Astazi facem vinete la cuptor cu sos de iaurt si rodie. Vreti? Este o reteta suprinzator de simpla si de gustoasa. Ca sa nu mai zic si celebra.
Reteta ii apartine celebrului chef britanic de origine israeleana, Yotam Ottolenghi si este testata in intreaga lume. Iar acum i-a venit randul sa fie testata si in bucataria ”Lecturi si Arome”.
Cine este fericitul posesor al cartii ”Plenty” scrisa de Ottolenghi (o gasiti aici in format electronic) va putea sa testeze reteta ghidandu-se dupa pasii descrisi acolo. Insa reteta originala este publicata si pe net. Asa am gasit-o si eu si am luat-o de aici.
Cum va spuneam si la inceput, este o reteta foarte usor de facut. Practic se pun vinetele la copt, taiate si crestate in prealabil, cu un cutit. Se asteapta 40-45 de minute pana se coc, inca vreo 5 macar pana se mai racesc si apoi, se toarna un sos de iaurt peste ele, ceva samburi de rodie si gata pranzul sau cina noastra.
O reteta care se incadreaza perfect in stilul retetelor cu care v-am obisnuit pana acum. Simpla, practica, fara mari batai de cap dar deosebita.
Singurul ”lucru mai dificil de facut este sa aveti la indemana, in casa, o rodie si ceva condimente specifice. Yottam Ottolenghi foloseste ca si condiment za’atar, un condiment cu origini in Orientul Mijlociu. Practic acesta este o combinatie de maghiran, oregano, sumac, susan, sare, cimbrisor, busuioc ce poate fi deci facuta si in casa. Adi Hadean ne da si reteta unui za’atar homemade.
Bun, acum, nu fiti dezamagiti si descurajati daca nu aveti fiecare condiment in parte din lista. Nici o problema. Adaptati reteta si faceti-va pofta si gatiti vinete la cuptor in sos de iaurt, condimentand cu ce aveti. Un oregano, ceva maghiran sau niste susan sunt condimente uzuale si des intalnite in bucatarie, deci e posibil sa le aveti deja.
La ce sa nu renuntati insa este rodia. Fara semintele dulci acrisoare de rodie reteta de vinete la cuptor cu sos de iaurt parca nu mai are acelasi farmec. Nici eu nu am avut za’atar in casa si nici toate ingredientele pentru a-l face dar asta nu m-a impiedicat sa o testez si va spun ca este absolut minunata.
Vezi aici o alta varianta de vinete la cuptor cu ulei de masline si condimente
NU uita sa te abonezi si tu la canalul de Youtube!
Iar ce este mai important, si insist pe acest aspect, este faptul ca e o reteta simpla si o reteta usor de facut. As zice si rapida daca ar fi sa luam in calcul doar timpul de preparare. Ca restul e facut de cuptor. Noi putem face altceva cat asteptam sa se coaca vinetele.
- 2 vinete lungi, de marime medie
- o lingurita de sare
- 60-70 ml de ulei de masline
- o lingurita rasa de cimbru uscat si macinat
- samburii de la o jumatate de rodie
- 200 ml iaurt (eu am folosit de 3,5% grasime)
- un catel de usturoi
- o lingura de ulei de susan
- o jumatate de lingurita de sare
- un varf de cutit de cimbru
- un varf de cutit de oregano
- un varf de cutit de maghiran
- sau o lingurita de za'atar daca aveti
Mod de preparare pentru reteta de vinete la cuptor cu sos de iaurt
- Spalam bine vinetele si le taiem in doua pe lungime, lasand si putin din codite.
- Cu ajutorul unui cutit foarte bine ascutit crestam vinetele, hasurandu-le. Facand mici crestaturi diagonale intr-o directie si in alta. Vom fi atenti sa nu taiem si coaja vinetelor, deci sa nu patrundem cu taietura prea adanc.
- Aprindem cuptorul la 200 de grade si punem hartie de copt in tava de la cuptor.
- Punem jumatatile de vinete in tava si turnam peste suprafata lor crestata, din belsug, ulei de masline si intindem bine cu ajutorul unei pensule.
- Presaram sare si cimbru maruntit.
- Dam tava in cuptorul incins, pentru aproximativ 40-45 minute, in functie si de cat de mari sunt vinetele. Le verificam cu ajutorul unei furculite si cand sunt gata le scoatem si le lasam putin la racit.
- In acest timp pregatim sosul de iaurt. Pur si simplu adaugam in iaurt, usturoiul pisat, sare si putin ulei. De susan, de masline, de ce aveti. Ideal ar fi sa adaugati un ulei de calitate, nu rafinat, de floarea soarelui. Amestecati bine si lasati sa se intrepatrunda aromele cat se racesc vinetele.
- Taiati rodia in doua si scoateti semintele.
- Asezati vinetele pe platou/farfurie, turnati de-a lungul fiecarei jumatati iaurt condimentat, presarati putin amesteca de condimente si cateva boabe de rodie. Fiti generosi. Bobitele acestea dau vinetelor un gust absolut minunat!
- Turnati in fir subtire si putin ulei de susan si serviti cu pofta. Pentru decor eu nu m-am putut abtine sa nu adaug si doua-trei frunzulite de menta pentru ca imi place foarte mult combinatia de iaurt si menta.
Serviti cu pofta vinete la cuptor in sos de iaurt!
Alte retete cu vinete gasiti aici
Le-am facut si eu de cateva ori deja. Inca ma mai minunez ce reteta simpla, gustoasa si de efect poate iesi din doar 2-3 ingrediente relativ ieftine si banale. Pentru mine asta e adevarata arta in bucatarie :)
Da! Exact! Asta ar si trebui sa incercam sa facem. Sa cautam sa gatim retete simple, de sezon, si condimentate in asa fel incat sa fie delicioase ;)