Ce ati zice astazi de o reteta rapida de tagliatelle cu sos de rosii? Si nu orice fel de tagliatelle ci din cele cu negru de sepie, stiti, de care se mai gasesc de cumparat uneori la LIDL, in seria DeLuxe, de exemplu. Nu sunt niste paste pe are sa le avem la indemana pentru a fi consumate oricand insa, uneori mai meritam si noi un mic rasfat asa ca merita sa cumparam si acest gen de paste pe care nu le putem face in casa.
Si cum tagliatelle de negru de sepia se consuma de obicei cu un sos ce are in compozitie peste sau fructe de mare sosul de rosii nu va fi unul simplu ci cu cativa creveti prefierti adaugati in compozitia lui. Este un sos care se face foarte repede si care poate fi facut in orice perioada a anului daca aveti rosii puse la pastrare in congelator, asa cum am avut si eu. Ati putea sa incercat sa il faceti si cu rosii din conserva dar nu cred ca va iesi la fel de bun. Mai ales daca sunt rosii normale, de culoare rosie care sunt putin mai acrisoare. Soiul acesta de rosii galbene sunt un pic mai dulci si mai aromate si isi pastreaza aroma si dulceata chiar si congelate.
De obicei pastele cu peste sau fructe de mare nu se mananca cu parmezan. Asa sugereaza regulile bucatariei italiene insa, aceste reguli pot fi incalcate si daca va place combinatia puteti presara peste paste, la sfasit, adica in farfurie si putin parmezan. Este alegerea voastra.
Singura regula pe care este necesar sa o respectati pentru a pregati aceste tagliatele cu sos de rosii si creveti este aceea ca, daca folositi creveti prefierti, asa cum am folosit si eu, sa respectati timpul de gatire al acestora, care este foarte scurt, de doar cateva minute. In caz contrar, daca ii fierbeti prea mult in sos, acestia se vor intari si nu vor mai fi buni la gust.
Reteta de tagliatelle cu sos de rosii si creveti
- Ingrediente pentru reteta de tagliatelle cu sos de rosii si creveti
250 grame de tagliatelle cu negru de sepia
50 de grame de creveti prefierti
doi catei de usturoi
doua linguri de ulei de masline
400 grame de rosii galbene
sare
piper
- Mod de preparare pentru reteta de tagliatelle cu sos de rosii si creveti
- Curatam usturoiul si il taiem bucati mici sau il zdrobim.
- Punem cele doua linguri de ulei de masline in tigaie si le incalzim usor
- Adaugam usturoiul, calim usor, cat sa nu se arda si fie il dam deoparte (stilul de gatit meridional) fie il pastram in continuare in sos.
- Cand usturoiul incepe sa se rumeneasca usor adaugam rosiile galbene. Eu am avut rosii galbene mici, de genul rosiilor cherry, puse pe iarna la congelator. Nu le-am dezghetat total. Le-am lasat sa se “imprieteneasca” putin cu temperatura camerei, cam jumatate de ora dupa care le-am pus asa inghetate cum erau, in tigaie.
- Lasam rosiile sa fiarba la foc mic pana cand se zdrobesc si devin un sos omogen.
- Potrivim gustul de sare si piper si cand rosiile s-au gatit iar sosul a ajuns aproape de consistenta dorita adaugam crevetii prefierti, amestecam si ii mai lasam sa fiarba aproximativ trei minute impreuna cu sosul. Crevetii fiind prefierti nu mai trebuie fierti prea mult. Daca ii punem de la inceput in sos acestia s-a intari la fiert.
- Fierbem pastele conform instructiunilor de pe pachet, le scurgem de apa, le punem in farfurii, adaugam sosul deasupra lor si servim cat sunt inca calde.
Pofta buna sa aveti!
Laura says
Ha, si eu am o punga de paste negre in camara. Inca n-am indraznit sa le folosesc…..
Claudia V says
Pai…indrazneste, indrazneste! :)
Laura says
Au vreun gust aparte?
Claudia V says
Nu, sa stii ca nu iesi in evidenta cine stie ce. Insa da, o aroma de fructe de mare au si mai ales miros de fructe de mare cand le gatesti ;)