6 sfaturi ca sa eviti risipa de mancare de sarbatori
Am fost ieri la cumparaturi pentru a face aprovizionarea cu cele de trebuinta pentru sarbatori. Da, stiu, unii dintre voi vor zice ca e prea devreme. Insa mie nu imi place aglomeratia din magazine, specifica zilelelor de inaintea marilor sarbatori, fie ele Paste sau Craciun.
Asa ca ma organizez din timp si plec la cumparaturi macar cu doua saptamani inainte. Evident ca sunt unele ingrediente pentru meniul de sarbatoare pe care nu le pot lua decat cu o zi-doua inainte insa asta o pot face mai simplu, cumparand din magazinul de cartier.
Asa ca ieri am fost, cu lista de cumparaturi dupa mine, prin supermarketuri in speranta ca voi avea o zi linistita de mers la cumparaturi. Am fost insa surprinsa de aglomeratia existenta. Si nici macar nu era duminica de inainte Craciunului!
M-am intrebat inevitabil, oare cati dintre acesti romani iesiti la cumparaturi chiar gandesc eficient un meniu si se gandesc sa minimizeze risipa de mancare de sarbarori. Ca sa nu zic sa o elimine.
Mi-am adus aminte si de anii din urma cand a doua zi dupa Craciun magazinele erau iar luate cu asalt de cei ce … in mod surprinzator au terminat de consumat tot ce am gatit pentru masa festiva. Dar oare asa sa fi fost? Sau noi, oamenii in general ne-am obisnuit deja cu risipa?!
Intr-un articol de acum ceva ani citisem ca un roman arunca cel putin 400 de grame de mancare zilnic! Ingrijorator, nu? Mai ales intr-o tara in care mai toti ne plangem de salarii mici si ca veniturile abia ne ajung sa traim de la o zi la alta.
De ce se ajunge sa se arunce mancare? Printre motive se pare ca s-ar afla calcularea gresita a portiilor, cumparaturile facute in exces dar si obsesia romanilor in ceea ce priveste termenele de valabilitate. Despre asta trebuie neaparat sa discutam separat, intr-un alt articol. Pentru ca subiectul de astazi este unul despre cum sa eviti risipa de mancare de sarbatori.
6 sfaturi ca sa eviti risipa de mancare de sarbatori
1. fa cumparaturi in mod inteligent si organizeaza-te din timp. Fa-ti un meniul consultandu-te cu toti membri familiei. Afla ce si-ar dori fiecare sa manance de sarbatori si tine cont de dorintele lor.
2. fii realist atunci cand iti faci meniul si adapteaza portiile. Daca ai, de exemplu, o familie formata din doi adulti si doi copii vei calcula portiile tinand cont ca un copil nu va manca cat un adult. Si mai mult de atat, copii au mofturile lor (preferintele lor culinare) si atunci va trebui sa te adaptezi. Sa gatesti o parte din mancaruri cat pentru doua persoane si restul cat pentru 4. De aceea punctul 1 nu este de taiat din lista.
3. verifica ce ai deja in frigider si/sau camara. Vezi daca frigiderul functioneaza cum trebuie, daca ai loc in camara pentru tot ce vei cumpara. Daca ai, de exemplu, un frigider cu doua usi ca aceasta de aici, la care partea de congelare este mai mica, nu cumpara prea multa carne pentru ca nu o vei putea pastra pentru mult timp in frigider. Fa inventarul alimentelor din frigider/camara si cand faci lista de cumparaturi trece doar efectiv ce ai nevoie.
4. nu pleca sa iti faci aprovizionarea pentru masa de sarbatori daca nu ai verificat bugetul si nu ai facut lista de cumparaturi. Recunosc ca si eu am plecat de multe ori la cumparaturi fara lista. Si cand am ajuns acasa mi-am dat seama ca am facut cumparaturi din impuls si nu ca as fi avut neaparat nevoie. Asa ca, acum imi dau silinta sa nu mai uit pe masa lista de cumparaturi ci sa o iau la mine. Oricat de mica ar fi aceasta lista ea tot iti va servi ca si reper. Vorbesc la modul general. In mod particular insa, referindu-ma la zilele de sarbatoare, lista de cumparaturi este chiar necesara cand mergi sa faci aprovizionarea.
5. daca totusi nu te-ai putut abtine si ai cumparat sau pregatit prea multe organizeaza surplusul pe portii. Pune in pungi sau caserole si conserva pe timp mai indelungat la congelator.
Eu asa am procedat ieri. Cum nu taiem porc pentru ca necesarul/consumul de carne de porc in familie este mic, dar am dorit sa avem pe masa de sarbatori si ceva produse traditionale ale caror retete le gasesti deja pe blog (toba, chisca, carnati, etc) am cumparat o cantitate mai mare de carne, am decis, in functie de meniu cat ne trebuie pentru fiecare preparat, am portionat si am pus in congelator. Avem o combina frigorifica de acest gen care ne este foarte utila in aceasta perioada.
De asemenea, daca ai gatit mai mult decat necesarul si vezi ca nu se consuma tot dupa masa festiva, reevalueaza situatia si congeleaza portiile ramase in plus. Nu astepta sa se strice pentru ca mai apoi sa le arunci.
6. Fii darnic! Daca ai cumparat prea mult, daca ai gatit prea mult, daca nu ai loc in frigider sau congelator, NU ARUNCA! Mai degraba DARUIESTE. Un platou mic cu prajituri sau unul cu aperitive, o farfurie de sarmale sau chiar ciorba, pot fi daruite cu drag unui batran singur, unor copii din vecini, sau unor familii cu probleme financiare.
Clar, ca sfaturi si solutii ca sa eviti risipa de mancare de sarbatori sunt mai multe. Mult mai multe decat cele 6 enumerate de mine.
Cu siguranta si tu mai stii cateva asa ca te astept sa lasi intr-un comentariu parerea ta referitoare la acest subiect dar si sfaturi care sa ne ajute sa evitam risipa de mancare de sarbatori. Si nu numai!
vavaly says
mie mi se potriveste cea cu daruitul. chemam la masa musafiri sa impartim mancarea :). noi mancam foarte putin si dacca gatesc o rațăintreaga ne ajunge o saptamana :)))
Claudia V says
sa stii ca asta cred ca e cea mai buna. Faci si un gest frumos acum de sarbatori <3
Iuliana says
Of, da, asta cu risipa de mancare e o problema care doare rau…
Punctul 6 cred ca e preferatul meu. Se intampla sa nu reusim sa ne organizam cum trebuie, sa uitam lista acasa, sa…orice… Dar macar sa ne dam seama la timp ca avem prea mult si sa impartim surplusul nostru cu cei care au nevoie. Si sunt atat de multi! Mancarea aia pe care o lasam sa se invecheasca sau sa se strice in frigider, prinde atat de bine daruita la timp unor semeni mai putin norocosi decat noi!