Socată – rețetă veche de la bunica
În fiecare am fac socată după rețeta moștenită de la bunica mea. Și de fiecare dată ajung să o fac mai spre finalul sezonului în care floarea de soc e înflorită. Iar cum la noi e vremea mai întârzâiată deja puțini mai sunt cei ce mai fac socată.
Și îmi tot zic ca e prea târziu să mai public rețeta pe blog și tot amân. Dar anul ăsta m-am hotărât să fac o poză și să pun rețeta pe blog chiar dacă acum nu cred că mai face cineva suc de soc (socată). Deși se spune că s-ar putea face și din foare de soc uscată. Încă nu am încercat varianta asta dar o să testez și fac un update la acest articol.
Rețeta aceasta de socată este una foarte veche și care mie îmi aduce mereu aminte de vacanțele la bunici. Nu era an în care bunica să nu ne facă socată. Și ce bună mai era și ce bucuroși eram când o beam.
E un deliciu, cu zahăr, ce-i drept dar altfel nu se poate face. Am încercat într-un an să reduc cantitatea de zahăr și a fost un eșec. Așa că, cine nu poate sau nu vrea să consume zahăr nu are cum să încerce această rețetă de socată.
Rețeta, în sinea ei e foarte ușor de făcut și chiar rapid. Dacă nu putem la socoteală timpul în care trebuie să așteptăm ca socata noastră să facă acele bule de sifon atât de așteptate. Ar fi cam 10 zile de așteptare până când putem bea socată dar vă garantez că merită fiecare minut.
Vezi mai jos cum se face siropul de soc!
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!
Click și pe clopoțel pentru noutăți!
De mare lucru ca și ingrediente nu aveți nevoie. Doar flori de soc, zahăr (opțional și ceva miere), lămâi (sau sare de lămâie), puțin oțet și evident apă. Multă apă! Asta pentru că rețeta e pentru un borcan mare de 10 litri. Hai să vedem cum se face.
- 8-9 litri de apă (cât încape într-un borcan de 10 litri)
- 10 flori mari de soc
- 1 kilogram de zahăr
- 2 lămâi mari (sau 3 plicuri de sare de lămâie)
- 100 ml de oțet
- 2-3 linguri de miere - opțional
Mod de preparare socată – rețetă veche de la bunica
- Punem florile de soc, zahărul/mierea, lămâile spălate și tăiate felii, oțetul în borcan.
- Adăugăm apa ca să umplem până sus borcanul.
- Acoperim cu o farfurie și lăsăm borcanul în bucătărie, într-un loc ferit de soare.
- Timp de 3 zile amestecăm în el, de 2-3 ori pe zi, cu o lingură mare de lemn.
- După 3 zile separam sucul și îl punem în sticle (de preferat din sticlă). Punem dopurile și ducem sucul în cămara sau beci, în loc răcoros și întunecos.
- Lăsăm la fermentat timp de 0 săptămână după care o putem consuma cu mare poftă adăugând în plus gheață sau felii de lămâie.
Să aveți poftă la socată – rețetă veche de la bunica!
[…] AICI rețeta de […]