De vorba cu Cătălin Păduraru, CEO al IWCB – cel mai important concurs de vinuri din Europa de Est
Între 25 si 28 mai 2017, va avea loc în capitală cel mai important concurs internațional de vinuri din Europa de est, Concursul Internațional de Vinuri București (IWCB) ediția a 14-a. Am aflat despre acest lucru fiind partener media al evenimentului despre care ți-am spus deja săptămânile din urmă, Festivalul Blogurilor și Vinurilor (poți citi aici mai multe despre asta).
Am vrut să aflu mai multe despre acest concurs așa că am mers direct la sursă, adică am discutat puțin cu Catălin Păduraru, CEO la IWCB despre acest subiect. Poate că numele ți se pare cunoscut și nu știi de unde.
Absolvent al IATC (Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Ion Luca Caragiale din Bucureşti). Cătălin Păduraru a jucat acum mulți ani în urmă în filmul ”Liceenii” dar nu a continuat cariera de actor ci s-a simțit atras într-un fel de continuarea unei tradiții in familie. Tatăl și unchiul său au fost ingineri agricoli așa că acesta a decis să se implice în proiectul ”Vinexpert”, cum îi place să spună la care a renunțat însă acum câțiva ani. A descoperit înă pasiunea pentru vinuri.
Acum organizează, ca și CEO al ICWB cel mai important concurs de vinuri din Europa de Est, singurul concurs OIV și VINOFED care nu percepe taxe la înscrierea probelor.
Acest concurs este unul dintre primele cu jurizare electronica și soft propriu, are paneluri de 7 jurați și se desfașoară în singura dintre tările producătoare din Estul Europei deschisă în totalitate vinurilor internaționale și în care consumul este în creștere. Adică în țara noastră.
Cum poate schimba un concurs internațional de vinuri soarta unei țări? Să ne raportăm la gastronomie, la cultură, la turism și la … vin.
Cătălin Păduraru: Oamenii apreciază țările și produsele provenite din acele țări, în care poate nu au fost încă, prin ceea ce văd în spațiul public, prin testimoniale, prin povestiri, mărturii, cum le spunem noi. IWCB-ul reușește să aducă oameni care au influență pe plan internațional și să comunice ceea ce văd în România. Noi avem 32 de jurați din 22 de țări.
Concursul crește, crește și numărul juraților, numărul comunicatorilor. Ei preiau prin filtrul lor de specialiști, ceea ce văd aici. De aceea mesajul este credibil, nu este o publicitate plătită. Și acum concret: Austria și Germania prin concursurile lor, au reușit în mai puțin de 20 de ani, să fie percepute ca puteri viticole.
Au plecat cu mult din spatele nostru, iar acum fac bani, hai să zicem cupajând, cu talent și fără precauțiuni ipocrite, gastronomia, arta, cultura și vinul. Acesta este răspunsul. Simpatia crescută pentru țara noastră ne va face mai bine primite (toate) produsele, ne va umple hotelurile și restaurantele, vom putea rămâne aici, unde vom valorifica produse și servicii cu valoare adăugată. În felul acesta țara începe să aibă o iscălitură, o semnătură.
Cum a evoluat IWCB de la prima ediție și până la cea din anul curent, 2017?
Cătălin Păduraru: Sunt niște creșteri clare, cantitative, deoarece e nevoie de ele pentru a deveni important, și pe de altă parte, pentru a răspunde publicului larg, care vrea să vadă lucruri spectaculoase și presa generalistă, care nu are timp sau nu e în politica ei să se implice în lucrurile foarte specializate și atunci cifrele, recunoaștem, mai ales atunci când sunt în creștere, atrag întotdeauna.
Pe de altă parte, pentru cei care sunt mai atenți sau pentru presa de specialitate sau pentru publicul mai apropiat de vin, sunt aceste creșteri calitative, de la cum arată structura juriului IWCB, la metodele nou implementate, cum a fost introducerea tabletelor și a soft-ului de jurizare, la faptul că am mărit panelurile de jurați, în urma unui studiu științific matematic. Acestea sunt creșterile sau mă rog, evoluția.
Evoluția e de la nimic, la un concurs apreciat, validat internațional și din ce în ce mai accesat, inclusiv de către străini. Să nu uităm că am ajuns în situația, anul acesta, în care am oprit înscierile înainte de termenul limită, deoarece s-a completat numărul maxim de probe, pe care le putem juriza.
Acceptarea în Federația Marilor Concursuri Internaționale de Vin (VINOFED), întărește afirmația mea.
Aș vrea să vorbim puțin și despre probele înscrise la ediția anterioară, despre vinurile românești, despre calitatea lor, despre cât de bine înțelege producătorul român importanța participării la un concurs de acest gen.
Cătălin Păduraru: Probele sunt reprezentate doar de vinuri medium to high. Ele primesc o certificare oficială putând fi mai ușor cunoscute de către consumatori. Vinurile românești care au intrat în concurs, de la ediție la ediție, au fost din ce în ce mai bune, fiindcă producătorii au observat că există o concurență destul de strânsă și că apar vinuri din străinătate, care targetează piața noastră, de o calitate foarte bună.
În ceea ce privește percepția, modul de raportare al producătorului român și acestea se schimbă. Nu ne făceam griji pe această temă, doar că, sigur, am fi vrut să sărim niște pași sau să comprimăm perioadele în care trebuie să ne convingem că merită să facem ceva pentru a ne crește notorietatea, în rândul publicului, din ce în ce mai avid de informație validată de către profesioniști.
Suntem obligați să sărim etape, deoarece trebuie să-i ajungem pe alții din urmă și dacă avem puțină determinare, să îi și depășim. Nu prea ne-am obișnuit în ultima vreme cu tipul acesta de programare mentală. Nu avem niciun motiv să nu credem în noi.
Mai ales în vinuri, prin comunicarea specifică, am putea depăși foarte multe țări care sunt instalate în loja ,,clasicilor”. Nu există nicio opreliște în afară de… noi înșine. Prin urmare, poate și mai bine și, dar mult simplu ar fi dacă ar exista un lobby susținut astfel încât autoritățile să perceapă vinul ca o resursă, răspunzând unui întreg sector și nu punctual… eu știu, câte unui producător cu care se află într-o relație mai bună, cu unul dintre oficialii noștri.
IWCB oferă consumatorului atent la arta culinară și la … artă în general (!), semne clare pentru alegerea unui vin care să producă satisfacție în diferite momente din viață.
Mulțumesc pentru răspunsurile date si vă doresc succes în viitor!
[…] am fost partener media al Festivalului Blogurilor și Vinurilor tot de la București și am luat un interviu, pentru blog, domnului Cătălin Păduraru, CEO la IWCB, concursul internațional de […]