Spațiul în care luăm masa este, de multe ori, spațiul în care petrecem cel mai mult timp alături de cei dragi. Asta pentru că trăim vremuri în care timpul nu ne mai ajunge, în care muncim mult și ajungem târziu acasă.
De cele mai multe ori, adunați în jurul mesei, ne povestim cum a fost ziua până atunci, ce planuri avem pentru mai târziu, cum a fost la școală sau la job, ce carte am mai citit, ce cumpărături mai avem de făcut etc.
Locul acesta a devenit atât de important pentru noi încât ne dorim să fie unul cât mai frumos amenajat, cât mai funcțional, cât mai plăcut șederii. Din păcate însă, nu toți reușim să îl amenajăm așa cum ne-am dori. Dar măcar putem visa la asta și apoi putem căuta soluții pentru a pune în practică ideile pe care le avem, în funcție de spațiul de care dispunem.
Așa că astăzi am de gând să vă dau 3 idei de amenajare a spațiului în care luăm masa, alături de cei dragi evident, în funcție de gusturile și ideile mele, de ceea ce eu mi-aș dori pentru mine.
Idei de amenajare a spațiului de luat masa într-o bucătărie mică
Majoritatea dintre noi locuim la bloc, sau chiar în case mai puțin spațioase și în care a avea o cameră special pentru luat masa nu este posibil. Mai mult decât atât, nici spațiul în care se află bucătăria nu este unul prea generos.
Și atunci, pe bună dreptate, ne întrebăm cum am putea amenaja un mic colțișor în care să ne fie drag să ne adunăm în jurul mesei. Din fericire, soluții sunt și pentru aceste spații mici, în care trebuie să și gătim, să luăm și masa.
Putem amenaja locul de luat masa într-un colț al bucătăriei, folosindu-ne de un colțar și un set cu o masă dreptunghiulară și câteva scaune, care pot fi cu spătar sau chiar gen taburet, dacă spațiul nu permite prea mult.
Optează pentru o masă rabatabilă, așa cum este cea din imagine și pe care am găsit-o aici.
O masă rabatabilă este perfectă pentru o bucătărie mică deoarece, pe timpul zilei, când se pregătesc bucatele, aceasta se poate strânge, lăsând mult spațiul liber pentru mișcare.
Idei de amenajare a unui spațiu de tip „open space”
Așa numita „bucătărie în stil american” a început să devină și la noi foarte populară în ultimul timp. E adevărat că pentru a amenaja un astfel de loc de luat masa ai nevoie de un spațiu mai generos. Însă nu este deloc exclus să poți face asta chiar locuind la bloc.
Ai nevoie doar de un arhitect bun care să-ți reconfigureze spațiul locuinței în așa fel încât bucătăria să fie amejanată într-un spațiu mai mare, pe o anumită latură a acestuia, rămânând că în cealaltă parte să fie amenajat locul de luat masa. Un fel de „2 în 1”, bucătărie și living.
În unele situații acest spațiu se poate mări iar bucătăria să aibă în prelungirea ei locul de luat masa amenajat, într-un stil modern și nonconformist, în balcon. În această situație putem folosi chiar și un mobilier pentru exterior, din poliratan, dând astfel iluzia, cel puțin vizuală de spațiu deschis.
O altă idee nonconformistă este amenajarea unui spațiu de acest gen, dacă locuiești la casă și arhitectura îți permite, chiar sub scări. Aici poți așeza o băncuță care poate fi lipită de structura de lemn a scărilor. În fața ei poți pune o masă dreptunghiulară și câteva scaune de tip taburet dacă spațiul este mic.
Deși acum este la moda ca atunci când gătești, invitații să vadă cum faci asta, totuși dacă ești genul de persoană caruia să nu îi placă acest lucru, te poți ajuta de niște paravane despărțitoare fixe sau mobile.
Idei de amenajare a unui spațiu destinat special pentru luat masa
A avea un spațiu, o cameră special amenajată pentru a lua masa, ceea ce americanii numesc „dinning room”, iar europenii sufragerie, este un privilegiu. Există însă și la noi persoane care au acest noroc.
Dispun de o casă cu o suprafață mare, așa încât au la dispoziție încăperi cărora le pot da destinații distincte. Bucătăria, în camera ei, living-ul în camera lui și locul destinat servirii mesei (dinning room sau sufragerie) cu locul lui. O altfel de situație este una ideală, visată de mulți.
Ea se poate amenaja foarte simplu, dar elegant, în funcție de gusturile proprietarului, cu mobilier în stil vintage, country, modern, minimalist, rustic, industrial etc.
În principiu, un set de masă cu scaune, o vitrină, o comodă pentru televizor, câteva elemente de decor, cum sunt tablouri sau un ceas cu design aparte, o lustră adecvată stilului în care amenajezi spațiul, sunt suficiente pentru a face din locul în care iei masa unul plăcut, în care să-ți fie drag să petreci timpul.
Ție cum îți place să amenajezi locul în care iei masa cu cei dragi? Sau mai bine spus cum l-ai amenajat, sau cum ți-ai dori să îl amenajezi?
Leave a Reply