Prăjitură răsturnată cu rubarbă
Acum 2 ani am plantat în grădină niște rubarbă. Era pentru prima dată când o cultivam. Anul trecut, nu știu de ce, nu am putut să ne bucurăm de ea. Nu am avut timp să caut informații ca să aflu dacă așa e normal ca dupa 2 ani să ”dea rod”. Dar nu mai contează. Anul ăsta a fost generoasă cu noi și ne-am ales cu vreo 2 kilograme de tije de rubarbă.
Aș fi putut să fac din ele un gem așa cum am făcut acum ceva timp (vezi aici) dar am zis că să încerc să ma bucur de rubarbă cât de în sezon pentru că oricum noi nu suntem mari consumatori de gemuri și dulcețuri.
Așa că am încercat o prăjitură răsturnată cu rubarbă pornind de la rețeta clasică de chec simplu pe care am adaptat-o. Așa că azi o să vă spun cum puteți să faceți o astfel de prăjitură simplă, gustoasă și rapidă. Poate a cam trecut sezonul rubarbei dar sigur mai găsiți pe undeva ca să o încercați.
Și, ca să fie un pic mai altfel, adică nu chiar simplă, simplă, am folosit la ingrediente în loc de zahăr melasă care, în combinație cu puțin unt i-a dat un gust, o aroma deosebită! Dar să vă zic repejor rețeta.
- 350 grame de rubarbă curățată
- 80 de grame de melasă
- 50 de grame de unt
- 6 ouă
- 180 grame de făină tip 000
- 120 grame de zahăr alb
- 6 linguri de ulei
- un vârf de cuțit cu sare
- o linguriță cu esență de vanilie
Mod de preparare pentru prăjitură răsturnată cu rubarbă
- Tăiem rubarba spălată și curățată în prealabil în cuburi mici cam de 2 centimetri.
- Punem melasa peste cuburile de rubarbă, amestecăm bine și lăsăm 15 minute să se topească și să lase rubarba zeamă.
- Între timp aprindem cuptorul la 180 de grade și pregătim o tavă de copt cu dimensiunile de 32/23 cm punând în ea hârtie de copt.
- Cât se încălzește cuptorul pregătim blatul de pandispan exact așa cum am povestit pe larg în rețeta de chec cu rahat publicată săptămâna trecută – VEZI AICI.
- Când aluatul de pandispan este gata punem în tavă, din loc în loc, untul tăiat cuburi.
- Scoatem bucățile de rubarbă din zeama lăsată și le așezăm în tavă peste unt, într-un strat pe fundul tăvii.
- Turnăm peste ele aluatul de pandispan și nivelăm.
Vezi cum se face și prăjitura cu rubarbă și iaurt!
Abonează-te și tu la canalul de Youtbe!
Click și pe clopoțel pentru noutăți!
- Dăm tava la cuptor pentru 30-35 de minute (în funcție de cum coace cuptorul.
- Facem testul cu scobitoarea și dacă iese curată scoate prăjitura din cuptor.
- O scoatem din tavă ajutându-ne de un tocător de lemn sau un platou dreptunghiular pe care îl punem ca un capac peste tavă.
- Răsturnăm tava și scoatem prăjitura pe tocător.
- Cu mare grijă scoatem hârtia și o lăsăm la răcit pe un grătar. Eu nu am avut un grătar așa mare și, ca să lăs aerul să circule sub prăjitură am imprevizat punând sub ea niște cuțite cu lamă lungă.
- Duăă ce se răcește o tăiem și o servim cu poftă fie simplă, fie pudrată cu zahăr (pentru noi a fost suficient de dulce așa) fie cu o lingură de înghețată etc.
Să aveți poftă la prăjitură răsturnată cu rubarbă!
[…] fi avut dacă nu încercam ceva nou? Rețeta prăjiturii răsturnate e deja pe blog și o găsiți AICI. Așa că astăzi avem rețetă nouă: prăjitură cu rubarbă și […]