8 lucruri pe care ar trebui să le știi despre deschiderea și servirea unei sticle cu vin
Nu e prima dată când vorbesc anul aceste, pe blog despre vin. Am mai făcut-o și cu alte ocazii și se pare că anul acesta informațiile despre vin au tot intrat în viața mea pe diferite căi: ba un interviu cu Catalin Păduraru, președinte CEO al IWCB, ba o participare la Congresul de Gastronomie și Vin de la București sau ba partener media la Festivalul Blogurilor și Vinurilor de la București. Semn că trebuie să aflu din ce în ce mai multe despre ”licoarea bachică” și să vă povestesc și vouă despre ea.
Așa că, stimulată fiind de recenta mea participare la Festivalul de Vin de la Selgros Bacău, ediția a 2-a, care a avut loc între 11 și 13 august la Bacău unde am avut ocazia să stau de vorbă cu mai mulți experți în domeniu m-am gândit să încep pe blog o serie de articole despre vin.
Vreau să vă împărtășesc și vouă din cele aflate, pentru ca apoi la rândul vostru, după ce veți citi și singuri și veți selecta informația, să o dați mai departe.
Am constatat cu stupoare că domeniul este aproape complet necunoscut marii majorități a românilor. Chiar și mie. Mă simt ignorantă în ce privește cunoștinele în acest domeniu semn că trebuie să iau măsuri.
Desigur că există și foarte mulți cunoscători, oameni pasionați de vin care fac și cursuri de specializare după care devin somelieri, dar nu știu de ce nu se face nici un fel de educație serioasă în acest sens.
Legat de domeniul vinului există „în folclor” atât de multe informații eronate și atât de puternic intrate în conștiința colectivă, încât oamenii ajung să nu mai cunoască deloc realitatea sau să știe ceva exact pe dos.
Din fericire, încet încet legile Uniunii Europene încep să fie adoptate și la noi și încep să-și facă efectele. Producătorii sunt obligați să eticheteze corect produsele și să scrie pe etichetă conținutul exact, în caz contrar fiind sancționați cu amenzi usturătoare sau cu închiderea activității.
În prima zi a Festivalului de Vin de la Selgros Bacău am participat la un curs susținut de domnul Sergiu Nedelea, unul dintre cei mai cunoscuți somelieri din România și am aflat lucruri interesante despre deschiderea și servirea unei sticle cu vin. Sună banal? EI bine, nu e chiar așa!
Un somelier este un expert în vinuri, nu doar un „paharnic” ce toarnă vin băutorilor. El poate recomanda un vin clienților în funcție de mâncarea cu care s-ar potrivi, sau poate doar să prezinte acestora oferta existentă pentru ca ei să aleagă.
Asta pentru că un vin nu este o băutură alcoolică, așa cum cred cei mai mulți. Un vin este cultură și civilizație, un vin este poezie și proză, un vin este muzică și dans.
Un vin nu se bea. Un vin se degustă, se savurează și se povestește, pentru că fiecare vin are în el o poveste. Un vin are în el Soarele și Pământul, precum și esența subtilă a locului din care provine.
Un somelier bun poate să ajute la creșterea afacerii unui proprietar de restaurant în timp ce amatorismul sau lipsa somelier-ului pot ruina afacerea. Un restaurant ajunge să își facă un nume și o faimă în decursul a mulți ani iar mâncărurile alese care contribuie la specificul acestuia sunt neapărat completate de vinuri pe măsură.
Deschiderea sticlei și servirea unei sticle cu vin este o operațiune importantă deși pare ceva banal. După ce somelierul a prezentat vinul și l-a adus la temperatura optimă de servire, deschiderea sticlei trebuie făcută cu o grijă deosebită.
8 lucruri pe care ar trebui să le știi despre deschiderea și servirea unei sticle cu vin
1. Fiecare vin în parte are o temperatură optimă la care se servește, pentru că doar la temperatura optimă se pot sesiza toate aromele și gusturile specifice. Iar capacitatea de a sesiza aromele și gusturile se educă în timp, prin teste și încercări.
2. Vinurile „liniștite” trebuie să rămână liniștite și după deschiderea sticlei. Nu agităm sticla. Resturi din dopul de plută nu trebuie să ajungă în interior.
