Cea mai ușor de făcut prăjitură răsturnată cu prune
Băiețelului mei îi plac foarte mult prunele. Îmi cere des să-i dau când sunt în sezon și m-a rugat să-i fac și niște prăjituri cu ele. Ținea el minte că în anii din urmă am mai făcut ceva deserturi cu prune dar la acel moment nu s-a arătat prea încântat de ele.
Copiii își modifică gusturile și preferințele de la un an la altul. Când era mic nici nu gusta din prune. Altele erau fructele pe care le prefera. Era, de exemplu mare amator de pepene roșu. Doar că acum nu mai vrea să mânânce. Cere prune :)
Aș fi putut să încerc să mai fac deserturile cu prune pe care le-am încercat în trecut, cum ar fi acest crumble cu prune sau prăjitura cu iaurt și prune ca să văd ce părere ar avea despre ele acum.
Dar am zis că dacă tot folosesc prunele la un desert care se coace la cuptor, să fac altceva, să experimentez o prăjitură răsturnată cu prune. Și așa am făcut această nouă rețetă pe care o public azi în cartea virtuală de bucate pentru a o încerca și voi cât mai e sezonul prunelor.
Vezi AICI și cum se face prăjitura răsturnată cu rubarbă
Practic am făcut un pandispan din 8 ouă și l-am pus peste prunele fără sâmburi care au stat, înainte de asta, vreo 10 minute la cuptor. Simplu și rapid, așa cum v-am obișnuit. A ieșit o prăjiturică tare bună care s-a terminat rapid.
- 8 ouă
- 150 grame de zahăr
- 240 grame de făină albă de grâu tip 000
- 6 linguri cu ulei
- o linguriță cu esență de vanilie
- un vârf de cuțit cu sare
- 600 grame de prune
- 100 grame de zahăr
Mod de preparare pentru prăjitură răsturnată cu prune
- Aprindem cuptorul la 180 de grade și pregătim o tavă de 32/23 cm punând în ea hârtie de copt.
- Spălăm prunele, le tăiem în două și le scoatem sâmburii, pe care îi dăm deoparte.
- Punem fructele în tavă având grijă să nu se suprapună una peste alta. Le așezăm cu partea interioară (miezul) în sus. Le lăsăm în cuptor 10 minute după care le scoatem și le întoarcem invers. Eu am procedat așa din motive estetice. Am considerat că arată mai frumos aranajate în felul acesta.
- Separăm albușurile de gălbenușuri.
- Peste gălbenușuri punem uleiul și amestecăm bine la ca maioneză.
- Între timp punem albușurile în vasul mixerului cu picior, adăugăm sare, esență de vanilie și mixăm până se albesc, moment în care adăugăm zahărul și continuăm mixarea până când devin lucioase și ferme, ca pentru bezea.
Vezi aici cum să faci un blat de pandispan
Nu uita să te abonezi și tu la canalul de Youtube!
- Adăugăm amestecul de gălbenuș și ulei peste albușurile bătute și amestecăm bine.
- Cernem făina și o adăugăm și pe aceasta treptat și o încorporăm cu mișcări ușoare, de sus în jos.
- Turnăm compoziția peste prunele din tavă și dăm la cuptor pentru aproximativ 40 de minute până când este gata și se rumenește pe deasupra. Facem testul cu scobitoarea și, dacă iese curată scoatem prăjitura din cuptor, lăsăm puțin la răcit și apoi o răsturnăm pe un grijaj așa încât prunele să ajungă deasupra.
- După ce s-a răcit de tot o tăiem, o pudrăm cu zahăr și o mâncăm cu poftă, simplă sau îi putem pune niște înghețată alături.
Să aveți poftă la prăjitură răsturnată cu prune!
Leave a Reply