Kushari (sau koshari) este o mancare traditionala egipteana care isi are originile in secolul 19, intr-o perioada de boom economic a Egiptului si are in compozitia sa orez, linte si paste, amestecate impreuna, peste care se pune sos de rosii, naut si ceapa.
Luna aceasta Cerasela (saffronandddates) ne-a dat ca “tema” in cadrul provocarii “Bucatarul Curajos“, initiata de Ama, prepararea acestui fel traditional de mancare egipteana. Reteta originala, preparata de Cerasella o gasiti aici. Eu am modificat-o, am facut-o un pic mai dietetica, dar sper sa va placa si modul meu de preparare. :)
Reteta de orez cu linte
- Ingrediente orez cu linte :
200 grame orez
100 grame linte rosie
100 grame paste
250 grame pasta de tomate
doi catei de usturoi
o jumatate de lingurita de turmeric
o jumtate de lingurita de chimen macinat
o jumatate de lingurita de coriandru macinat
o canita cu apa
patru, cinci cepe rosii
patru linguri de ulei de masline
o lingura de otet sherry
sare, piper
- Mod de preparare orez cu linte :
- Lintea: o punem in apa si o lasam peste noapte sa se hidrateze.
- A doua zi scurgem lintea de apa ramasa, adaugam alta apa si o fierbem, aproximativ un sfert de ora. Lintea rosie fierbe foarte repede. Atentie insa la ce fel de apa aveti. Daca este prea dura lintea nu va inmuia.
- Orezul: La doua cani de orez punem sase cani de apa si un pic de sare si il fierbem “al-dente”.
- Sosul: Intr-o tigaie incalzim doua linguri de ulei de masline si adaugam condimentele, usturoiul, turmericul, chimenul, coriandrul si le lasam o jumatate de minut cat se se intrepatrunda aromele si sa se amestece cu uleiul cald. Adaugam bulionul si apa si lasam sa scada pana se formeaza sosul.
- Pastele: le fierbem in apa cu sare conform instuctiunilor de pe pachet.
- Ceapa: o taiem solzisori si o caramelizam. Intr-o tigaie punem doua linguri de ulei, il incalzim si adaugam ceapa pe care o lasam un minut sa se caleasca in ulei. Adaugam doua cani de apa, aproximativ 500 grame, un pic de sare si piper, si lasam sa scada la foc mic pana scade apa si ceapa se inmoaie. Cand apa este evaporata adaugam otetul si fierbem in continuare ceapa pana si acesta se evapora.
- Pastram trei patru linguri din sos pentru a-l pune deasupra preparatului.
- In restul de sos adaugam orezul si lintea. Amestecam bine totul si lasam pe foc, sa scada un pic cat sa se intrepatrunda aromele si sosul cu orezul si lintea.
- Servim punand pe farfurie cateva paste, adaugam orezul cu lintea iar peste ele punem cateva boabe de naut, putin sos si ceapa caramelizata.
Pofta buna sa aveti!
[…] cana de orez trei cani de apa o ceapa un dovlecel o lingurita de turmeric doua linguri de ulei de masline […]