Daca toata saptamana asta ne-am delectat cu ceva dulce, fie el o prajitura, o inghetata sau un gem, e timpul si pentru o mancare mai serioasa ca doar mai si mancam, nu doar gustam deserturi, nu? Asa ca va propun o reteta usor de facut de… lasagna cu spanac si ricotta. Adica varianta vegetariana a faimoasei retete de lasagna cu carne, atat de indragita de italieni si nu numai.
In mod obisnuit, o reteta de lasagna are in compozitie si un sos bechamel, adica un sos alb cu unt, lapte si faina. Un sos destul de caloric si mai greu de digerat. Asa ca eu am preferat sa incerc o alta varianta de a face lasagna, mai dietetica si mai pe gustul nostru, inspirata fiind o reteta dintr-o carte de bucate a lui Jamie Oliver, si anume un sos cu iaurt si suc de rosii.
Este, o sa vedeti, o reteta simpla si usor de facut, relativ rapida, daca nu punem la socoteala timpul de asteptare cat se gateste in cuptor. Practic sosul acela de iaurt si rosii va gati si inmuia foile de lasagna si le va da in final un gust usor acrisor, complementar cu dulceata din spanac si ricotta. Noua ne-a placut varianta asta mai dietetica. Sunt curioasa voi ce parere aveti, dupa ce o incercati :)
Reteta de lasagna cu spanac si ricotta
- Ingrediente pentru reteta de lasagna cu spanac si ricotta
250 grame de ricotta
400 spanac congelat
400 grame de paste tip lasagna
o lingura de ulei
doi catei de usturoi
doua oua
o jumatate de lingurita de sare
un sfert de lingurita de piper macinat
un sfert de lingurita de nucsoara macinata
cinci linguri de iaurt (de casa am avut eu)
sapte linguri de suc de rosii (de casa am avut eu)
cinci-sase linguri de parmezan ras
putin ulei pentru uns tava
- Mod de preparare pentru reteta de lasagna cu spanac si ricotta
- Punem uleiul in tigaie si il incalzim usor.
- Adaugam usturoiul curatat si taiat marunt, dupa care punem spanacul congelat si lasam sa se dezghete in tigaie, pe masura ce se gateste. Sau invers :)
- Cand spanacul s-a dezghetat si a scazut toata apa lasata il dam deoparte si il lasam la racit.
- Separat, punem branza intr-un castron, adaugam ouale batute bine si apoi, cand spanacul e racit il punem si pe acesta.
- Asezonam cu sare, piper si nucsoara macinata.
- Aprindem cuptorul la la 180 grade si pregatim o tava in forma dreptunghiulara, de chec, din yena, de 10/24 cm.
- O ungem putin cu ulei si asezam pe fundul acesteia un rand de foi de lasagna. Peste ele punem cateva linguri din compozitia de ricotta si spanac, parmezan si apoi alt rand de foi de lasagna. Continuam asa pana cand umplem pana sus tava.
- Ultimul strat va trebui sa fie unul din foi de lasagna peste care vom turna compozitia de iaurt si suc de rosii, ametecate in prealabil.
- Cu ajutorul unui cutit ”ridicam” usor, pe laterala foile de lasagna ca sa permitem lichidului sa intre si in profunzime si sa cuprinda si foile din partea de jos.
- Dam tava la cuptor pentru aproximativ o ora, pana cand tot iaurtul de deasupra devine uscat.
- Taiem felii si servim lasagna cu spanac calda si cu pofta :)
Pofta buna sa aveti!
Raluca says
Minunată rețetă! Am facut-o deja de două ori. Înainte sa o gasesc, n-am îndrăznit să fac niciodată lasagna, pentru că mă descuraja sosul Béchamel, care mi se pare prea sățios. Im schimb, mie mi-au intrat mult mai puține foi. Concluzia este ca, oricum, reteta este superba si am inclus-o in “repertoriul” meu.
Claudia Vasilache says
Multumesc! Ma bucur ca ti-a placut!
Si eu am patit la fel ca si tine pana cand mi-am facut curaj si am incercat altceva in loc de sosul Bechamel care e foarte gustos dar e mult prea ”greu”. Si de atunci am mai mancat si noi lasagna :))
anasylvi says
Buna idee atunci cand am vegetarieni la masa sau nu am chef de carne! Multumesc!
Claudia Vasilache says
Ma bucur ca iti place ideea! Sa stii ca eu nu prea ma omor dupa lasagna cu carne.Mai mult imi place aceasta varianta.
Iuliana says
Imi place reteta ta cu sosul de iaurt! Ca sa nu mai spun ca eu sunt ca ne-oamenii, prefer lasagna fara carne, deci cu spanac e perfecta pentru mine :)
Claudia V says
:)))))))))) hai mai, ca ne-oamenii, zau asa….