3. Dopul scos se miroase pentru a sesiza eventualele alterări ale calității vinului. După ce somelierul îl miroase, îl înmânează clientului, care îl va păstra ca amintire.
4. Deschiderea se realizează cu un instrument arhicunoscut, numit tirbușon. Numai că și aceste instrumente aparent banale au povestea lor. Cele „adevărate” sunt făcute din anumite tipuri de oțeluri speciale, care nu afectează vinul. Există multe tipuri iar cele de o anumită clasă au gravat pe ele numele somelierului campion mondial în anul respectiv. Fiecare somelier are de obicei mai multe tirbușoane, dar se mândrește cu cele „de marcă”, care au la rândul lor o poveste aparte.
5. Turnarea vinului în pahare se realizează de asemenea cu o mare grijă. Sticla de vin nu trebuie să atingă paharul (tot din sticlă desigur). Paharul nu se ridica niciodată de pe masă. Se servește vinul în paharul asezat pe masă. După turnarea vinului în pahar sticla se va șterge!
6. Paharele în care se servește sunt la rândul lor de forme diferite în funcție de vinul care se servește în ele. Paharul cu picior înalt este pentru servit șampania, cel sub formă de lalea pentru vinul alb iar cel mai amre, cu formă rotundă pentru vinul roșu.
În nici un caz nu se umple paharul. Există norme potrivit cărora vinul se toarnă astfel încât să umple între o treime până la o jumătate din volumul paharului, în funcție de tipul de vin. De ce? Pentru că în spațiul din pahar rămas gol, deasupra suprafeței de contact dintre vin și aer, se adună aromele volatile și astfel cel care bea le va sesiza.
7. Cum se ține în mână un pahar cu vin? În nici un caz nu se ține mâna pe pahar ci pe piciorul acestuia. De ce? Din două motive simple: pot rămâne amprente pe pahar, ceea ce va împiedica admirarea culorii/clarității vinului și vinul se încălzește de la căldura degetelor, ceea ce iar nu e bine.
8. Servirea vinului la masă se va face tot timpul cu mâna dreaptă și prin partea dreaptă a celui ce este servit, în așa fel încât acesta să vadă tot timpul eticheta vinului comandat.
Poate că acest ritual care cuprinde deschiderea și servirea unei sticle cu vin, al turnării în pahare și degustării unora li se va părea stupid. Poate că unii vor zâmbi citind ce am scris eu aici.
Articolul l-am scris însă pentru cei care vor să învețe ceva nou și pentru cei ce înțeleg faptul că vinul, deschiderea unei sticle cu vin și servirea acesteia este ca o poezie care se citește într-un anumit fel. Cum sună o poezie recitată de un mare actor? Dar una citită de un semi-analfabet? Așa este și cu vinul, fără nici o exagerare.
După foarte plăcutul și utilul curs prezentat de Sergiu Nedelea în cadrul Festivalului de Vin de la Selgros Bacau, a urmat programul de degustare de vinuri. Au fost prezenți mulți producători din România și doi chiar din Republica Moldova. Fiecare și-a oferit celor prezenți cele mai reprezentative produse, prezentate profesionist.
Deocamdată mă opresc aici și voi reveni în următorul articol cu mai multe detalii despre festival, despre partea gastronomică a manifestării și cu alt articol despre vinuri. Voi încerca să explic ce se spune „în folclor” despre vinuri, ce este adevărat și ce nu. Și mai ales voi explica ce trebuie să știți ca să cumpărați vinuri bune, adevărate și nu vinuri falsificate, care din păcate încă mai există, prin încălcarea legilor și pentru înșelarea consumatorilor.
Wooow… in privinta vinului nu ma pricep de niciun fel :)))nici dupa miros, nici dupa gust :)))
Nu-i nimic. Nici eu nu ma pricep dar invatam :)
Nu consum alcool, decat ff rar si foarte putin,dar citind articolul tau parca as bea un vin – demidulce .poate.. :)
Si eu am gandit la fel dupa ce am fost la curs :)
De aproape doi ani ONG-ul Asociatia Bloggerilor Olteni organizeaza astfel de degustari de vin si cateodata insotite si de degustari de branzeturi. Am invatat foarte multe despre vinuri, despre cei care produc aceste vinuri si am cunoscut multi oameni pasionati. Este o lume aparte, o lume senzoriala a povestilor.
