Reteta aceasta de biscuiti de post cu vin alb este o reteta foarte simpla si usor de facut iar rezultatul final o sa va surprinda placut. In plus, daca aveti copii, acestia se vor bucura ajutandu-va sa decupati biscuitii cu ajutorul formelor pentru decupat aluat.
La origine reteta este specifica si foarte raspandita in Italia unde este cunoscuta sub numele de ”ciambelle al vino bianco e anice” un dulce specific zonei Castelli Romani. In perioada postului Craciunului mi-am adus aminte de acesti biscuiti sub forma de gogosele si am scotocit pe Youtube dupa o reteta orientativa pe care sa o pun in practica.
Insa, spre deosebire de italieni, care ii fac in mod traditional in forma rotunda si cu gaura in mijloc, ca niste gogosi (de aici si numele), eu am preferat sa ii fac sub forma de biscuiti folosind formele pentru decupat aluat.
Si trebuie sa va spun ca din postul Craciunului de cand am incercat reteta pentru prima data, si pana acum am mai facut-o de trei ori si chiar si in alte combinatii decat cea originala, cu anason.
Asa ca v-o recomand cu toata increderea si va asigur ca veti fi surprinsi de rezultatul final si nu veti mai cumpara biscuiti din magazin, acestia fiind mult mai gustosi dar si mai sanatosi.
Reteta de biscuiti de post cu vin alb si anason
- Ingrediente pentru reteta de biscuiti de post cu vin alb si anason
500 grame de faina alba de grau plus cateva linguri pentru presarat pe masa de lucru
175 grame de vin alb
80 de grame de zahar
120 grame de ulei de masline
o lingurita de praf de copt
o varf de cutit de sare
o lingurita de anason macinat (sau o lingurita de coaja rasa de portocale)
- Mod de preparare pentru reteta de biscuiti de post cu vin alb si anason
- Cernem intr-un castron faina impreuna cu zaharul, praful de copt, anasonul si sarea.
- Facem in mijloc o gaura si adaugam treptat vinul si uleiul, amestecand, cu ajutorul unei linguri faina de pe margini pana cand incepem sa obtinem un aluat pe care il transferam pe masa de lucru presarata cu faina si il framantam cat sa il uniformizam si sa ii dam o forma rotunda, de bila.
- Invelim aluatul in folie alimentara si il lasam la rece cateva ore, chiar si pana a doua zi, dupa care putem sa coacem biscuitii.
- Aprindem cuptorul la 180 de grade si punem in tava de la cuptor hartie de copt.
- Impartim aluatul in bucati cat de cat egale si, cu ajutorul unui sucitor incepem sa intindem aluatul, pe suprafata de lucru presarata cu faina, dupa care il decupam cu ajutorul formelor.
- Punem, pe rand, biscuitii in tava si cand se umple o dam la cuptor pentru aproximativ 25 de minute, in functie de cuptor. Cand incep sa se rumeneasca ii scoatem si ii lasam sa se raceasca.
- Intre timp coacem si restul biscuitiilor procedand la fel cum am explicat mai sus. In total vor iesi aproximativ trei tavi de biscuiti. Par multi dar la cat de buni sunt va asigur ca nu va vor ajunge pentru mult timp ;)
Nota: In reteta originala biscuitii se dau prin zahar inainte de a-i pune la copt insa eu i-am preferat asa, simpli pentru a reduce cantitatea de zahar din reteta.
De asemenea, am incercat si varianta cu coaja de portocala in loc de anason si au iesit la fel de deliciosi asa ca va recomand sa va jucati cu aromele si sa gatiti biscutii care va plac.
Pofta buna sa aveti!
Interesanta reteta. De incercat!
Neaparat! :p