Ciocolată de casă în foi de napolitană
Rețeta de ciocolată de casă se numără, cred că sunteți și voi de acord, printre cele mai căutate, cel puțin în această perioadă festivă de dinaintea sărbătorilor de iarnă. În primul rând pentru că este o rețetă ușor de făcut și apoi, fie vorba între noi, cui nu îi place ciocolata? Mai ales cea făcută în casă. Este mult mai gustoasă decât cea cumpărată și știm și cu ce e făcută.
După ce am deslușit „tainele” rețetei de bază de ciocolată de casă pe care o aveam de la mătușa mea (vezi aici rețeta) am zis că e cazul să trec la un alt nivel. Adică să fac alte combinații, nu doar rețeta de bază. Așa că am făcut ciocolată de casă în foi de napolitană, rețeta care nu diferă prea mult de cea de bază și pe care o voi scrie astăzi.
Practic, pe lângă ingredientele de bază necesare pentru a face ciocolată în casă, mai ai nevoie și de două foi de napolitană, foi pe care le găsești de cumpărat în comerț.
De asemenea. am mai adăugat în plus și niște nucă pentru a o face mai apetisantă. Dar față de rețeta de bază, am fiert mai puțin siropul de zahăr pentru ca ciocolata fierbinte să nu fie foarte tare legată, ca să o putem întinde.
Deci hai să vedem împreună cum se face, nu înainte de a mai face o precizare: pentru a face ciocolată în casă avem nevoie de un lapte praf de cofetărie. NU folosiți lapte praf din acela pentru bebeluși pentru că nu este bun.
Lapte praf de cofetărie găsiți în mai toate supermarketurile dar vă las și un link de unde îl puteți comanda online – vezi AICI – și nici măcar nu e scump, doar vreo 13 lei/kilogram.
- 500 grame de lapte praf
- 400 grame de zahar
- 150 ml apă
- 40 grame cacao
- 125 grame unt
- 100 nucă
- 5 ml esență de rom/vanilie - opțional
Mod de preparare ciocolată de casă în foi de napolitană
- Pregătim ingredientele cântărindu-le.
- Nuca o tocăm cu ajutorul unui cuțit după care o prăjim pentru câteva minute într-o cratiță. Atenție! Nuca se arde foarte ușor dacă nu suntem atenți!
- Amestecăm pudra de cacao cu laptele praf într-un bol bine uscat.
- Pregătim o tavă (de 18×24 cm am folosit eu) pe care o tapetăm cu folie alimentară și punem pe fundul acesteia una din cele două foi de napolitană.
- Începem să preparăm siropul de zahăr astfel: punem zahărul și apa într-o cratiță metalică din inox sau emailată.
- Încălzim pe foc mic amestecând mereu cu o lingură metalică solidă, ca să se dizolve totul.
- Observăm cu atenție siropul și din momentul în care începe să fiarbă și să se formeze bule, inițial la mijlocul cratiței, apoi spre margini, cronometrăm 3 minute după care adăugăm untul, esențele și nuca.
- Amestecăm bine pentru ca acesta să se topească în siropul de zahăr și mai cronometrăm încă 2 minute. În total trebuie să fierbem siropul 5 minute!
Vezi AICI rețeta de ciocolată de casă simplă – varianta printabila
și rețeta în format video, mai jos
Nu uita să te abonezi și tu la canalul de Youtube
pentru a fi la curent cu ultimele noutăți video!
- După ce au trecut și ultimele 2 minute, dăm cratița deoparte de pe foc și începem să turnăm amestecul de lapte praf cu cacao.
- Amestecăm bine și repede și mai adăugăm din amestec și tot așa. Trebuie să lucrăm foarte repede pentru ca ciocolata să nu apuce să se răcească.
- După ce am amestecat totul foarte bine, cu o lingură metalică solidă, turnăm repede compoziția peste foaia de napolitană din tava pregătită la început.
- Nivelăm bine ciocolata caldă încă și peste ea punem a doua folie de napolitană
- Lăsăm totul la răcit câteva ore, sau chiar peste noapte, apoi tăiem ciocolata de casă în foi de napolitană în formele și de dimensiunile dorite.
Să aveți spor la făcut ciocolată de casă în foi de napolitană!
Urmărește-mă și pe Instagram – click AICI
Dragomir Cristina says
n-am mai facut ciocolata de casa de nici nu mai stiu cand. Oricum buna ideea asta cu montatul ei in foi de napolitana, mai ales ca nu te mai murdaresti ca purcelul pe maini cand o savurezi.
Claudia Vasilache says
:))) Ce simpatica esti :) Da, e cumva mai elegant asa ;)