Mucenici moldovenesti de post pufosi si aromati
Daca anul trecut ziua de 9 martie nu a cazut in postul care precede sarbatoarea Invierii Domnului, anul acesta lucrurile stau invers. Ziua in care, conform traditiei se sarbatoresc cei sfintii 40 de mucenici din Sevastia, cade in post.
Pentru aceasta zi in mod special se pregatesc, conform traditiei 40 de mucenici si se bau 40 de pahare. Cam greu de realizat acest lucru doar de o singura persoana, ma gandesc :). Insa o tava cu mucenici se poate face,la fel cum si macar un pahar de vin se poate bea.
Felul in care se fac mucenicii difera de la o regiune la alta desi eu aceeasi forma, ce a cifrei 8. In zona de sud a tarii se fac niste mucenici foarte mici care se consuma intr-un sos/sirop iar in Moldova mucenicii se fac mari ca niste colaci doar ca in forma de 8. Sau mai bine spus forma infinitului.
Daca anul trecut iti spuneam cum se fac mucenicii din aluat de cozonac – vezi aici reteta, care nu sunt de post, si iti aratam chiar, intr-un mic filmulet video cum mama mea impleteste acesti mucenici, astazi o sa iti scriu reteta de mucenici de post.
Modul de impletire a acestora se face la fel, asa ca o sa pun si aici acel filmulet de anul trecut ca sa vezi cum poti face mucenici moldovenesti impletiti.
Saptamana viitoare o sa iti spun si reteta de mucenici de post umpluti cu nuca. Nu sunt ei traditionali dar sunt mai buni decat cei simpli. Mi se pare normal, doar au si umplutura in interior.
- 700 grame de faina alba de grau tip 000
- 300 ml apa carbogazoasa
- 100 ml de suc de portocale proaspat stors
- 100 ml ulei de floarea soarelui
- 80 grame de zahar
- 2 plicuri de zahar vanilat
- o lingurita de sare
- o lingurita de praf de copt
- un cub de drojdie proaspata (40 grame)
- coaja de la o portocala
- o lingura de esenta de vanilie
- 300 ml apa
- 100 grame de zahar
- coaja de la o portocala
- esenta de portocale
- 200 grame de nuca
- 2 linguri de miere
- o lingura de ulei
Mod de preparare pentru reteta de mucenici moldovenesti de post
- Cernem faina intr-un vas mai mare in care mai apoi vom framanta aluatul. Adaugam sarea si praful de copt, amestecam totul bine si facem in mijloc o adancitura, ca un crater, indepartand faina catre marginile vasului. Praful de copt il adaugam pentru ca face aluatul mai pufos. Nu este insa oblogatoriu.
- Facem o maia din 200 ml de apa, drojdia, o lingura de zahar si cateva linguri de faina pe care le luam din cele cernute mai devreme in vasul in care vom framanta, cat sa obtinem o compozitie de consistenta unei smantani groase. Lasam maiaua, la loc caldut, sa creasca pana cand isi dubleaza volumul.
- Separat, intr-un alt vas amestecam 100 de ml apa, restul de zahar si zaharul vanilat si punem pe foc cateva minute (nu trebuie sa fiarba) pana cand se topeste zaharul. Lasam apoi sa se raceasca cat sa ajunga la temperatura camerei si adaugam sucul de portocale, uleiul, esenta de vanilie, coaja rasa de la o portocala.
- In adancitura facuta punem maiaa si adaugam si amestecul apa si zahar obtinut mai devreme.
- Incepem sa tragem in mijloc, cu ajutorul unei linguri de lemn sau spatule, faina de pe margini, amestecand pana cand o incorporam toata.
- Cand aceasta este incorporata si am obtinut un aluat compact incepem sa framantam aluatul cu ajutorul mainilor, cel putin 10 minute.
Vezi aici cum se fac mucenicii umpluti cu nuca (de post)
- Dupa ce am terminat de framantat aluatul, ii dam forma rotunda si il lasam in vasul in care l-am framantat, acoperit cu un prosop curat sau cu folie alimentara.
- Asezam la loc caldut, pentru a dospi, pana cand acesta isi dubleaza volumul.
