Reteta de desert cu lapte de cocos si crocant de ciocolata, pe care o scriu astazi este o reteta simpla si rapida, perfecta pentru iubitorii aromatului cocos. Este si o reteta vegana sau altfel spus o reteta de post, sanatoasa si savuroasa pe care merita sa o incercati daca va place laptele de cocos.
Mi-am imaginat acest desert simplu provocata fiind impreuna cu alti 8 bloggeri culinari, de fetele de la Savori Urbane sa gatim, doua retete care sa aiba ca ingredient painea crocanta de la Finn Crisp adusa in Romania de Maresi Foodbroker.
Despre aceasta painica crocanta v-am vorbit deja cand am publicat prima reteta, cea sarata, adica reteta de pasta de ciuperci cu nuca si ansoa pe care o gasiti AICI asa ca o sa trec direct la reteta de desert cu lapte de cocos si crocant de ciocolata de astazi.
Aceasta reteta, cum spuneam si la inceput, este usor de facut si este relativ rapida. Spun relativ pentru ca exista un timp de asteptare pana cand puteti sa puneti desertul in pahare. In rest, desi suna de parca ar fi complicat de facut, practic mare lucru nu e.
Avem nevoie de in care sa extragem/separam grasimea de cocos si apoi, cu ajutorul acesteia facem mousse-ul si ganache-ul. Cum desertul are o pronuntata aroma de cocos, am gandit ca merge foarte bine sa fie combinat si cu ceva acrisor asa ca am ales, ca si fructe visinele puse la congelator pe iarna. Dar cred ca la fel de bun ar iesi si cu orice alt fruct acrisor.
Painica crocanta Finn Crisp Multigrain am transformat-o intr-un fel de pesmet si am combinat-o cu cacao si zahar rezultant astfel un fel de crocant de ciocolata foarte gustos, usor dulce-sarat.
In final, deasupra am pus o bucatica din aceeasi painica crocanta si am stropit putin cu un sirop mai gros facut din zeama lasata de visinele pe care le-am fiert putin impreuna cu o lingura de zahar.
Acum o sa trec la explicarea retetei si o sa va invit sa o incercati si voi si sa imi spuneti, lasand un comentariu la sfarsitul postarii, daca v-a placut.
Reteta de desert cu lapte de cocos si crocant de ciocolata
- Ingrediente pentru reteta de desert cu lapte de cocos si crocant de ciocolata
– mousse din lapte de cocos si unt de alune
150 de grame de smantana din lapte de cocos (dintr-o conserva de 400ml)
doua lingurite de unt de alune (sau arahide)
doua lingurite de zahar pudra
– ganache din lapte de cocos
100 de grame de smantana din lapte de cocos (dintr-o conserva de 400ml)
50 de grame de ciocolata neagra cu 35% cacao
– crocant de ciocolata cu biscuiti Finn Crisp
10 felii de paine crocanta Finn Crisp Multigrain
doua lingurite de cacao
doua lingurite de zahar tos
doua lingurite de ulei de cocos
200 grame de visine congelate
o lingura de zahar
- Mod de preparare pentru reteta de desert cu lapte de cocos si crocant de ciocolata
- Cu o zi inainte punem o conserva de lapte de cocos de 400 ml in frigider.
- A doua zi o desfacem si separam, cu grija crema care s-a adunat deasupra si care este grasimea din laptele de cocos. Daca e o marca buna de conserva de lapte de cocos veti obtine 250 de grame de grasime de cocos care este suficienta pentru acest desert.
- Impartim grasimea de cocos in doua. Intr-un bol punem 150 de grame iar in altul 100 de grame.
- In bolul cu 150 de grame de grasime de cocos adaugam doua lingurite incarcate de unt de alune (sau arahide) si mixam cu ajutorul mixerului de bucatarie pana cand se transforma intr-o crema pe care o vom da la frigider.
- Celalalt bol, cu doar 100 de grame de lapte de cocos in punem peste un vas cu apa fierbinte si adaugam ciocolata rupta bucati.
- Lasam sa se topeasca si apoi amestecam bine pana la omogenizare dupa care dam la rece minim doua ore. Am obtinut astfel mousse-ul din lapte de cocos si unt de alune.
- O data timpul trecut scoatem din frigider bolul cu crema de ciocolata si batem cu telul pana cand se deschide la culoare. Am facut astfel ganache-ul de ciocolata si lapte de cocos.
- Pentru a face crocantul de ciocolata incepem prin a sfarama cu ajutorul mini tocatorului sau al unui sucitor, cele zece felii de painica crocanta Multigrain de la Finn Crisp pana cand obtinem un fel de pesmet mai mare. Atentie! Nu il transformam in faina ci il lasam bucatele mai mari.
- Punem pesmetul astfel obtinut intr-un bol, adaugam cacaoa, zaharul si untul de cocos dupa care, cu ajutorul degetelor framantam compozitia care nu se va lega ci va ramane sfaramicioasa ca un fel de pamant.
- Visinele le punem intr-o craticioara, adaugam zaharul peste ele si le lasam sa se gateasca la foc mediu aproximativ cinci minute, cat sa se topeasca zaharul si sa lase zeama.
- Scurgem zeama de la visine, dam visinele la rece si apoi continuam fierberea, cu atentie, inca doua-trei minute pana cand se leaga siropul si devine gros. Lasam la racit.
- Pentru a monta desertul in pahare procedam in felul urmator: la baza paharelor punem doua-trei lingurite de crocant de ciocolata, adaugam o parte din mousse-ul din lapte de cocos si unt de alune, un strat de visine si apoi pune o lingurita de ganache de ciocolata, inca una de crocant, restul de visine iar in final ce a mai ramas din ganache-ul de lapte de cocos. Evident ca aceasta impartire o vom face pentru cele doua pahare in care am montat desertul.
- Deasupra asezam o bucatica de paine crocanta FinnCrisp si turnam in fir subtire siropul gros facut din zeama de la visine.
- Dam la rece sa servim imediat, dupa preferinta.
Nota: Din cantitatile folosite in reteta am facut doua portii mari insa, dupa gusturile mele, fiind un desert foarte consistent cred ca merge sa faceti trei sau chiar patru portii mai mici.
Pofta buna sa aveti!
Iuliana says
Ce minunatie ai facut tu aici! Imi place combinatia de arome. Si pozele sunt foarte frumoase :)
Claudia V says
Multumesc, Iuliana.
Ma bucur ca iti place desertul acesta vegan :)