Prajitura asta, pe care eu am numit-o negresa cu glazura de galbenus am gasit-o in caietul vechi de bucate al matusii mele. Nu era asta denumirea. Se chema pur si simplu prajitura cu glazura de galbenus dar eu am vazut-o ca pe o negresa dupa ce am gustat din ea.
Asa ca i-am zis negresa cu glazura de galbenus dar la fel de bine as fi putut sa ii spun si ”prajitura chinezoaica” sau ”prajitura chinezeasca”. Pentru ca, atunci cand am dat cautare pe Google ca sa vad comparativ daca mai exista reteta si in alte locuri (ca nu o fi caietul de retete al matusii mele singura sursa) am constatat cu suprindere ca unii o stiu sub denumirea aceasta mai exotica.
Nu am vrut sa-i schimb chiar atat de drastic numele fata de cel din caiet. Unele denumiri ale prajiturilor nu le inteleg. Asa cum a fost si cu cea de la prajitura ”O noapte la Venetia” -vezi AICI reteta, al carui nume totusi nu mi-am permis sa il schimb desi se putea sa ii fi spus de exemplu prajitura cu doua blaturi si crema de vanilie.
Asa ca astazi, chinezoiaca sau nu, negresa sau nu, o sa scriu reteta unei prajituri pe care oricum o vei denumi, te vei indragosti pur si simplu de ea. Iti garantez.
Blatul e ciocolatos. Deh, unt, nuca si cacao, combinate! Ce ar putea sa rezulte? Glazura e de fapt un alt strat subtire facut din galbenusuri frecate cu zahar si apoi coapte. Ca doar nu le vom pune crude, nu?
Si, ca sa fie rasfatul rasfat pana la capat mai adaugam putina ciocolata rasa peste stratul din galbenusuri, cald inca. O nebunie! Seamana putin cu reteta de prajitura cu cacao si bezea – vezi aici reteta, doar ca aceasta are albusurile in compozitia de blat.
Urmărește-mă și pe Facebook, Instagram, Youtube
Vino și tu în grupul de Facebook Lecturi și Arome
– apasă aici pentru înscriere
Sa mai zic si ca nici nu e mare bataie de cap sa o faci? Si nici nu dureaza cine stie ce? Poate putin mai mult decat iti ia sa o devorezi dupa aia fara sa te gandesti la consecinte. Pai… 6 oua, un pachet de unt, vreo 20 grame de nuca… ce, crezi ca silueta va ramane la fel?
Dar cui ii pasa cand vine vorba de aceasta simpla si delicioasa negresa cu glazura de galbenus. Si cand ma gandesc ca aveam reteta asta sub nasul meu si nu am incercat-o pana acum. Ce fraiera, nu? De Craciun e pe lista mea de prajituri pentru ca e buna si se face usor si rapid :)
- 6 albusuri
- 200 unt (la temperatura camerei)
- 200 nuci
- 100 faina
- o lingura de esenta de rom
- 60 zahar pudra
- 60 zahar tos
- 20 de cacao (2 linguri)
- o lingurita de praf de copt
- 6 galbenusuri
- 100 zahar
- 20 grame de faina
- 50 grame de ciocolata neagra
Mod de preparare pentru negresa cu glazura de galbenus
- Aprindem cuptorul la 180 de grade si pregatim o tava de 20/30 cm. Punem in ea hartie de copt.
- Separam albusurile de galbenusuri si le punem in doua vase, separat. Albusurile le vom folosi la blat iar galbenusurile pentru stratul de glazura de peste acesta.
- Batem albusurile foarte bine cu ajutorul unui mixer electric (ca acesta de aici) si cand au crescut in volum si au devenit ferme adaugam treptat zaharul tos mixand continuu pana cand se incorporeaza iar albusurile isi recapata iar fermitatea. Daca vei intoarce castronul acesta nu vor cadea.
- Separat frecam bine untul cu zaharul pudra si esenta de rom pana cand devine ca o crema (putem folosi fara probleme si mixerul din dotare).
- Adaugam in crema de unt nucile si cacaoa cernuta si amestecam bine.
- Cernem faina impreuna cu praful de copt.
- Adaugam treptat, cu miscari usoare, de jos in sus, albusurile, in asa fel incat sa pastram aerarea acestora. Nu folosim mixerul ci o lingura sau o paleta de silicon.
Vezi mai jos cum se face un tort cu blat umed si ciocolata!
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
- Adaugam, la fel, cu miscari usoare si faina alba de grau.
- Turnam compozitia obtinuta in forma pregatita din timp si dam la cuptor pentru 25 de minute la 170 de grade.
- In timpul in care se coace blatul pregatim glazura de galbenusuri. Mixam bine galbenusurile cu zaharul pana cand devin ca o crema albicioasa iar la final adaugam o lingura cu faina (20 grame).
- O data timpul scurs, scoatem rapid tava din cuptor si micsoram temperatura la 150 de grade.
- Peste blatul din tava turnam glazura de galbenuse, nivelam bine si dam iar tava la cuptor pentru inca 15 minute ca sa se coaca si acest strat.
- Cand este gata scoatem tava din cuptor, lasam la racit zece minute, timp in care radem ciocolata.
- Scoatem prajitura din tava si o lasam pe un grilaj la racit.
- Peste prajitura asa calda preasaram din loc in loc ciocolata rasa. Aceasta se va topi de la caldura prajiturii si se va forma un fel de glazura neuniforma care ii va da un aspect frumos, de mozaic.
- Dam la rece pana a doua cand cand taiem in bucati de marimea si forma dorita.
Stiu, va fi greu sa rezisti si sa nu o gusti. Nici noi nu am rezistat si am gustat asa calda, indreptand marginile prajiturii pe laterala. Insa, daca vei dori sa o tai ca sa o guste si musafirii este mai bine sa faci asta a doua zi, cand se intareste ciocolata, folosind un cutit trecut prin apa fierbinte.
Sa ai pofta la negresa cu glazura de galbenus!
Nedumerita says
Doamna, saru’mina pentru reteta, m-ati salvat ! Incercasem prajitura dupa retete de pe alte bloguri si de fiecare data, absolut de fiecare data glazura de galbenus facea crusta si raminea ichida inauntu, indiferent cit o tineam in cuptor si aruncam prajitura cu totul. Nu o data, nu de doua ori, ci de fiecare data cind incercam, pentru ca retetele nu prevedeau faina in galbenusuri. M-am saturat sa incrc retete scrise intentionat gresit pe bloguri si apoi sa ma mir de ce mie nu imi iese ! Recunostinta maxima doamna, ca ati scris reteta completa, am facut-o si mi-a iesit prima oara in viata mea !
Claudia Vasilache says
Ma bucur tare mult ca v-a iesit si v-a placut!
Daca nu pui un pic de faina se face un fel de … omleta, cam asa ceva ;)
Sa va bucurati de ea si sa o mai pregatiti :)