Roșii umplute cu ciuperci și orez, gătite la cuptor
Roșiile umplute cu ciuperci și orez sunt o mâncare de vară foarte gustoasă. Unde mai pui că este și DE POST și sănătoasă. Faptul că printre ingrediente nu se numără și carnea nu face ca acestea să fie mai puțin gustoase decât niște roșii umplute cu carne tocată.
Aceasta este o rețeta foarte ușor de făcut și potrivită pe timpul verii când avem din belșug legume proaspete la dispoziție. Roșia umplută cu ciuperi este foarte gustoasă, sățioasă și sănătoasă. Dat fiind că nu are carne în compoziție este potrivită în perioadele de post sau pentru cei ce au un regim de viață vegan.
Tot la fel se pot face și ardeii de post cu ciuperci și orez. O să difere puțin gustul dat fiind că roșiile sunt ceva mai acre iar ardeii mai dulci dar asta nu înseamnă că nu sunt la fel de buni. Așa că, dacă nu ai la îndemână roșii poți folosi aceeași umplutură la niște ardei umpluți de post.
- 10 roșii medii
- 500 grame de ciuperci Champignon
- 2 morcovi medii
- 2 cepe medii
- 1 ardei
- o mână de pătrunjel
- 100 ml ulei
- 200 grame de orez
- 2 linguri de bulion
- 2-3 linguri de pesmet
- sare, piper, cimbru sau alte condimente după preferință
Mod de preparare roșii umplute cu ciuperci și orez, la cuptor
- Spălăm și curățăm legumele.
- Morcovii îi dăm pe răzătoare, ceapa și ardeiul le tocăm mărunt.
- Curățăm sau doar spălăm ciupercile și le tocăm mărunt.
- Roșiile le spălăm, le scobim înăuntru și înlăturăm miezul. Înainte de aceasta tătiem din partea superioară o felie de roșie pe care o dăm deoparte și o folosim ulterior ca și ”capac”.
- Punem 50 de ml de ulei într-o tigaie și călim ciupercile 10 minute, cât să lase din apă.
- Restul de 50 de ml de ulei îl punem în altă tigaie și călim restul legumelor adăugându-le, pe rând, în funcție de timpul de gătire. Întâi punem ceapa, calim 1 minut, adăugăm morcovul și, la fel călim 1-2 minute iar la final adăugăm și ardeiul și continuăm gătirea încă câteva minute până legumele se înmoaie.
- Între timp, separat, într-o crăticioară, fierbem și orezul în apă cu puțină sare, pentru 10 minute. Acesta nu este nevoie să fie fiert total ci doar parțial, restul gptindu-se la cuptor. Când este gata, îl scurgem de apă.
- Adăugăm peste legumele gătite, ciupercile, bulionul și orezul. Amestecăm totul bine și mai gătim împreună încă 3-4 minute după care dăm deoparte.
- Tocăm pătrunjelul și îl adăugăm și pe acesta împreună cu pesmetul. Folosim 2 sau 3 linguri de pesmet în funcție de cât de umedă este compoziția. Pesmetul are rolul de o lega.
- Condimentăm cu sare, piper, cimbru sau orice alt condiment după gust și lăsăm să se răcească.
- Între timp, tocăm și miezul de la roșii.
- Umplem roșiile cu această compoziție de legume și la final le ”închidem” cu căpăcelul păstrat mai devreme.
- Punem într-o cratiță miezul de la roșii pe care l-am tocat înainte apoi așezăm și roșiile.
- Adăugăm apă cât să ajungă să cuprindă roșiile pe trei sferturi.
- Punem cratița pe ochiul de la aragaz și dăm 1-2 clocote după care transferăm cuptor, la foc mic (150 grade) pentru o oră și jumătate, până acestea se gătesc.
Să ai poftă!
Leave a Reply