In weekend-ul care a trecut am avut pofta de creier. Nu mai mancasem de mult timp si cum tot aveam niste creier in congelator m-am gandit sa fac ceva bun cu el. Si am facut chiar doua retete folosind 500 grame de creier. Una e cea de astazi, de creier pane la cuptor in crusta de porumb si parmezan si cealalta e o reteta de omleta.
De ce doua feluri de mancare si nu una singura? Pur si simplu din motive de folosire eficienta a creierului avut. Acesta, la dezghetare s-a mai rupt in bucati mai mici care nu mai mergeau facute pane. Evident ca nu aveam cum sa le arunc asa ca mi-a venit pe loc ideea de a face o omleta cu ele. Dar despre aceasta reteta de omleta o sa iti povestesc mai pe larg maine.
Astazi o sa iti spun cum sa faci creier pane la cuptor in crusta de porumb si parmezan. O reteta simpla si usor de facut. Un fel de aperitiv care zic eu, merge si pe o masa festiva ca si aperitiv cald.
Se poate face si prajit in tigaie dar stim cu totii ca e mai sanatos gatit asa. In plus odata ce l-ai pus la cuptor te poti ocupa de altele. Perfect deci in cazul in care tocmai astepti cativa musafiri sa vina in vizita. Singura conditie ar fi ca, in acest caz, sa gatesti in felul acesta o cantitate mai mare de creier. Cat am gatit eu ajunge cam pentru 3 persoane.
- 500 grame de creier
- 1,5 litri de apa
- doua linguri de otet
- o lingurita de sare mare
- un ou
- 60 grame de fulgi de porumb
- o lingura cu varf de parmezan ras
Mod de preparare pentru creier pane la cuptor
- In primul rand trebuie sa fierbem creierul ca mai apoi sa il facem pane.
- Pune o oala cu apa la fiert. Adaugam sare si otet.
- Cat ajunge apa la punctul de fierbere spalam bine creierul cu apa rece ca sa iasa sangele si eventual il curatam.
- Cand apa fierbe punem creierul in oala si lasam sa fiarba 7-8 minute. Vom observa ca se va strange ceea ce este perfect pentru a putea face un aperitiv gen finger food.
- Scoatem cu ajutorul unei palete creierul din apa in care a fiert si il lasam la racit.
- Cand s-a racit ne apucam sa il pregatim. Dam drumul la cuptor la 180 de grade si punem hartie de copt in tava de la cuptor.
- Oul il batem bine cu ajutorul unei furculite.
- Zdrobim fulgii de porumb cu ajutorul unui sucitor sau chiar strangandu-i in mana si ii punem intr-o farfurie.
- Adaugam parmezanul si amestecam.
- Dan fiecare bucata de creier prin ou si apoi prin amestectul de fulgi de porumb si parmezan.
- Asezam, pe rand, in tava si dupa ii facem pe toti dam tava la cuptor pentru 20 minute dupa care scoatem si intoarcem bucatile de creier pane pe partea cealalta. Mai lasam 10 minute dupa care putem sa scoatem tava din cuptor.
- Ii servim calzi ca si aperitiv.
Pofta buna la creier pane la cuptor in crusta de porumb si parmezan!
am manccat cand eram mai mica creier pane, dar prajit. Nu ma dau in vant dupa el si cu atat mai putin mi-ar fi dat prin cap ca merge preparat si la cuptor.
Sa stii ca nici eu nu eram inainte fan creier dar facut asa la cuptor si bucati mai micutie e chiar foarte bun. Nu se simte asa mult ca e moale. Banuiesc ca asta e ceea ce deranjeaza de obicei.