Reteta de vinete umplute cu legume la cuptor este una specifica bucatariei otomane. Este cunoscuta in partile locului sub numele de Imam Bayildi, sau, in traducere ”sultanul a lesinat”.
Este o reteta veche pe care o gasiti in carti de bucate cum este cea a Silviei Jurcovan de unde m-am inspirat si eu. In reteta ei vinetele se fierb in apa timp de 5 minute dar mie mi-a fost mai comod sa le pun la cuptor. Tot trebuia sa incing cuptorul pentru a le pune si cu umplutura de legume.
Silvia Jurcovan le zice ”vinete impanate” si nu le desface in doua pentru a le umple ci le cresteaza lateral dupa care baga umplutura in acele crestaturi facute. Necesita putina rabdare si indemnare.
Cum insa eu sunt mereu pe fuga si imi plac retetele rapide si usor de facut am ales varianta de vinete umplute cu legume la cuptor, in care vinetele sunt taiate in doua si folosite ca niste barcute.
Poate alta data, cand o sa mai am putin timp liber o sa incerc si varianta Silviei Jurcovan, cea de vinete impanate si facute cumva la cuptor dar cu sos de rosii.
Insa oricum ar fi facute, vinetele umplute cu legume la cuptor sunt, cu siguranta, la fel de bune si sanatoase.
- 3 vinete medii lunguiete
- doua cepe rosii mici sau una mare
- cinci catei de usturoi
- un ardei galben
- doua trei rosii medii (500 grame)
- 100 grame de ulei
- o mana de patrunjel tocat
- o lingura si jumatate de sare
- o jumatate de lingurita de fulgi de ardei iute (sau un ardei iute proaspat)
- o jumatate de lingurita de ghimbir (optional)
Reteta de vinete umplute cu legume la cuptor
- Alegem vinete mai lunguiete si bine coapte.
- Spalam vinetele si le taiem cozile dupa care le curatam coaja din 2 in 2 centimetri astfel incat in final sa rezulte 4 dungi albe si 4 dungi negre.
- Despicam vinetele in doua pe verticala si le scufundam intr-un castron cu apa calduta in care am pus sare. Le lasam sa stea 30 de minute ca sa se extraga zeama amara din ele.
- Aprindem cuptorul la 180 de grade si punem hartie de copt in tava de la aragaz.
- Dupa ce au stat in apa le scoatem, le scugem de apa si usor, cu mainile se stoarcem putin.
- Scobim miezul vinetelor cu ajutorul unei linguri si il dam deoparte avand grija sa nu indepartam prea mult miez astfel incat sa nu deterioram coaja.
- Punem vinetele in tava de la aragaz, le stropim cu putin ulei de masline si le dam la cuptor pentru 15 minute.
- Intre timp pregatim tocatura de legume: tocam ceapa, ardeiul rosiile si miezul de la vinetele le taiem cubulete mici.
- Incingem restul de ulei intr-o tigaie si adaugam usturoiul tocat. Lasam sa se gateasca o jumatate de minut dupa care adaugam pe rand legumele. Intai ceapa, lasam putin sa se gateasca, apoi pune si ardeiul si vinetele iar in final rosiile. Daca nu este suficient lichid adaugat doua-trei linguri de apa.
Vezi mai jos si o alta reteta de vinete.
Apasa pe poza si ABONEAZA-TE si tu la canalul de Youtube!
- Potrivim gustul cu sare, piper, ardei iute, ghimbir sau ce fel de condimente ne plac si lasa sa se gateasca aproximativ 10 minute cat sa se gateasca legumele si sa mai scada zeama. La final adaugam patrunjelul tocat.
- Lasam putin la racit umplutura de legume. La fel si vinetele pe care le scoatem din cuptor.
- Umplem vinetele cu legumele calite in prealabil. Stopim cu putin ulei.
- Dam iarasi la cuptor pentru inca 30 de minute la 180 de grade.
- Lasam putin sa se raceasca si putem sa le mancam cu mare pofta. Va asigur ca veti mai face reteta cand cumparati vinete ;)
Spor la gatit vinete umplute cu legume la cuptor!
Iuliana says
Yum, yum, ce-mi place reteta asta! :)
Claudia V says
Si noi ne-am indragostit de ea de cand am descoperit-o! :)