Blat de tort cu nuca si cacao
Acest blat de tort cu nuca si cacao este foarte versatil si poate fi folosit impreuna cu diferite creme pentru a face un tort delicios asa cum este cel pe care l-am facut de ziua sotului meu (vezi aici reteta).
E usor de facut si nu necesita mare indemanare. Ai nevoie de putine ingrediente pentru a-l pregati si se potriveste cu orice fel de crema. Poti pune pe el crema de vanilie clasica, ganache de ciocolata, crema de mascarpone cu ciocolata alba sau neagra etc.
Depinde mult de gusturile tale si de ce inspiratie de moment ai. Chiar si o simpla frisca facuta in casa e perfecta pentru un astfel de blat de tort dens si gustos.
De asemenea, daca cele 100 de grame de zahar ti se par prea putine in ideea ca nu e atat de dulce ca pentru gusturile tale poti sa mai adaugi ceva in plus. Eu am preferat sa pun mai putin zahar pentru ca oricum blatul se insiropeaza dupa aia si va fi mai dulce.
- 6 oua medii
- 100 grame de zahar tos
- 125 grame de nuca macinata
- 60 grame de faina
- 15 grame de cacao
- un praf de sare
- unt pentru uns tava
- hartie de copt pentru tapetat tava
Mod de preparare blat de tort cu nuca si cacao
- Aprindem cuptorul la 170 de grade si pregatim o tava de tort rotunda cu diametrul de 18 cm si pereti detasabili.
- Ungem fundul si peretii acesteia cu putin unt si apoi tapetam cu o fasie de hartie de copt doar peretii detasabili in interior in asa fel incat fasie de hartie de copt sa fie de 2 ori mai mare decat inaltimea peretilor tavii.
- Spargem ouale si separam albusurile de galbenusurile.
- Peste albusuri punem un pic de sare si incepem sa le batem cu ajutorul mixerului pana cand se albesc si isi maresc volumul.
- Adaugam jumatate din cantitatea de zahar si batem in continuare pana cand devin albicioase si ferme. Daca intoarcem castronul acestea nu vor curge.
- Cernem faina impreuna cu cacaoa si o amestecam cu nuca.
- Galbenusurile le frecam cu restul de zahar pana cand se albesc si ele la culoare dupa care adaugam succesiv putin albus si amestecam usor, apoi cateva linguri din compozitia de faina si la fel amestecam, pana cand le terminam de incorporat totul.
ATENTIE! Incepand de acum NU mai folosim mixerul. Facem acesta operatiune cu grija folosind o spatula de silicon sau o lingura, cu miscari usoare, de jos in sus, ca sa mentinem in felul acesta aerarea albusurilor obtinuta mai devreme. NU avem nevoie de praf de copt daca batem bine albusurile si facem amestecarea lor cu grija. Blatul va creste frumos la copt.
Important!! Daca nu sunteti sigur pe modul in care faceti aceasta operatiune, atunci adaugati si 10 grame de praf de copt in compozitia de faina si cacao! - Aluatul obtinut il turnam in tava pregatita mai devreme.
- Dam la cuptor pentru aproximativ 35-40 minute (la 170 de grade), in functie de cum coace cuptorul.
- Facem testul cu scobitoarea si daca aceasta iese curata oprim focul de la cuptor si mai lasam cateva minute tava inauntru cu usa de la cuptor deschisa. Nu scoatem imediat tava ca sa evitam ca un soc termic sa produca lasarea blatului.
- Dupa 5 minute scoatem tava din cuptor, lasam la racit circa 10 0minute cat sa putem manevra fara probleme tava si asa cald cum e, scoatem blatul cu grija dupa care il lasam la racit pe un gratar. Daca l-am lasa in continuare in tava s-ar umezi de la condens.
Si gata, am facut usor, simplu si rapid un blat pentru tortul notru. Acum nu mai ramane decat sa facem o crema, sa il taiem, insiropam putin, punem crema, ornam si avem un dulce gustos facut in casa chiar de noi.
Eu l-am folosit pentru a face un tort cu o crema de ciocolata si napolitana – vezi aici reteta.
Spor la pregatit blat de tort cu nuca si cacao!
Mihaela Riposan says
Acest blat nu a crescut de loc. Pare foarte tare. Abia l-am scos din captor si nu poate fi taiat in 3 blaturi pentru un tort. Probabil reteta ar trebui ajustat la 9 oua. Inca nu stiu ce gust are dar cert este ca nu a crescut de loc.
Claudia Vasilache says
NU avem nevoie de praf de copt daca batem bine albusurile si facem amestecarea lor cu grija dupa aceea. Am specificat asta in reteta! Si asta ar fi explicatia pentru care blatul nu a crescut. Nu e nevoie de mai multe oua.