• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

June 18, 2018 · 2 Comments

Socată – rețetă veche de la bunica

Bauturi· raw vegane (fara foc)

Spune si altora!
 58     
58
Shares

Socată – rețetă veche de la bunica

În fiecare am fac socată după rețeta moștenită de la bunica mea. Și de fiecare dată ajung să o fac mai spre finalul sezonului în care floarea de soc e înflorită. Iar cum la noi e vremea mai întârzâiată deja puțini mai sunt cei ce mai fac socată.

Și îmi tot zic ca e prea târziu să mai public rețeta pe blog și tot amân. Dar anul ăsta m-am hotărât să fac o poză și să pun rețeta pe blog chiar dacă acum nu cred că mai face cineva suc de soc (socată). Deși se spune că s-ar putea face și din foare de soc uscată. Încă nu am încercat varianta asta dar o să testez și fac un update la acest articol.socată - rețetă veche de la bunica

Rețeta aceasta de socată este una foarte veche și care mie îmi aduce mereu aminte de vacanțele la bunici. Nu era an în care bunica să nu ne facă socată. Și ce bună mai era și ce bucuroși eram când o beam.

E un deliciu, cu zahăr, ce-i drept dar altfel nu se poate face. Am încercat într-un an să reduc cantitatea de zahăr și a fost un eșec. Așa că, cine nu poate sau nu vrea să consume zahăr nu are cum să încerce această rețetă de socată.

Rețeta, în sinea ei e foarte ușor de făcut și chiar rapid. Dacă nu putem la socoteală timpul în care trebuie să așteptăm ca socata noastră să facă acele bule de sifon atât de așteptate. Ar fi cam 10 zile de așteptare până când putem bea socată dar vă garantez că merită fiecare minut.

Vezi mai jos cum se face siropul de soc!
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!
Click și pe clopoțel pentru noutăți!

De mare lucru ca și ingrediente nu aveți nevoie. Doar flori de soc, zahăr (opțional și ceva miere), lămâi (sau sare de lămâie), puțin oțet și evident apă. Multă apă! Asta pentru că rețeta e pentru un borcan mare de 10 litri. Hai să vedem cum se face.

Socată - rețeta veche a bunicii
 
Save Print
Prep time
240 hours
Total time
240 hours
 
Autor: Claudia
Recipe type: Bautura
Cuisine: Romaneasca
Serves: 5 portii
Ingrediente
  • 8-9 litri de apă (cât încape într-un borcan de 10 litri)
  • 10 flori mari de soc
  • 1 kilogram de zahăr
  • 2 lămâi mari (sau 3 plicuri de sare de lămâie)
  • 100 ml de oțet
  • 2-3 linguri de miere - opțional
3.5.3251

Mod de preparare socată – rețetă veche de la bunica

  • Punem florile de soc, zahărul/mierea, lămâile spălate și tăiate felii, oțetul în borcan.
  • Adăugăm apa ca să umplem până sus borcanul.socată rețeta veche a bunicii
  • Acoperim cu o farfurie și lăsăm borcanul în bucătărie, într-un loc ferit de soare.
  • Timp de 3 zile amestecăm în el, de 2-3 ori pe zi, cu o lingură mare de lemn.
  • După 3 zile separam sucul și îl punem în sticle (de preferat din sticlă). Punem dopurile și ducem sucul în cămara sau beci, în loc răcoros și întunecos.
  • Lăsăm la fermentat timp de 0 săptămână după care o putem consuma cu mare poftă adăugând în plus gheață sau felii de lămâie.socată - suc de soc

Să aveți poftă la socată – rețetă veche de la bunica!


Spune si altora!
 58     
58
Shares
 
58
Shares
 58    
« Concurs CHEF pentru o zi – Bucate (RE) MIXATE
Cireșe pentru iarnă la congelator »

Trackbacks

  1. Sirop de soc preparat la rece (FARA fierbere) - Lecturi si Arome says:
    May 29, 2020 at 4:38 pm

    […] socată după o rețetă veche de mai bine de 50 de ani, moștenită de la bunica din partea mamei (vezi AICI). Din păcate ne bucurăm de aroma ei pentru puțin timp, cât e socul înflorit. Știu că se […]

    Reply
  2. Trandafirată - suc acidulat din petale de trandafiri - Lecturi si Arome says:
    June 23, 2018 at 4:48 pm

    […] m-am inspirat din rețeta veche de socată a bunicii mele (pe care o poți vedea aici) și am folosit petale din flori de trandafiri în loc de flori de soc. (adsbygoogle = […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 10 retete de prăjituri cu mascarpone. Delicioase și ușor de făcut! February 4, 2023
  • 8 sfaturi practice pentru a găti minimalist January 23, 2023
  • Prăjitură rapidă cu mascarpone January 19, 2023

Archives

June 2018
MTWTFSS
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
« May   Jul »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316