Da, am mai gasit ceva gogosari in piata si da, am mai facut o zascusa. O zacusca de gogonele de data asta. Am zis si saptamana trecuta ca e ultima reteta de zacusca pe care o postez anul asta. Si ultima pe care am facut-o. Pai nu era pacat sa nu fac si o zacusca de gogonele daca tot mai aveam cateva culese din propria gradina de zarzavat?
Mai ales ca era si curioasa ce gust o avea zacusca de gogonele. Vazusem eu in niste carti vechi de bucate ca se poate face si am zis ca sa incerc. Am fost chiar surprinsa de rezultat. Nu ma asteptam ca zacusca de gogonele si gogosari sa fie atat de buna. Clar anul viitor o sa mai fac inca o portie.
Zacusca de gogonele se face relativ usor. Ca mai toate retetele de zacusca. Iau ceva timp dar nu e mare filozofie sa faci asa o conserva pentru iarna. Si, mereu zic, ar fi pacat sa nu faci mai ales daca ai si o mica gradina de zarzavat sau daca preturile legumelor in piata sunt foarte mici.
La iarna te vei duce sa cumperi zacusca de la magazin si te asigur ca nu va iesi la fel de buna ca cea facuta de tine acasa, din ingrediente pe care le cunosti. Si mai ales, FARA conservanti.
- 2 kg gogonele
- 2 kg de gogosari curatati
- 1 kg de morcov
- 500 ml ulei
- 1,5 kg ceapa
- 400 pasta de rosii
- 400 pasta de ardei
- sare piper dupa gust
Mod de preparare pentru reteta de zacusca de gogonele
- Spalam gogonelele si apoi le punem in apa clocotita si le fierbem zece minute. Le scoatem din apa fierbinte si le bagam imediat in apa rece.
- Dupa ce s-au racit decojim gogonelele si le taiem cubulete.
- Curatam si taiem ceapa si gogosarii iar morcovul il dam pe razatoarea mica.
- Incingem 200 ml de ulei intr-o tigaie, adaugam ceapa si o calim cateva minute pana isi schimba culoarea.
- Adaugam morcovul si gogosarul si mai lasam la gatit impreuna inca un sfert de ora, aproximativ, dupa care punem si gogonele si lasam sa se gateasca impreuna inca 20 de minute, ca sa scada zeama lasata.
Vezi mai jos cum se sterilizeaza borcanele si capacele!
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
Apasă si pe clopotel pentru noutati!
- Adaugam restul de ulei, pasta de rosii si cea de ardei, potrivim de sare si piper si lasam sa se gateasca impreuna pana cand zeama scade si uleiul se ridica la suprafata. Atentie! Amestecam mereu ca sa nu se prinda de fundul vasului in care face zacusca de gogonele.
- Cand este gata punem zacusca de gogonele asa fierbinte in bocanele sterilizate in prealabil si le punem in cuptorul incalzit (la foc foarte mic) pentru inca 30 de minute dupa care lasam tot in cuptor sa se raceasca lent.
- A doua zi le punem in camara la rece si pe timpul iernii desfacem un borcan cu zacusca de gogonele pe care il consumam cu pofta.
Spor la facut zacusca de gogonele si gogosari!
Antoaneta says
Nu aveam habar ca exista asa ceva!
Interesant, Claudia!
Claudia V says
Ohoo… exista si inca cum… E reteta in cartile vechi de bucate doar ca eu am adapatat-o. Doar am luat ideea de acolo si am fost surprinsa cat de buna poate fi.