Nu cred ca mai este nevoie de nici o prezentare cand vine vorba despre Adina, cunoscuta in lumea virtuala, culinara, ca si Mitinita. Stim ca pe blogul ei se gasesc retete de tot felul, care mai de care mai apetisante, si ca acestuia ii este caracteristic multitudinea retetelor cu specific oriental, retete apartinand bucatariilor asiatice si a celor arabe.
Adina, s-a mutat virtual, de curand in casa noua, ocazie cu care am tinut neaparat sa-i fac o vizita si sa stau de vorba cu ea despre cum a ajuns ea sa aiba o “Carte de Retete” (asa se numeste noul ei site culinar) dar si despre pasiunea ei pentru arta culinara si nu numai.
Va invit deci, si pe voi, sa pasiti in lumea virtuala culinara a Adinei si sa ii rasfoiti cartea de retete in care veti gasi atat retete simple, traditionale romanesti cat si retete culinare asiatice si arabe.
1. Adina, cand s-a nascut pasiunea ta pentru gatit si cum de ai decis sa iti faci blogging culinar?
Nu e neaparat o pasiune pentru a gati, ci mai degraba una pentru a incerca retete noi si a explora noi bucatarii. Blogul l-am inceput pentru ca am vrut sa-mi pastrez undeva retetele si uite asa am ajuns sa am o “Carte de Retete”.
2. Se vorbeste din ce in ce mai des, in ultimul despre conceptul mancare sanatoasa. Ce inseamna pentru tine “a gati sanatos”?
A pastra vitaminele si proprietatile ingredientelor, fara a le distruge prin gatirea lor exagerata.
3. Cine iti viziteaza site-ul ajunge la tine pentru ca este in cautare de retete cu specific asiatic, care sunt majoritare in cartea ta virtuala de retete. De ce ai ales sa faci si sa publici acest gen de retete?
Postez exact ce si cum mancam, nu fac retete doar ca sa fie publicate pe blog. Imi place sa incerc retete noi si sa explorez bucatarii din alte tari.
4. Unde sau “de unde” ai invatat sa gatesti preparate specifice bucatariei asiatice?
In Asia.
5. Ce bucatarie asiatica iti place cel mai mult, care e cea mai aproape de gusturile tale?
Pentru gusturile mele cea coreana, iar pentru sufletul meu cea japoneza.
6. Ce parere ai despre bucataria traditionala romaneasca?
Ar trebui redescoperita, sunt multe mancaruri de care noi de abia acum aflam.
7. Din cate stiu, in bucataria asiatica se folosesc foarte mult condimentele, altele in afara de traditionalele sare si piper cu care suntem noi obisnuiti sa condimentam mancarea. Ce parere ai tu despre folosirea condimentelor. Aduc ele un plus de savoare preparatului final, sunt ele necesare intr-o reteta?
Condimentele aduc acel ceva special, dar trebuie stiut cum sa le folosim si in ce cantitati. Nu asociem curry cu ulei de masline extra virgin si nu punem o lingurita de sofran.
8. Adina, care este mancarea ta preferata? Dar condimentul tau preferat care crezi ca nu ar trebui sa lipseasca din bucataria noastra?
Mancarea mea preferata se schimba tot timpul. Imi plac mancarurile picante, de aceea voi alege fulgii de ardei iute ca si condimentul preferat.
9. Esti genul care respecta cu strictete o reteta sau iti place sa improvizezi in bucatarie?
Improvizez cand se poate. Daca e vorba de o prajitura, urmez reteta.
10. Care sunt sursele tale de inspiratie in general – carti de bucate, reviste, bloguri, emisiuni TV, etc?
Cam toate, dar incerc sa fac retete doar din surse sigure.
11. Ce bucatari celebri admiri, care te inspira cel mai mult?
Jamie Oliver, pentru simplitatea retetelor si pentru Food Revolution Day.
12. Stiu ca iti mai place si arta fotografica. Spune-mi, cat de greu este sa faci o fotografie culinara reusita?
In spatele unei fotografii reusite sunt ore intregi, ba chiar ani in care ai invatat lucruri care ti-au format ochiul si ti-au dat cunostintele necesare.
13. Ce sfat ai pentru cei ce vor sa isi deschida si ei un blog culinar dar sunt descurajati de faptul ca nu reusesc sa faca fotografii culinare pe masura?
Le recomand sa se uite la fotografiile mele de pe la inceputul blogului. :)
14. Daca ar fi astazi sa alegi o reteta de la tine de pe blog pe care sa ne-o recomanzi sa o pregatim care ar fi aceea?
Cea de pancakes cu banane sau cea de pogacele cu branza
15. Ne poti alcatui un meniu al zilei care sa fie usor de pregatit, gustos si sanatos in acelasi timp?
Supa: Supa turceasca de linte rosie
Fel pricipal: Kebab persan cu piept de pui
Desert: Tarta de dovleac cu sirop de artar
16. Se intampla sa ai si esecuri in bucatarie sau totul iti iese din prima?
Bineinteles ca am si eu esecuri, la mancarurile asiatice nu prea dau gres pentru ca se prepara chiar inainte de a fi servite.
17. Crezi ca oricine poate invata sa gateasca si mai ales retete cu specific asiatic?
Primesc multe mesaje de la fanii paginii, care imi multumesc ca le-am aratat cat de usor se prepara mancarurile asiatice si inca la un cost redus.
18. Celor ce vor sa faca acasa retete din cultura gastronomica asiatica ce sfat le-ai da? Ce secret le-ai putea impartasi pentru ca mancarea pe care vor sa o faca sa iasa cat mai aproape de ceea ce este specific bucatariei asiatice?
Le recomand sa inceapa cu retetele cu piept de pui si legume, sa se imprieteneasca cu orezul simplu si sa descopere si ei aceasta bucatarie. Una dintre cele mai simple retete este cea de pui cu ceapa verde, acest mod de preparare putand fi folosit si cu alte ingrediente. Va puteti inspira si de pe pagina mea cu retete asiatice.
19. Ai un un sfat si pentru cei ce vor sa se apuce de gatit dar inca nu au curaj?
Nimeni nu s-a nascut cu lingura de lemn in mana si doar incercand si gresind ne vom perfectiona.
Multumesc, Adina pentru ca ne-ai primit in casuta ta virtuala si ne-ai impartasit din secretele tale si iti dorim (vorbesc acum si in numele cititorilor acestui interviu) multa inspiratie in continuare si cat mai multe retete interesante si apetisante!
Gina Bradea says
Frumos interviu, felicitari! Si eu urmaresc blogul Adinei, cu mare drag :)
Adina (cartederetete.ro) says
Multumesc pentru invitatie :) Mi-a placut sa vin la tine in vizita
Claudia V says
Placerea a fost de partea mea, Adina :)