- Cand aluatul si-a dublat volumul incepem sa formam mucenicii.
- Impartim aluatul in bucati egale de marimea unui pumn si luam cate o bucata pe care o intindem pe suprafata de lucru.
- Cu ajutorul mainilor o prelucram si o transformam in bastonase lungi si subtiri, asa cum puteti vedea il filmuletul de mai jos.
- Formam doua astfel de bastonase si apoi le impletim unul peste altul, unind la capete si intoarcem aluatul formand un opt.
- Pentru a face mucenici in varianta simpla, adica neimpletiti, procedam la fel doar ca bucata de aluat facuta bastonas o unim pur si simplu la capete si apoi o suprapunem invartind-o pe diagonala si dandu-i forma cifrei 8 sau a infinitului.
- Punem mucenicii moldovenesti in tava si ii lasam iar la crescut macar un sfert de ora, la loc caldut.
- Intre timp aprindem cuptorul si il incingem la 180 de grade. Pregatim si tava de la cuptor, asezand pe ea hartie de copt.
- Dupa ce mucenicii au crescut iar in tava, ii ungem cu putin ulei si ii dam la cuptor pentru 30 minute la 180 de grade.
- Cand sunt gata ii scoatem si ii lasam la racit iar intre timp pregatim siropul fierband apa cu zaharul si coaja de la portocala cat sa se topeasca zaharul si sa capete aroma siropul. Aproximativ 5 minute. Lasam la racit.
- Dupa ce mucenicii nostri s-au racit complet si siropul a ajuns si el la temperatura camerei, ii trecem rapid prin acesta, ii asezam pe un platou si ii ungem cu ajutorul unei pensule cu putina miere dupa care presaram din belsug nuca macinata.
Spor la facut mucenici moldovenesti de post!
Mada says
Faina reteta, cred… Dar cat despre acel magic suc de portocale nu se regaseste in nici o situatie prezentata. Nu ati fost explicita deloc! Poate nu ar strica sa revizuiti reteta, sa o cititi cu ochi de cititor, nu de redactor si sa observati ca inafara de lista cu ingrediente, el nu se mai regaseste in nici o alta situatie din compozitie! Succes!
Claudia Vasilache says
Nu stiu cum de nu il vedeti scris in textul in care explic modul de preparare. Fara suparare dar poate nu ati fost dumneavoastra atenta cand ai citit….
Maria says
Multumesc pt reteta am facut ieri reteta de post au iesit niste mucenici minunati. Pt mine ai fost destul de explicita cred e este suficient de detaliata reteta ta. Felicitari!
Claudia V says
Multumesc si eu pentru aprecieri! Ma bucur ca ti-au iesit si mai ales ca ti-au placut! :)
Daniela says
Sincer pt sirop ai spus apa zahar si scoarta de portocala nicidecum sucul de portocala si- ai specificat ca si ingredient pt aluat de la inceput ne ai indus in eroare
Claudia V says
Daniela, sincera sa fiu nu inteleg ce am scris gresit si unde am indus in eroare.
Sucul de portocala este trecut la aluat si acolo l-am folosit.
La sirop nu am pus suc de portocala.
Ingredientele sunt special trecute separat ca sa se distinga…
Ioana says
Sucul de portocale sa fie carbogazos sau fără acid?
Claudia V says
Este vorba de suc de portocale natural, proaspat stors. Am specificat acum si in reteta ca sa nu fie confuzii.
Ioana says
Cand punem sucul de portocale?
Claudia V says
Ioana, am scris la punctul 3, il amestecam cu siropul. Nu se intelege clar? Ca sa fiu mai specifica.
Gabriela Nadine says
Excelentă reţetă! Am făcut câteva reţete la viaţa mea, dar ăştia sunt cei mai buni mucenici de post pe care i-am făcut vreodată! Vă mulţumesc şi vă urez numai bine! P.S. Reţeta e foarte clară, se înţelege totul foarte bine, numai să ai bunăvoinţă şi răbdare să citeşti atent totul. :)
Claudia Vasilache says
Multumesc mult pentru aprecieri si pentru increderea pe care ati avut-o sa faceti reteta :)
Ma bucur mult ca v-a placut! Sper sa incercati si alte retete!