Desi suna tare sofisticat si de multe ori am ezitat sa incerc reteta doar pe acest motiv, acum pot spune ca sunt efectiv fan al acestui atat de cunoscut desert frantuzesc si a devenit unul dintre deserturile preferate ale familiei mele. Principalul motiv, in afara de gustul deosebit este faptul ca se face foarte repede. Si pe cat de repede se face este si gustos si aspectuos asa ca daca aveti musafiri care se anunta cu o ora inainte va garantez ca aveti timp sa il faceti pana cand sosesc.
Ca sa nu mai spun si ca nu necesita nici multe ingrediente care de obicei se mai gasesc prin frigiderele noastre. Ceva fructe, niste oua, lapte si smantana plus faina din camara. In principiu se face cu cirese. Adica asa l-au gandit francezii sa fie. Insa, desi nu am incercat cu alte fructe, nu ma indoiesc ca iese la fel de bun. Cu siguranta il voi testa acest traditional clafoutis cu cirese si in alta varianta dupa ce trece vremea cireselor. Vara e lunga si pofta de deserturi cu fructe e mare!
Reteta de mai jos, si curajul de a incerca in sfarsit un clafoutis cu cirese care pana acum mi se parea ceva foarte complicat nu au aparut asa deodata ci noroc cu Provocarea Secreta si blogul doamnei Elena care mi-a fost repartizat luna aceasta de catre Kadia care a organizat parada retetelor. Ii stiam blogul doamnei Elena, mai gatisem de pe el si stiam ca am ce sa aleg ca sa fie pe gustul meu. Initial ma gandisem la o reteta asiatica pentru ca stiu ca si ea este fan al acestei bucatarii insa, de data asta mi-a facut cu ochiul o reteta frantuzeasca. Si cum de ceva vreme imi tot propusesem sa incerc si eu faimosul clafoutis cu cirese am hotarat pe loc ca e cazul sa fac acest experiment. Asa ca, doamna Elena va multumesc pentru indemn si reteta pe care de acum o sa o pregatesc cu mare drag pentru ca imi place foarte mult :)
De cand am descoperit pe blogul ei reteta de clafoutis cu cirese si de cand tot sunt cirese din belsug am pregatit reteta de cateva ori si chiar in diferite moduri in sensul ca nu tot timpul am avut cantitatile respective de ingrediente. Asa ca astazi o sa va dau varianta mea de reteta de clafoutis cu cirese care o are la baza pe cea a doamnei Elena. Daca vreti sa gatiti clafoutis cu cirese pentru mai multe persoane si va place mai dulce, va indrum spre reteta ei iar daca vreti o cantitate mai mica puteti incerca varianta mea de mai jos.
Reteta de clafoutis cu cirese
- Ingrediente pentru reteta de clafoutis cu cirese
400 grame de cirese fara samburi
25 de grame de unt
un plic de zahar vanilat
trei oua
doua linguri de zahar
un strop de sare
55 grame de faina
75 grame de lapte
10o grame de smantana pentru frica
- Mod de preparare pentru reteta de clafoutis cu cirese
- Pregatim o tava, ideal ar fi de yena sau silicon si aprindem cuptorul la 190 de grade. Eu am folosit un vas din yena de 28/16 cm.
- Punem untul taiat bucati in tava iar peste el asezam ciresele, curatate de samburi in prealabil iar peste acestea presaram zaharul vanilat.
- Dam tava la cuptor pentru pentru zece minute, maxim un sfert de ora cat sa se caramelizeze zaharul presarat de pe cirese si sa mai scada din zeama pe care acestea o vor lasa.
- Intre timp pregatim compozitia de oua, lapte si smantana si incepem prin a bate foarte bine, cu ajutorul telului sau a mixerului, ouale cu zaharul pana se fac ca o crema dupa care adaugam treptat laptele si faina, alternandu-le si amestecand continuu ca sa nu se formeze cocolosi.
- La final adaugam putina sare si smantana pe care o incorporam foarte bine.
- Scoatem tava cu ciresele din cuptor si foarte rapid turnam peste ele compozitia cu lapte, oua si smantana pe care am pregatit-o mai devreme.
- Dam iar tava la cuptor pentru aproximativ o jumatate de ora, pana cand observati ca partea din interior.mijloc a devenit si ea ferma (nu mai e lichida).
- Cand prajitura este gata scoatem tava din cuptor, lasam la racit si apoi o putem taia bucati, pudra cu zahar si servi, fie calda fie chiar rece.
Pofta buna sa aveti!
Elena says
Iata si poza clafoutisului meu MINUNAT, ce zici e aratos? Ciresele au fost rosii, poate era mai fistichiu cu negre
Claudia V says
E foarte aratos! :) M-ai convins. Mai fac unul azi ca prea imi o pofta :)))
Adevarul e ca se face usor si e foarte bun asa ca merita facut!
Multumesc pentru poza! :)
Elena says
Cu drag, daca mai prind cirese sigur repet si eu…noua ne place mult rece!
Claudia V says
Elena, se poate face si cu orice alt fruct ;) Incearca si alta varianta :)
Vlasceanu Adriana Laura says
Daca cumva am incarcat gresit poza in alta parte, o mai incarc si aici. Delicios acest clafoutis. Daca la inceput eram sceptica in ceea ce priveste gustul, acum sunt chiar incantata de acest dulce rapid si deloc scump.
Multumesc frumos pentru oportunitatea de a incarca poza mea cu acest preparat minunat.
Pup
Claudia V says
:) Da, aici ar fi trebuit sa o incarci. Dar nu-i problema daca ai pus si in alta parte.
Ma bucur ca ti-a placut cum a iesit clafoutis-ul si iti multumesc si eu pentru ca ai lasat un comentariu si o poza ca sa ne spui asta.
O zi frumoasa si spor la gatit! :)
Paula says
Ce bine arata!! Ador clafoutisul – imi place textura ferma si cremoasa, ca a unei budinci. Anul asta nu am facut inca dar am in plan. Te pup!
Claudia V says
Multumesc, Paula!
Daca stiam si eu cat e de bun faceam mai demult :)))
Pup si eu!
Elena says
Buna Claudia,
As vrea sa ncerc acest desert, insa nu am in casa smantana lichida pentru frisca, daca folosesc smantana fermentata cu 20% grasime, oare va fi bine?
Multumesc,
Elena
Claudia V says
Buna, Elena! Da, cred ca se poate folosi orice fel de smantana. Totusi nu e o cantitate asa mare in reteta si nu cred ca strica cu ceva. Daca o incerci asa sa imi spui daca a iesit! Multumesc :)
Elena says
In sfarsit, revin, si spun ca a iesit MINUNAT, am lasat modestia la o parte…daca mai prind cirese, repet figura…multumesc pentru reteta si sfat!pupici cu sclipici
Claudia V says
Oricand cu placere!
:) Ma bucur ca ti-a iesit si ca ti-a placut :)
Elena, nu ai facut si o poza?
O seara frumoasa!