Da! Bine spus o lume senzoriala a povestilor :) Ce bine ca la voi se organizeaza des astfel de intalniri. Poate vor face si la noi mai des.
Nu sunt fan alcool dar citind articolul tau, parca as fi sorbit o gura dintr-un rose! :D
Multumesc :) Frumoasa comparatie!
Un articol foarte bine documentat. Am cateva cunostinte referitoare la felul in care se serveste vinul. Beau destul de rar vin si evident ca fac cateva greseli atunci cand il servesc
Multumesc! Ma bucur ca iti place :)
Astept cu interes articolul despre vinurile falsificate sau facute din apa si prafuri. Asta pt ca atunci cand vad vin la 15 lei sticla, ma intreb daca din acel pret se acopera macar costul sticlei? Ca despre continut, nu poate fi vorba, avand in vedere ca o parte o reprezinta salariile, taxele si profitul.
Nu exista vinuri falsificate :p Adica alea nu sunt vinuri. Atat timp cat stii sa citesti eticheta nu ai cum sa te inseli cand cumperi un vin. Trebuie doar sa stii ce sa citesti pe eticheta vinului :)
Nu sunt o cunoscatoare si as putea usor intra in categoria consumatorilor inselati, insa tatal meu cunoaste cam toate tipurile de vin. Pe cunostintele lui ma bazez la un eveniment.
Utile informatiile, multumim. :D
Ce bine ca ai pe cineva cunoscator in familie :)
Hmmmm o adevarata tehnica… arta!
Dar eu tot la vinul de casa scos direct din damigeana din beci raman. Dar si acolo e o tehnica… altfel nu mai ai vin ci bors!
Utile informatii. Fara un curs cred ca nu mi-as da seama ce si cum…. desi cand mai vine cate cineva pe la noi cu o sticla de vin, imi dau seama ca ce a adus nici macar nu a trecut pe langa struguri.
Un vin de calitate se cunoaste!
Da! Vinul de calitate se poate recunoaste usor. Am sa incerc sa scriu si despre asta. Stiam si eu ca vinul de casa ar fi cel mai bun dar am aflat niste informatii care mi-au cam dat ideile peste cap.
Pe lângă tirbușorn și pahare, recomand și un dop special. Noi suntem fani prosecco, vinul inca il descoperim.
Uite ca despre un dop special nu ne-a spus la curs!
Mie imi plac paharele cu picior pt vin, dar le folosesc pt altceva :)) Nu stiam ca se tin de picioar, eu pun mana direct pe pahar si da aid reptate, se vad naspa amprentele. O sa tin minte de acum inainte sa apuc paharul de picior.
Nici eu nu stiam de treaba asta pana acum dar da, are logica!
Nu am dau in vant dupa vin si nici nu ma pricep sa aleg vinurile in functie de mancare. As fi curioasa sa merg si eu la un astfel de eveniment.
Nici eu nu stiu multe lucruri si de aia mi s-a parut interesant evenimentul.
Eu nu ma pricep la vinuri. Daca beau (ceea ce se intampla din an in Paste), prefer un vin alb la desert. Vin rosu primesc de la tara, dar nici pe acela nu il beau decat rar pentru ca nu sunt amatoare.
Imi place, insa, sa ma informez asa ca articolul tau e binevenit.
Tocmai despre vinul rosu de la tara am inceput eu sa ma indoiesc. Pare, din cate ne-a explicat un somelier la festival ca nu e prea ok pentru sanatate :(
Nu stiam toate lucrurile astea… merci pentru articol! O sa il mai trimit la 2-3 persoane bautoare de vin :D
Cu drag astept si alte persoane sa il citeasca :) Nici eu nu stiam aceste lucruri despre vin si am fost incantata sa le aflu. Multe chiar inca nu le stiu dar voi incerca sa mai citesc despre acest subiect pentru ca mi se pare fascinant.
pentru mine partea cu mirositul este egala cu zero ca degeaba miros. Nici dupa gust nu stiu daca ma descurc sa aleg un vin bun sau unul care sa se potriveasca felurilor gatite. Nici nu beau prea des, deci nu e asa mare paguba :D
Si eu sunt la fel dar dupa ce am fost la feltivalul ala si mai ales la cursul de vin mi-am cam schimbat parerile. Adica mi-ar placea sa pot recunoaste un vin in toata splendoarea lui :) De la miros la gust si aspect.