Suntem ceea ce mancam. Congresul national de gastronomie si vin
”Suntem ceea ce mancam”. Cred ca esti si tu de acord cu aceasta afirmatie. Obiceiurile culinare, gastronomia – dincolo de ce se vede la show-urile de televiziune – fac parte esentiala din identitatea oricarui popor, din fondul valorilor intime care constituie tesatura unei natiuni.
Am putea totusi afirma ca ne cunoastem radacinile si din acest punct de vedere? Ca ne stim istoria asa cum o invatam in scoala e una. Ca ne cunoastem si sub acest aspect culinar, care stabileste la urma urmei, pornind de la afimatia initiala, cine suntem, ramane de vazut, de cercetat, de constatat, de scos la lumina.
Sunt voci care afirma ca noi nu avem o bucatarie nationala, ca nu avem preparate inventate de noi si care sa ne exprime identitatea. Altii sustin contrariul si incearca sa arate ca si noi avem o cultura gastronomica, ca avem ce arata lumii din punct de vedere culinar, ca ne putem mandri cu ceea ce gatim si mancam. Doar sa stim sa punem in valoare aceste preparate pregatite de batranii nostri pe vremuri, dar adaptandu-le totusi la timpurile pe care le traim si la cunostintele pe care le-am acumulat intre timp.
Nici o discutie despre progres sau “proiect de tara” (in turism, economie sau chiar politica) nu trebuie sa ignore aspectul esential al identitătii nationale. Este si motivul pentru care prietenii de la vinul.ro alaturi de Cosmin Dragomir de la Gastroart.ro și Nico Lontras de la Rare Foods Services, dar si cu ceilalti parteneri provenind din partea unor institutii media solide si constiente, care sa promoveze aceasta idee, au decis sa organizeze primul Congres national de gastronomie si vin din Romania ultimelor decenii.
Cand? In prima parte a lunii iunie, mai exact pe 7 iunie 2017. Unde? Congresul va avea loc la Hanul Gabroveni din Bucuresti. Cine participa? Vor fi invitati profesionisti experimentati sau pasionati ai domeniului, oameni de stiinta si cultura si reprezentanti ai presei.
Sunt foarte bucuroasa sa va spun ca ”Lecturi si Arome” este partener media al evenimentului, sustinand in acest fel, in calitate de blogger culinar, identitatea gastronomica romaneasca.
In cadrul acestui congres vor fi dezbateri care vor incerca sa defineasca notiunea de ”bucatarie romaneasca” intre istorie si identitatea actuala. Se va discuta despre:
- ce anume exprimam mai exact cand spunem ”mancare romaneasca”;
- unde este granita dintre ”traditional” si autentic, national”;
- ce identitate culinara asumata si promovata ar putea avea Romania;
- care este locul vinului in gastronomia romaneasca;
- cum se situeaza restaurantele in raport cu bucataria romaneasca.
Vor avea loc proiectii de documentare, interviuri, prezentari de produse si idei. In afara de dezbaterile practicienilor, din programul Congresului nu vor lipsi prezentari din viziunea academica asupra gastronomiei romanesti, studii de caz asupra unor branduri sau producatori locali sau analize ale oportunitatilor actuale si viitoare din mediul de afaceri.
Lista celor care vor tine aceste conferinte inca nu este definitivata dar pe masura ce confirmarile vor fi facute o sa revin si o sa fac update aici, la acest articol.
Separat de lucrarile Congresului se va organiza, in paralel si o retea de restaurante care sa ofere preparate, meniuri intregi sau evenimente speciale “romanesti”, destinate publicului larg. Se spera ca in acest fel sa se contribuie la conturarea concreta a unui concept de turism care apoi sa fie preluat si de alte comunităti, mari sau mici.
Subiectele legate de traditii, arta culinara sau alimentatie sanatoasa, suscita in ultima perioada un interes public in enormă crestere. Asa ca te invit si pe tine sa urmaresti de la distanta si prin intermediul ”Lecturi si Arome” desfasurarea evenimentului.
Sa anunti si prietenii despre eveniment si ce se discuta in cadrul lui, in felul acesta aducandu-ti si tu contributia la conturarea si popularizarea ideilor despre o gastronomie autohtona corecta, spectaculoasa si, de ce nu, profitabila. Cautam sa atragem in jurul initiativei noastre factori de decizie politica si agenti economici care sa adere la cele exprimate mai sus si sa participe activ.
Nu uita ca te poti abona (vezi aici cum) ca sa primesti noutatile pe mail sau putem tine legatura pe Facebook, pe pagina blogului sau pe grupul de fani (vezi aici).
Parteneri media ai evenimentului
Parteneri media: Radio Romania Cultural, România Liberă, Social City I Food & Wine, Horecainsight.ro, Vinul.Ro, Gazeta de Cluj, Gazeta de Bistrița, Transilvania Business, Zi de zi, Ziua de Constanța, Gustos.ro, Bucataras.ro, Ziarulring.ro, GastroArt.ro, RomanianChefs.ro, 9am.ro, Revista Horeca, Smark,ro, IQads.ro, reteteculinare.ro, culinar.ro, retetecalamama.ro, lecturisiarome.ro, ecogastronomica.ro, printreoale.ro, pastrychef.ro, savoriurbane.com, thetrends.ro, preparate-culinare.ro, gabrielasimion.com, cameliacapitanu.ro, tasteofsin.ro, danielaniculi.ro, hobbybucatar.ro, lightgoodfood.ro, prajituricisialtele.ro, divainbucatarie.ro, laprajiturela.ro, coolturamall.ro, lolasbox.com
[…] pe blog despre eveniment (vezi aici), partener media la Congresul Național de Gastronomie și Vin (citește aici despre asta) și am susținut International Wine Contest Bucharest prin publicarea unui interviu luat lui […]