Zilele trecute am pregatit o noua reteta cu specific asiatic, piept de pui cu sos Teriyaki. Adica o mancare cu carne de pui gatita cu un sos de origine din tara soarelui rasare, cu alte cuvinte din indepartata Japonie. De ceva vreme visam sa fac acasa acest fel de mancare. Insa mai greu cu sosul Teryiaki, adica cu procuratul ingredientelor pentru a-l pregati eu in casa. Ocazia de a gati piept de pui cu sos Teriyaki nu s-a lasat insa asteptata prea mult si a aparut zilele trecute cand am primit spre testare cateva produse marca Shan’Shi pe care, o parte dintre ele le-am mai folosit si in reteta de mancare de naut cu carne de porc in stil asiatic si in cea de frigarui de pui in sos din lapte de cocos.
Dintre multele retete pe care le-am studiat pentru a face piept de pui cu sos Teriyaki am ales-o insa pe cea atipica Japoniei, adica nu pe cea traditionala japoneza ci o combinatie intre sosul Teriyaki si ananas. Stiam sigur ca va iesi ceva bun pentru ca am mai facut acum ceva timp o friptura de porc in sos dulce acrisor si tot in combinatie cu ananas. Intuitia mea a fost una buna si spun asta pentru ca pieptul de pui cu sos Teriyaki si ananas a fost in final un rasfat culinar atat pentru mine cat si pentru ceilalti membri ai familiei.
Este o reteta rapida si simpla, usor de facut si merita sa o incercati si voi daca va place mancarea asiatica. In reteta eu am folosit piept de pui de crescut de noi acasa si asa cum stiti carnea de aceasta de pui este putin mai “atoasa”, mai “tare” si necesita un timp de preparare mai indelungat decat este necesar in cazul puiului cumparat din comert. Asa ca eu am folosit mai multa zeama din compotul de ananas pentru a inabusi mai mult carnea.
In mod normal, carnea ar trebui sa o prajiti dupa marinare deci pentru a-i da o aroma usor dulceaga puteti pune doar o lingura doua de sirop de ananas carnea urmand doar a o praji. Cand o scoateti din marinada o scurgeti si apoi o puneti la prajit in wok (tigaie). Eu am procedat altfel datorita faptului ca am avut carne de pui crescut la curte. Practic am fiert-o in sosul in care a stat la marinat si mi-a luat mai mult timp sa o pregatesc. Cum insa pieptul de pui cumparat din comert se gateste mai usor aceasta reteta ar s-ar putea incadrea in categoria retetelor care se pot gati in mai putin de jumatate de ora.
O reteta rapida, deci, insa gustoasa si perfecta pentru serile cand veniti obositi de la munca si nu aveti nimic pregatit pentru cine. La fel, si garnitura de orez se pregateste in doar un sfert de ora si daca sunteti chiar foarte grabiti puteti sari peste etapa de marinare sau si mai bine puneti carnea la marinat inainte de a pleca la serviciu.
Daca va place mancarea asiatica si ati vrea sa pregatiti aceasta reteta de piept de pui cu sos Teriyaki dar nu stiti de unde sa luati ingredientele despre care am vorbit, aveti sansa sa le castigati daca va inscrieti, pana pe data de 20 februarie la concursul organizat de Oana si Diana pe site-ul lor, Savori Urbane. Succes la concurs!
Reteta de piept de pui cu sos Teriyaki si ananas
- Ingrediente pentru reteta de piept de pui cu sos Teriyaki si ananas
un plic de sos teriyaki de la Shan’ Shi
un piept de pui dezosat
cinci linguri de cuburi de ananas din conserva
cinci linguri de zeama de la compotul de ananas
fulgi de cilly de la Shan’Shi
o lingura de ulei
pentru garnitura:
150 de grame de fidea de orez (eu am folosit de la Shan’Shi)
- Mod de preparare reteta de piept de pui cu sos Teriyaki si ananas
- Taiem pieptul de pui in bucati de marimea unei nuci si le pune intr-un vas.
- Adaugam peste bucatile de carne sosul Teriyaki, amestecam bine astfel incat bucatile de carne de pui sa se cuprinda de sos si dam la rece pentru macar o jumatate de ora.
- Cand ne apucam de gatit carnea punem wok-ul sau o tigaie normala pe aragaz si adaugam in ea uleiul pe care il incalzim usor.
- Punem bucatile de carne in tigaie si le lasam doua-trei minute sa se gateasca, intorcandu-le pe toate partile.
- Adaugam zeama de la compotul de ananas si ananasul taiat bucati, asezonam cu fulgi de chilli dupa care amestecam si lasam sa fiarba carnea la foc mediu pana cand carnea se gateste si sosul scade si se ingroasa ajungand la consistenta dorita.
- Pentru a prepara garnitura de fidea de orez procedati conform instructiunilor de pe ambalaj. Eu am avut fidea de orez de la Shan’Shi pe care am pregatit-o astfel: am pus apa la fiert, am adaugat putina sare iar cand apa a fiert am pus si fideaua de orez si am lasat sa fiarba 4 minute, asa cum scrie in instructiunile de pe pachet.
- Cand fideaua de orez s-a fiert, o scurgem de apa, o impartim in farfurii individuale si peste ea adaugam bucatile de carne de pui cu sos Teriyaki si ananas si servim cat este calda.
Pofta buna sa aveti!
Daca v-a placut reteta nu ezitati sa o distribuiti pe retelele sociale si sa o evaluati cu cinci stelute in chenarul de mai jos. Multumesc!
Dana Burlacu Visternicu says
Mi-ai adus aminte de prima mea experienta la un restaurant chinezesc….acu vreo 13 cand am mancat pui cu ananas.
Acu mi-ai facut pofta!
Claudia V says
:) Pai, hai, treci la treaba ca-s usor de facut ;)
Si ce buneeee!
Sidonia Toncean says
Sunt sigura ca a iesit ceva savuros !!!
Numai citind reteta, ma si gandeam la aromele cu care sunt rasfatate, papilele gistative….
Claudia V says
A iesit, a iesit! :) Asa ca de bune ce au fost am mai facut o tura :)
SAVORI URBANE says
si mie imi place grozav carnea cu ananas! am facut vita in sos dulce acrisor cu bucatele de ananas.
Iuliana says
Ma omori cu chinezariile astea! Combinatia de carne cu ananas e una din preferatele mele :)
Claudia V says
Te asigur ca nu asta era intentia mea :)))