu se lipi aluatul de mâini. Procedăm la fel cu tot aluatul și învelim toate prunele. Eu am folosit 19 prune dar e posibil să aveți nenoie de mai multe sau mai puține, în funcție de cât sunt de mari.
- Cât timp formăm găluștele, punem o oală cu 2 litri de apă la fiert și când începe să fiarbă adăugăm sarea și apoi găluștele.
- Le dăm drumul în apa clocotită pe rând, punând doar cât încap în oală. După ce se duc la fund ne ajutăm de o paletă ca să le desprindem ușor și apoi le lăsăm să fiarbă până când se ridică la suprafață.
- În momentul în care s-au ridicat la suprafață înseamnă că s-au făcut și pot fi scoase cu o paletă și în locul lor punem altele până când le terminăm de fiert. După ce le scoatem le dăm rapid prin pesmetul rumenit și apoi prin zahăr. Mai gustos este dacă folosiți zahăr brun sau zahăr de cocos.
- Cum pregătim pesmetul: încingem o tigaie și adăugăm untul și când acesta este topit adăugăm pesmetul și în rumenim în unt. Putem adăuga, pentru un plus de savoare și scorțișoară sau vanilie. Eu nu am folosit pentru că mi-a plăcut gustul pe care l-a luat de la zahărul de cocos
- Servim calde cu sau fără smântână alături. Sunt bune și a doua zi, reîncălzite.
Să aveți poftă la gomboti cu prune (găluște cu prune)
Urmărește-mă și pe Youtube!
Abonează-te și da click pe clopoțel pentru a fi la curent cu ultimele rețete video!
Adriana Ivan says
Cum să nu îți placă cartofii? Am rămas acolo blocată :))
N-am făcut demult gomboti și sper să reușesc curând.
Claudia Vasilache says
Mananc cartofi dar nu sunt printre legumele mele preferate :)) Da, se mai intampla sa fie si din astia de nu prea sunt fan cartofi :)))) Si fiu-meu e la fel :p Si mai rau de atat! Nu ii place piureul si nici cartofii prajiti :)))))))))))
Eva Anca says
Vai, cât îmi plac! Gomboții cu prune îmi amintesc de copilărie.
Claudia Vasilache says
Multumesc! <3 Ma bucur ca iti plac! Eu tarziu i-am descoperit.