Cozonac cu rahat frământat și copt la mașina de făcut pâine
Astăzi o să scriu rețeta de cozonac cu rahat frământat și copt la mașina de făcut pâine Panasonic despre care vă povesteam aici că am primit-o pentru testare și de care sunt foarte, foarte încântată.
Atât de încântată încât am copt aproape zilnic câte o pâine la ea. Și nu doar atât. Am testat și alte rețete cum ar fi aceasta, de cozonac cu rahat frâmântat și copt la mașina de făcut pâine. De am specificat și aceste detalii?
Există posibilitatea fie doar de a frământa aluatul și apoi coace în cuptorul de la aragaz, fie merge până la capăt și coace tot în mașina de făcut pâine. Eu am testat ambele variante și în ambele cazuri am fost foarte mulțumită de rezultat.
Aluatul doar frământat la mașina de făcut pâine l-am folosit pentru a face niște plăcințele cu brânză ca-n Moldova, poale-n brâu – poți vedea mai jos o poză făcută cu telefonul chiar imediat ce le-am scos din cuptor.
Totuși, aluatul folosit nu este chiar unul de cozonac așa cum îl știm noi, tradițional ci unul care duce mai mult spre celebrul ”panettone” sau ”brioche” dar fiind un aluat cu ouă, zahăr, unt și lapte poți să-l consideri și de cozonac.
Din păcate nici forma finală nu va fi a unui cozonac tradițional, nu vei putea pune nucă decât doar dacă îl coci la cuptor și … iese o cantitate mult prea mică pe cât este el de gustos.
Chiar și cu aceste mici inconveniente mie tot mi-ar plăcea să am o mașină de făcut pâine cum e aceasta de AICI și s-o folosesc pentru a face cozonac cu rahat. Este foarte comod și ușor de făcut și folosind mașina economisești foarte mult timp. Cantitatea obținută nu o fi ea pentru mai multe persoane dar e perfectă pentru a avea ce mânca la micul dejun pe puțin 2 zile o familie normala de 4 persoane.
Vezi mai jos cum se face painea la masiina de facut paine Panasonic!
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
Bun, acum ar trebui și să vedem cum se face. Sau mai bine spus ce ingrediente se folosesc. Despre cum se face multe nu aș avea ce zice decât că pui totul în mașină și aștepți. Poți citi o carte, poți face temele cu cei mici, etc.
- 400 grame de făină
- 200 ml lapte
- 2 ouă
- 50 + 70 grame de unt
- 1 + ½ lingurițe de drojdie uscată
- o linguriță cu sare
- 5 linguri cu zahăr
- 150 grame de rahat/stafide/coaja de portocala rasa/ghimbir etc
Mod de preparare cozonac cu rahat frământat și copt la mașină
Nu prea poți pleca de acasă pentru mult timp deoarece dospirea și coacerea se fac în 2 etape. La începutul celei de a 2-a etapă va trebui să mai adaugi puțin unt și rahatul tăiat sau stafidele, fructele uscate pe care vrei să le folosești.
Practic, pui făina, ouăle, laptele, 50 de grame de unt rece, tăiat cuburi, sarea și zahărul în cuva mașinii, adaugi drojdia uscată în sertărașul respectiv și setezi programul pentru ”brioche”, adică numarul 13.
Aștepți 55 de minute cât durează prima etapă după care vei auzi un beep sonor care te anunță că poți ridica capacul. Acum adaugi restul de unt, la fel rece și tăiat bucăți precum și rahatul? și/sau fructele uscate.
Închizi capacul și apeși butonul ”Start”, după care nu faci nimic altceva decât să aștepți 3 ore și 30 de minute până când vei auzi iar un beep sonor care te anunță că este gata cozonacul tău.
Nu îți rămâne decât să scoți cozonacul din cuva mașinii, să îl lași la răcit și apoi să il savurezi cu mare poftă.
Poftă bună la cozonac cu rahat frâmântat și copt la mașina de făcut pâine!
Mariana M says
Nu am programul BRIOCHE la masina mea ,eu am HEINNER de 950 gr.Ce program sa folosesc la cozonac
Claudia Vasilache says
Nu stiu cum functioneaza o masina Heinner. Va trebui sa cititi in cartea masinii! Fiecare masina are programele ei si modul ei de a pregati aluaturile. Sunt programe diferite. Nu aveti cartea masinii?
Antonia says
Am facut si eu acest cozonac, a iesit ff bun!
Claudia Vasilache says
Super! Ma bucur ca ti-a iesit si ca ti-a placut! :)
Eugeniu Dragos says
Foarte buna reteta. Am pus untul tot , nu in doua etape. Folosesc o masina de paine de la Lidl pe programul dulce de 3 ore. Adaug rahatul cubulete si stafide in timpul ultimei framantari. Iese super bun. O sa incerc si cu nuca. Pofta buna.
Claudia Vasilache says
Multumesc de feedback! Deci se poate face aceeasi reteta si cu alta masina. Bine de stiut!
Rokolla says
Eu n-am masina de facut paine, dar cumnata mea aplica metoda asta si iesea fraged si delicios. Conteaza foarte mult sa fie framantat bine. Doar pentru acest motiv as vrea si eu o masina de facut paine
Claudia Vasilache says
Sa stii ca economisesti mult timp daca folosesti la framantat o masina de facut paine :)
Dragomir Cristina says
Pentru ceva la care tu nu muncesti deloc arata bine si sigur e mai bun decat tentativele de cozonac din comert.
Claudia Vasilache says
Da, sa stii ca asta mi-a placut si mie cel mai mult la el, ca nu am muncit mai deloc si am avut ceva mai sanatos sa ii pun pe masa celui mic dimineata :)