Sarmale de post cu ciuperci în foi de varză
Rețeta asta de sarmale de post cu ciuperci în foi de varză o am în sertărașul cu rețete a blogului încă de înainte de Crăciun. Adică, în postul Crăciunului am pregăti de câteva ori aceste gustoase sarmale de post.
Dar așa de bune mai erau încât nu am reușit să fac o poză ca să pun rețeta pe site decât spre finalul perioadei de post. Și atunci chiar că nu am mai stat să scriu rețeta pentru că toata lumea se gândea la prăjituri, torturi și mâncăruri tradiționale din carne de porc.
Țin minte că am fost cu băiețelul meu la un spectacol pe care l-a avut cu trupa de dans și când ne-am întors acasă am oprit la Selgros ca să facem cumpărăturile pentru sărbători și am mai luat și o jumătate de kilogram de ciuperci hotărâtă fiind să mai fac o tură de sarmale cu ciuperci în foi de varză acră special ca să pot poza și pune rețeta pe blog.
Acum perioada sărbătorilor a trecut, noi ne-am cam săturat de atâta carne și ar fi timpul să schimbăm meniul. Să gătim, deci sarmale de post cu ciuperci în frunze de varză în loc de tradiționalele sarmale cu carne.
- 500 grame de ciuperci
- 150 grame de țelină
- 200 grame de morcov
- 200 grame de ceapă
- 150 grame de cartofi
- 150 grame de orez
- 200 ml de bulion
- 100 ml ulei
- 2 linguri de pesmet
- o legătură de pătrunjel
- sare, piper, cimbru după gust
- o varză murată (sau dulce)
Mod de preparare pentru sarmale de post cu ciuperci în foi de varză
- Punem orezul în apă călduță cât să-l cuprindă și-l lăsăm la hidratat o oră.
- Între timp spălăm legumele și le curățăm. Tăiem ceapa și ciupercile mărunt iar morcovul și cartofii îi dăm pe răzătoarea mică.
- Punem 50 de grame de ulei într-o tigaie, îl încâlzim și adăugăm ceapa și morcovul. Lăsăm la călit câteva minute după care adăugăm cartofii și mai gătim alte 2-3 minute.
- În altă tigaie încălzim restul de ulei, adăugăm ciupercile tăiate și le gătim până când scade zeama lăsată de ele. Nota! Am călit separat ciupercile deoarece acestea lasă zeama!
- Punem ciupercile gătite peste legumele călite, adăugăm bulionul și lăsăm 5 minute să se gătească împreună după care dăm de pe foc.
- Adăugăm orezul scurs, pesmetul, pătrunjelul, sare și piper după gust. Opțional putem adăuga și puțin cimbru. Amestecăm și lăsăm să se răcească. Atentie! Puneți sare cu măsură. Foile de la varza murată sunt și ele sărate!!!!
- Între timp pregătim varza murată: o desfacem și o punem la desărat, mai mult sau mai puțin în funcție de cât de sărată este și de gusturile tale.
- dăm cotoarele deoparte și frunzele le stoarcem de apă și, în funcție de mărimea lor le umplem ca atare sau le rupem mai îmtâi și apoi le umplem.
- Așezăm o cantitate mică de compoziție pe frunză și rulăm sub formă de sărmăluță
- Cotoarele și varza care rămân în plus le tocăm mai mărunt și le punem pe fundul unui vas încăpător și începem să așezăm sarmalele, fie culcate, fie în picioare, de jur împrejurul pereților vasului.
- Pe deasupra se poate pune iarăși varză tocată sau doar 2-3 frunze cât să acopere sarmalele.
- Turnăm apă cât să cuprindă sarmalele și punem vasul pe foc. Apa pe care o puneți la sarmale o puteți combina cu bulion dacă vă plac puțin mai acrișoare. De asemenea mai puteți folosi și borș de putină în loc sau în combinație cu apa.
- Lăsăm cât să înceapă să fiarbă, dăm un clocot timp de 5 minute după care băgăm vasul la cuptor la temperatură mic (150 de grade) pentru aproximativ 1 oră și ceva, în funcție de cât de repede se gătește frunza de varză.
- Le servim, evident, cu mămăliguță caldă alături.
Să aveți poftă la sarmale de post cu ciuperci învelite în frunză de varză!
Dana says
Buna, credeti ca as putea omite ciupercile? Fetei nu i plac… Multumesc ☺️
Claudia Vasilache says
Da! Puteti sa le dati deoparte sau, evenutual sa le pasati mai bine ca sa nu se simta.
Pe site mai gasiti si sarmale de post cu nuci. Poate ii plac asa :)
https://lecturisiarome.ro/2018/04/sarmale-de-post-cu-miez-de-nuca/
Dragomir Cristina says
reteta mea de sarmale de post este oarecum asemantoare. Ce nu am pus eu niciodata? Cartof. Nu stiam ca se pune. Bine, depinde si de gust. Nici telina prea multa nu imi place, s-o zic drept. Hai ca fac si eu vineri, cand tine toata casa post.
Claudia Vasilache says
Asta e ”inventia” mamei mele. Ma rog, nu cred ca a inventat ea roata dar vreau sa zic ca de la mama stiu reteta ;)